3 dingen waar je thuis direct mee moet stoppen

Sommige dingen in je huishouden maken je niet gelukkig en verspillen je tijd. Want van enkele van de meest voorkomende huishoudelijke dingen of gewoonten is bewezen dat ze slecht zijn voor je gezondheid én voor het milieu. Dit zijn 3 dingen waar je per direct mee moet stoppen! Ze besparen je tijd, geld én energie. Er is namelijk geen enkele reden waarom iemand nog steeds één van de volgende dingen zou moeten doen:

Niet investeren in goede apparatuur

Toen je student was en je een stofzuiger nodig had die betaalbaar was, was het acceptabel dat je voor het goedkoopste model ging dat je kon krijgen. Die stofzuiger maakte namelijk lawaai én het zoog iets van stof. Nu je dertig of ouder bent, een gezin hebt en wellicht ook huisdieren, is niet elke stofzuiger meer geschikt. Geen tijd steken in de juiste apparatuur is uiteindelijk duurkoop. Besteed tijd aan bijvoorbeeld stofzuigers vergelijken zodat je goede stofzuigers in huis hebt. Meervoud? Jep! Zo hebben wij een robotstofzuiger die dagelijks draait en een normale stofzuiger met huisdier- en allergiefilter zodat het goed schoon blijft met alles wat hier schilfert in huis.

Naast een goede stofzuiger, is het ook écht verstandig om, als het budgettair kan, te investeren in apparatuur wat langer meegaat. Bereken eventueel de kosten per dag en hoelang het product gemiddeld meegaat. Als je bijvoorbeeld een oven koopt die slechts 2 jaar meegaat of een oven die 15 jaar meegaat maar wel 5 keer duurder is, dan kun je al snel berekenen dat de duurdere optie uiteindelijk per dag goedkoper is!

Lees ook: Toe aan een nieuwe keuken? Dit had ik willen weten voor we er één kochten

Overal lampen en de verwarming aanlaten

Nog zoiets waar je mee moet stoppen: overal de verwarming aanlaten en de lampen laten gloeien. Zelfs als je geen gloeilampen meer hebt, is het toch echt beter voor het milieu om niet alles aan te laten staan zonder reden. Ik betrap mijn man en kleuter dikwijls op lampen aanlaten boven. Voor wie? De vliegen die zo naar binnenkomen? Zodat monsters die alleen in de fantasie van mijn kleuter leven, de weg kunnen vinden? Daarnaast is het bewezen dat verlichte huizen en verlichte straten ervoor zorgen dat we in rap tempo nachtdieren verliezen die alleen in het pikkedonker kunnen leven.

Dan even over die verwarming: Ja, het is heerlijk warm om thuis te komen in een verwarmd huis, maar betekent dat echt dat je ’s ochtends die verwarming al op 25 graden moet zetten? Investeer in een thermometer die je op tijd kan inrichten, zodat die een half uur voor je thuiskomt, gaat verwarmen. En laat verwarmingen uit in slaapkamers, tenzij je daar ook werkt uiteraard. Je ideale slaaptemperatuur is namelijk in een ruimte onder de twintig graden.
Iedereen welkom heten als je er geen zin in hebt

“Ja, kom maar binnen! Natuurlijk! Wat vind je van mijn live, laugh, love en Home sweet Home bordje in de hal? Ja, kom binnen. Uiteraard!” Nee. Er zijn zat momenten dat ik geen zin heb in bezoek over de vloer. Dus verander die stomme bordjes door teksten als: “Pak je eigen bier of wijn en houd je mond”. Echt, als je thuis al niet eens jezelf kan zijn, waar dan wel? Mocht je bang zijn voor onaangekondigd bezoek, dan kun je er ook voor kiezen om na een bepaald tijdstip de gordijnen dicht te doen. Als je niet opendoet, komen ze ook niet binnen. Tenzij ze een sleutel hebben, maar dan moet je toch echt een keer jezelf streng toespreken. Echt, je huis moet je paleisje zijn (nog zo’n kotszin), maar even serieus: het is jouw plek, maak het dat ook!


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *