Zet je nachtmerries snel om in een heerlijke nachtrust

In september 2016 werd mijn kindje geboren. In april 2018, ruim anderhalf jaar later, had ik mijn laatste heftige nachtmerrie. Anderhalf jaar heb ik last gehad van twee tot drie nare dromen of nachtmerries per nacht. Ik ben van nature al een slechte slaper en die dromen maakten mijn nachtrust niet veel beter. Als ik de vijf uur slaap haalde per nacht, was het veel. Als er in mijn dromen niemand dood was gegaan, was het een wonder. Ik heb alles geprobeerd, dacht ik: slaappillen, doktersbezoeken, wachtlijst voor de GGZ, lavendelolie, magnesium, noem het maar op. Ik had geen ideeën meer en dacht vooral: ‘Het wordt ooit minder. Hoop ik dan. Het wordt minder, toch?’

Ondertussen heb ik al enkele jaren rustige nachten. Af en toe heb ik nog last van nachtmerries, maar ik ben nu op een punt dat ik een fatsoenlijke nachtrust (zeven uur minimaal) haal. Mét peuter. Mocht jij zelf nu ook slecht slapen, of je nu moeder bent, of nog geen moeder bent, en het einde nabij bent: ik heb deze blog voor jullie geschreven. En voor mezelf. Als een naslagwerk voor als het even wat minder gaat. Ik deel mijn tips hier en hoop vooral dat jullie er wat aan hebben.

Meditatie om van je nachtmerries af te komen

In 2018 heb ik mij verdiept in mediteren, ik deed dit in de hoop om een leger hoofd te krijgen en een leukere moeder te zijn. Ik was op zijn zachtst gezegd niet te genieten als ik thuiskwam na een lange werkdag. Ondertussen heeft meditatie mij meer gebracht dan rust in mijn hoofd: het heeft bijgedragen aan mezelf beter te leren kennen. Door de meditatie kwam ik erachter wat ik voel als ik gestrest ben of hoog in mijn energie zit, waardoor ik tijdig aan de bel kan trekken en op tijd mijn rust kan pakken.

Afspraken maken met je partner

Als je een slechte slaper bent, is het belangrijk dat je goede afspraken maakt met je partner als jullie samen kinderen hebben. De Kleinste heeft periodes ook behoorlijk slecht geslapen en het zou me niets verbazen als hij veel van mijn onrust oppakte. Omdat hij slecht sliep, stond ik ’s nachts onbewust ook ‘aan’. Ik werd wakker vlak voor de peuter begon te huilen en kon daarna ook niet meer in slaap komen.

Spreek af dat je partner eruit gaat als je kindje wakker is

Mijn man stelde voor dat hij er voortaan ’s nachts uitging en bij ons zoontje bleef totdat hij weer sliep. Ik hoefde me geen zorgen te maken en kon rustig verder slapen. De eerste nachten zat ik bij elk snikje alsnog rechtop in bed en trapte ik mijn man nog net niet uit bed. Soms verzuchtte ik: ‘Ik dacht dat jij zou gaan!’ Dat ons kindje pas één keer had gesnikt en hij nog geen kans had gehad om te reageren, besefte ik nog niet. Enkele dagen later werd ik niet meer wakker toen De Kleinste huilde, omdat ik onbewust was gaan vertrouwen dat het goed kwam. En op de momenten dat ik alleen thuis ben, word ik gewoon wakker als De Kleinste zijn ouders nodig heeft.

Cosleepen? Laat je partner je even wakker maken als je kindje bij jullie komt liggen

Mag je kindje bij jullie liggen als het niet meer kan slapen in zijn of haar eigen bed? Dan is het belangrijk dat je partner jou dit laat weten als het kindje in je bed belandt. De reden? Op het moment dat jij weet dat je kind bij je ligt, ben je waakzamer. En schrik je je niet een ongeluk als je middenin de nacht ineens een voet in je gezicht krijgt. Ik spreek uit ervaring. Mocht je bang zijn om op je kindje te gaan liggen, mede dankzij de heftige nachtmerries, spreek dan af dat je partner in het midden ligt en je kindje aan de buitenkant naast je partner.

Communiceer met elkaar

Mijn grootste fout is dat ik mijn nachtmerries lange tijd voor me hield. Hierdoor was er natuurlijk minder begrip voor mijn slechte nachten, kribbig humeur of mijn angsten. Verteld worden dat er niets aan de hand is als je peuter ineens bovenop de eettafel staat te balanceren omdat hij de lamp zo mooi vindt, kan zorgen voor flink wat irritatie aan beide kanten. Wellicht wil je je nachtmerries niet uitleggen. Dat kan en mag. Benoem wel dat je ze hebt en dat je er angstig van wordt en dat het je beïnvloedt.

Zelfzorg

En toen merkte ik dat ik de hele dag al een knoop in mijn maag had. Ik was al zes keer op de slaapkamer van De Kleinste wezen kijken, omdat ik bang was dat er iets aan de hand zou zijn. Hij sliep zo goed, dat vertrouwde ik niet. Toen ik voor een zevende keer wilde kijken, trok mijn man me terug het bed in en zei dat ik gewoon moest slapen en ons kindje met rust moest laten. Hij had gelijk, maar ik bleef met het onrustige gevoel zitten. En toen realiseerde ik me waar het gevoel door veroorzaakt werd. Het was geen intuïtie dat er iets ergs stond te gebeuren: ik had te slecht voor mezelf gezorgd. Dagenlang had ik alleen maar gezorgd voor anderen, was ik bezig met klusjes en moetjes en ditjes en datjes. Ik had al een week niet meer gemediteerd. Ook had ik niets ontspannends gedaan. Ik miste een klein beetje tijd voor mezelf en daardoor dus een heleboel zelfzorg. Goed voor jezelf zorgen is dus extreem belangrijk.

Praat erover

Ik heb het al eerder aangegeven, maar het is belangrijk dat de directe mensen om je heen weten van je nachtmerries. Zo kun je vaak met een half woord al steun krijgen en is er begrip als je ’s ochtends nog een uurtje langer wilt blijven liggen of even oppas nodig hebt, zodat jij voor jezelf kan zorgen. Vind je het moeilijk om erover te praten? Onthoud dan dat je niet hoeft te vertellen waar je nachtmerries over gaan. Enkel benoemen dat je ze hebt, is voldoende.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om met een therapeut of een coach te praten. Hoewel het confronterend kan zijn, werkt het ook helend. Er is namelijk een oorzaak voor je nachtmerries. Deze vinden en aanpakken is erg belangrijk.

Gevoelig? Kijk zo min mogelijk nieuws

Ik ben extreem gevoelig voor nieuws. Hoewel ik in mijn tienerjaren verslaafd was aan nu.nl en zelfs anderhalf jaar journalistiek heb gestudeerd, kijk en lees ik nu bijna geen nieuws meer. Het is niet dat ik mijn kop in het zand wil steken, maar dit is wat het gezondste is voor mij. Ik betrek nieuws te veel op mezelf en denk niet in termen als: ‘wat erg dat het de ander overkomt’, maar vooral: ‘dit kan mij ook overkomen’.

Creëer een bedritueel

Het is voor je kind belangrijk dat hij of zij een bedritueel heeft, maar dit is voor jou minstens zo belangrijk. Op deze manier breng je je lichaam in de ruststand. Het kost je even wat tijd om uit te vinden wat voor jou werkt. Voor mij is dat dat ik mijn telefoon niet meeneem naar de slaapkamer. Ik heb een wekker op mijn kamer. Ik poets mijn tanden, trek mijn pyjama aan, kijk nog één keer bij mijn kindje en kruip dan onder de dekens. Vaak laat ik mijn gedachten even malen en vertel mezelf dan dat er niets is waar ik nu iets mee moet.

Zorg voor een schone omgeving

Het is belangrijk dat je slaapkamer schoon is. Dit betekent dat je regelmatig je bed verschoonden je een goed bed hebt. Je matras moet ook echt in orde zijn. Is dat niet het geval? Een nieuw matras kopen is echt aan te raden als je nu niet goed slaapt op je huidige. Zorg ervoor dat huisdieren niet op je kamer komen, tenzij je echt goed slaapt als Fikkie met haar kont bovenop je hoofd ligt.

Creëer een veilige omgeving

Ik slaap weleens in hotels voor mijn werk. Als ik alleen ben, neem ik mijn lavendelolie mee en spuit deze in de kamer als ik alles heb uitgepakt. Als ik die avond mijn bed opzoek na een lange conferentiedag, ruikt het een beetje naar thuis en slaap ik makkelijker in.

Houd vol

Bovenstaande stappen werken niet als je ze slechts één nacht probeert. Je moet wennen aan nieuwe omstandigheden, aan de veilige omgeving die je maakt en aan de afspraken die je hebt gemaakt met jezelf en je gezinsleden. Het klinkt als een hele kluif, maar door stapsgewijs dingen aan te pakken, merk je hopelijk gauw verbetering. In het begin zal je wellicht merken dat je langere nachten slaapt, een nacht geen nachtmerries of nare dromen hebt, of dat je uitgeruster wakker wordt. Naar verloop van tijd zul je sneller in slaap vallen. En op een dag realiseer je je dat je laatste nachtmerrie al een behoorlijke tijd geleden was.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *