Beginnen met mediteren: de volledige uitleg

Eén van de meest gehoorde opmerkingen over meditatie, is dat het zo moeilijk is. Of zweverig. Tot twee jaar geleden geloofde ik dit zelf ook, maar langzaamaan verandert de tendens in onze samenleving. Meditatie is belangrijk en we vinden het niet meer raar als iemand zegt: “Ik ga even mediteren”. Nou ja, behalve als dat dan tijdens een feestje zou zijn dan. Hoewel er momenten zijn dat het niet altijd even gemakkelijk gaat, is het ook voor jou te doen. Zelfs als niet-zweverige down-to-earth persoon.

Waarom zou je beginnen met meditatie?

Er zijn veel redenen waarom je wellicht wilt beginnen met meditatie. Als je een beetje op mij lijkt, dan brengt het je veel als je altijd druk bent en altijd ‘aan’ staat. Ik ben eigen baas, ik doe vrijwilligerswerk, ben moeder en heb in mijn hoofd altijd veel dingen die ‘moeten’. Voor jou kunnen er andere redenen zijn, misschien slaap je slecht en wil je beter slapen. Ook dan helpt meditatie.

Lange tijd dacht ik dat mediteren te zweverig was, ik wist niet wat ontspannen betekende. Ik stond altijd op scherp en sta dat vaak nog steeds. Meditatie is niet zweverig: het is concentreren. En dan voornamelijk concentreren op jezelf en op je eigen behoeften. En voor jezelf zorgen is echt ontzettend belangrijk.

Rust ervaren door meditatie

De eerste keer dat ik rust ervoer, was tijdens een hypnobirthing cursus. Als je niet weet wat het is: het idee is dat je jezelf door de bevalling geboorte van je kind – want bevalling heeft zo’n negatieve lading en vindt niemand leuk, je wilt dat je kind geboren wordt, of zoiets – loodst door zelfhypnose, zonder pijnbestrijding. Nee, dit is helaas niet met een knip van je vingers of hypnosebord. Dit doe je door een soort van meditatie. Tijdens mijn zwangerschap ervoer ik tijdens één van de oefeningen opeens zo’n rust, dat ik heb gehuild van geluk en ongeloof. Het voelde alsof alle gedachten die ik had, als wolkjes boven mijn hoofd dreven en ik er nét niet bij kon. Wat perfect is als je een vol hoofd hebt. Ik was niet zo goed in hypnobirthing overigens. Tijdens de bevalling koos ik voor de ruggenprik en dacht alleen maar aan dat ik aan het bevállen was en niet aan dat ik een kind uit mijn geboortekanaal moest leiden.

Dankzij meditatie leer je jezelf kennen

Mocht je nog niet afgeschrikt zijn en nog aan het lezen zijn, dan heb ik nog een reden voor je om te mediteren: jezelf leren kennen. Je leert waar je grenzen liggen, wat je dromen en wensen zijn en je leert tot rust komen. Daarnaast kan het ook helpen, als je nachtmerries hebt, om hier vanaf te komen.

Hoe vaak en wanneer moet je mediteren?

Het is aan jou hoe vaak en wanneer je mediteert. Ik probeer elke dag minimaal 5 minuten te pakken, maar dit lukt me niet altijd. Sommige mensen beweren dat je een uur of twee keer een half uur moet mediteren per dag. Onthoud goed: er is geen moeten. Ja, je hebt er baat bij als je het langer of vaker doet, maar als jij maar één keer per week kan mediteren vlak voor je het avondeten opdient, omdat dat het enige moment is dat jouw kinderen stil zijn omdat ze door de iPad geïndoctrineerd worden, dan is dat óók goed!

Zelf mediteer ik het liefst aan het eind van mijn werkdag. Dit is voor mij het beste moment om de overgang van werk naar gezin te verplaatsen. Als je veel piekert, is het aan te raden om te mediteren voor je gaat slapen. En als je ’s ochtends onrustig bent, is het slim om ’s ochtends te mediteren direct nadat je bent opgestaan.

Wat heb je nodig als je gaat mediteren?

Om te mediteren, heb je niet veel nodig. Je hebt geen wierook nodig, geen speciaal meditatiekussen en ook geen muziek. Wat je wel nodig hebt voor je meditatie? Een plek waar je goed kan zitten met je ogen dicht. Ja, het helpt als het een ontspannende opgeruimde ruimte of hoek in je huis is waar je tot rust kan komen, maar dat hoeft niet. Een comfortabele stoel, een fijn zacht kussen of een bed om op te mediteren is voldoende. Verder is het belangrijk dat de ruimte een fijne temperatuur heeft. Als het koud is, leg dan een deken binnen handbereik.

Moet je in ‘gekke’ houdingen zitten bij meditatie?

Als je zegt dat je gaat mediteren, roepen al veel mensen: ‘om’ en plaatsen ze de vingers tegen elkaar. Hoewel dit een klassiek beeld is van meditatie, is dit niet hoe meditatie per definitie werkt. Je hoeft jezelf niet in rare bochten te wringen of per sé een klank uit te stoten tijdens je meditatie. Meditatie gaat om rust en concentratie, niet om populair te doen naar de buitenwereld: dus nee, je zit niet in een rare houding. Je zit in een houding die voor jou prettig voelt en waarvan je vooral níet in slaap valt. En dat mag overigens volledig in stilte.

Hoe begin je met meditatie?

mediteren tips

Als je alle randvoorwaarden hebt gecreëerd om te mediteren, kun je aan de slag met meditatie! Er zijn verschillende manieren om te beginnen.

Guided meditaties

Als je net begint, raad ik je aan te beginnen met guided meditaties. Dit zijn meditaties waarin je naar iemand luistert die je uitlegt wat je moet doen. Hoe je moet ademhalen, wat je moet doen als je gedachten afdwalen en ook verschillende soorten oefeningen met je doet.

Gebruik een app voor meditatie

Er zijn verschillende apps die je kunt gebruiken om te mediteren. De bekendste is HeadSpace. HeadSpace is een gratis app dat meditatie eenvoudig maakt. De oefeningen duren enkele minuten per dag. De oefeningen zijn overigens ook te vinden op Spotify!

Zet een timer en gebruik een mantra

Als je niet zo van apps houdt om te gebruiken tijdens je meditatie, dan kun je ook heel eenvoudig een timer zetten op je telefoon. Zet deze voor vijf of tien minuten, sluit je ogen, adem diep in en uit en kies een mantra. Een mantra kan van alles zijn, maar het is waar jij jezelf aan vasthoudt tijdens je meditatie. Als jouw gedachten afdwalen, ga je terug naar je mantra. In het geval van een app is dat de stem van de begeleider, maar als je het zelf doet, kun je kiezen voor bijvoorbeeld je ademhaling. Als je merkt dat je gedachten alle kanten opgaan, dan constateer je dat en focus je weer op je mantra. Kies een woord, een object of je ademhaling waarop je je gedurende je meditatie op focust. Ben je weer afgeleid? Dan ga je weer terug naar je mantra. Dit doe je tot de timer gaat.

Meditatie tijdens yoga

Ben je lid van een sportschool? Dan kan het zijn dat ze yoga-lessen aanbieden. Bij veel yoga-lessen zit meditatie. Zelf ben ik fan van yoga hatha en van yoga nidra. Informeer bij je sportschool of deze lessen worden aangeboden en kijk anders voor een yoga-school in de buurt.

3 thoughts on “Beginnen met mediteren: de volledige uitleg

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *