Thuis beginnen met yoga

Steeds vaker hoor je mensen praten over mindfulness, rust vinden bij jezelf en yoga. Yoga is populair geworden. Misschien heb je het hier zelf ook al wel eens over gehad. Toch is er altijd wel iets wat ons ervan weerhoudt om dit ook daadwerkelijk te gaan doen. Misschien weet je simpelweg niet hoe je moet beginnen. En de tijd die je moet investeren om hierachter te komen, kan je ook anders benutten. Troost je, er zijn zo veel mensen die om deze reden nog steeds niet met yoga begonnen zijn. Er zijn veel aannames die je ervan kunnen weerhouden om te beginnen met yoga. Je bent niet zo flexibel, yoga is voornamelijk (lijkt het) voor dunne Instagrammers, en het is zweverig. Toch kan yoga een behoorlijk positieve impact maken op je leven, als je het maar een kans geeft. Wij leren je vandaag hoe je thuis kan beginnen met yoga!

Kan ik wel yoga doen?

Yoga is voor iedereen. Het maakt niet uit of je je tenen kunt aanraken, sportief bent of liever Netflixt of op de kop kunt staant. Iedereen kan yoga beoefenen. Het enige dat yoga van je vraagt, is dat je er voor openstaat. Je mindset is namelijk het allerbelangrijkste als je wil beginnen met yoga. Daarbij kan niemand je zien als je het thuis beoefent, dus wat maakt het uit als je eens omvalt? Koprollen valt onder gymnastiek, heb je die work-out ook gelijk meegepakt.

Caroline voegde hier op de redactie aan toe dat zij regelmatig aan yoga doet bij de sportschool en dikwijls omvalt, met een glazige blik naar de instructrice kijkt of op haar rug blijft liggen en de plafondtegels telt. Maakt ook niet uit, iedereen snapt dat je soms even de Savasana (lijkhouding) doet.

Yoga doe je het beste zonder verwachtingen, het is geen magische oplossing om alles in je leven te verbeteren. Maar het kan je wel wat mindfulness brengen. Je zal met yoga buiten je comfort zone moeten stappen, en dat is soms spannend. Maar probeer het eens, misschien bevalt het je wel heel erg goed. We zeggen altijd dat we nieuwe dingen willen proberen, en dit is je kans. 

Welke vorm van yoga past bij mij?

Beginnen met yoga is namelijk helemaal niet moeilijk. Als eerste ga je kijken welke vorm van yoga het beste bij jou past. Je hebt namelijk veel verschillende yogastijlen.

Hatha yoga is de meest gangbare en toegankelijke vorm van yoga, deze wordt ook het meeste aangeboden in Nederland. Deze zachte vorm van yoga richt zich voornamelijk op ademhalingsoefeningen (pranayama), het lichaam (yogaposes en houdingen: asana’s) en de geest (meditatie). Dit is de perfecte vorm voor beginners om kennis te maken met yoga. 

Maar natuurlijk kan je je ook verdiepen in een andere vorm van yoga als deze je meer aanspreekt. Doe waar jij je het meest fijn bij voelt, er is geen slechte keuze als het aankomt op yoga. 

https://techkoningin.nl/beginnen-met-mediteren-de-volledige-uitleg/

Wat heb je nodig om thuis te beginnen met yoga?

Om te beginnen met yoga heb je maar enkele dingen nodig:

Wat heb je nodig om te beginnen met yoga?

1. Makkelijke kleding. Dit hoeft niet speciaal yoga kleding te zijn. Een legging of trainingsbroek met een ruim shirt of een sporttop is ook prima. Als jij je er maar vrij in kan bewegen en je er prettig in voelt. 
2. Rust en ruimte. Kies een tijdstip waarop je ook daadwerkelijk tijd hebt om met yoga bezig te gaan. Geen haast, alleen rust. 
3. Yogamat. De yogamat zorgt ervoor dat je niet uitglijdt terwijl je met yoga bezig bent. Dit hoeft helemaal geen duur matje te zijn, ook een goedkoop exemplaar werkt prima. Let wel even op de dikte en het materiaal van de mat. De meest gangbare diktes zijn 3mm. Een mat van 5mm is ook goed, deze is ongeveer twee keer zo dik als de standaard yoga matten. 
4. Later kun je je eventueel nog verdiepen in de aanschaf van een meditatiekussen en een yogablok, maar om te beginnen heeft dit nog geen prioriteit.

Hoe begin ik thuis aan yoga?

Om thuis met yoga te beginnen, heb je het volgende nodig:

  1. Trek makkelijke kleding aan.

    Zoals we eerder al zeiden: een legging of trainingsbroek met een top is prima.

  2. Kies een plek met ruimte en rust.

    Yoga boefen je niet door je ‘effe lekker gauw’ door de routines te jagen. Leg je yogamat erbij en een flesje water.

  3. Gebruik apps, YouTube of online cursussen.

    Zomaar beginnen met yoga, doe je niet. Je moet weten wat de verschillende poses zijn. Er zijn verschillende apps te vinden voor zowel Apple (iOS) als Android. Daarnaast kun je ook yoga-instructievideo’s vinden op YouTube. En er zijn yogascholen die online cursussen geven.

Thuis yoga beoefenen door middel van het internet

Er zijn apps te vinden, voor zowel Apple (iOS) als Android, waarmee je op een leuke en simpele manier kennis kunt maken met yoga. Dit kunnen betaalde apps zijn, maar er zijn ook veel leuke gratis apps te vinden. Deze apps geven je wat uitleg over yoga, bepaalde poses en er staan vaak ook handige voorbeeld video’s bij elke houding. Ik vond de beste app om thuis yoga mee te beoefenen, je leest er meer over in deze blog. 

Er staan ook verschillende yoga-instructievideo’s op YouTube. Daar zullen best wel een aantal tussen zitten die je leuk lijken, het is soms alleen even een beetje zoeken. Het voordeel hiervan is dat het gratis is, je hebt de privacy om om te vallen wanneer je dat maar wil, het aanbod is enorm en je kan het inplannen wanneer je dat maar wil.
Toch heeft dit ook wel enkele nadelen. Zo kan op deze manier je houding niet gecorrigeerd zijn wanneer en als dit nodig zijn, zijn het vaak random oefeningen die je doet zonder echte basis en opbouw geleerd te hebben, en er is héél veel keuze. 

Je kunt hier ook een stapje verder mee gaan. Zo zijn er ook yogascholen die online cursussen geven. Zo heb je hetzelfde voordeel, maar worden ook enkele nadelen hiermee opgelost. De lessen zijn vaak met een logische opbouw, zodat je ook de basis van yoga goed leert kennen. Je kunt de filmpjes zo vaak kijken als je wil, en ook meerdere keren herhalen tot je stabiel kan blijven staan. Je leert het gewoon op je eigen tempo. Toch is een nadeel hiervan dat dit toch vaak best een beetje geld gaat kosten.  

Stel yoga niet langer uit! 

Welke optie je ook kiest, het belangrijkste is om het gewoon te doen! Wacht niet langer, geef niet langer toe aan smoesjes en excuses waarom dit niet het juiste moment is om te beginnen met yoga, maar zet die eerste stap. Remember, vallen is niet erg, als je daarna maar weer doorgaat.

Misschien is mediteren ook iets voor jou, om te doen naast je nieuwe yoga avontuur? Wij schreven ook hier een leuke blog over.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *