Pak je slaapkamer aan om beter te slapen en uitgeruster wakker worden

De slaapkamer is één van de belangrijkste kamers in huis, maar ook een ruimte die snel wordt overgeslagen. Het is niet zo gek om het over te slaan: je bent er vaak alleen maar om te slapen en ’s ochtends vroeg spring je uit bed, trippel je misschien terwijl de rest van je gezin nog slaapt, naar beneden voor een paar minuten me-time. De slaapkamer vergeet je daarna weer gauw als je bloemen koopt, planten koopt, ramen lapt of de boel opruimt. Toch is het belangrijk om de slaapkamer niet over te slaan: je laadt hier namelijk op.

Slaap is van levensbelang

Het is misschien overbodig om te zeggen, want als je kinderen hebt, weet je dat je tot de geboorte van je eerste, slaap altijd hebt ondergewaardeerd. Opblijven tot 2 uur in de nacht, op om 7 uur ’s ochtends om naar college te gaan en weer laat naar bed ’s avonds omdat het te gezellig was? Om die reden wakker blijven gebeurt niet zo vaak meer nu. Nu ben je wakker omdat je bang bent dat je je kind hoort, omdat je zorgen hebt om andere dingen of omdat je slaaphygiëne niet goed is. Je kan niet veel doen aan je interne klok die constateert of je je kind nodig hebt of niet, zo zitten we nu eenmaal biologisch in elkaar. Maar aan je slaaphygiëne kan je wel veel doen.

Het kan ook zijn dat je net bent begonnen aan een stage, een nieuwe baan of een andere reden waarom je slecht slaapt. Sommige problemen kun je niet bij de kern aanpakken, maar de randvoorwaarden maak je wel in orde!

Pak je slaaphygiëne aan

Slaaphygiëne is kort gezegd: alles wat ervoor zorgt dat jij goed kan slapen. Dat betekent het volgende:

  • Een goed bed met schone frisse lakens;
  • Een goed hoofdkussen;
  • Genoeg ruimte in je bed. En dus niet een peuter of een vent die jou langzaam maar zeker uit bed duwt. In dat geval: terugduwen en ze uit bed pleuren. Jij geen slaap, niemand slaap moet je motto zijn.
  • Een schone kamer, helemaal als je last hebt van huisstofmijtallergie;
  • De televisie en alle andere apparaten uit de kamer. Dus óók je telefoon. Koop gewoon een wekker van een paar euro;
  • Zorg voor een donkere kamer door middel van verduisterende (rol)gordijnen;
  • Bouw een routine in voor jezelf voordat je gaat slapen: tandenpoetsen, een fijne nachtcrème of bodylotion en een fijn boek voor het slapengaan. Neem niet de weekplanning door met je partner in bed, de kans dat je hierdoor onrustig wordt, is aanzienlijk (ja, ik heb het tegen jou, Jop. De agenda nemen we beneden wel door);
  • Je kan eventueel je Fitbit of een andere smartwatch gebruiken om je slaapritme bij te houden, maar alleen als je niet hier je appjes op binnen krijgt;

Maak van je slaapkamer een fijne plek om te zijn

Als je alles hebt aangepakt om goed te kunnen slapen ’s nachts, is de volgende stap je slaapkamer aanpakken. Het liefst zou ik een kamer willen wat iets weg heeft van een hotelkamer: tal van kussens, prachtig beddengoed, die lege sfeer en vooral veel licht. Helaas leest Jop graag Donald Ducks en liggen die dingen overal verspreid, hoard ik sieraden op mijn nachtkasje die ik al jaren niet heb gedragen en vind ik regelmatig peutersokken onder het bed. Om nog maar te zwijgen van de was die zichzelf maar niet naar de wasmachine brengt of zichzelf vervolgens in de kast legt. Mijn bed maakt zichzelf ook niet op, dus van een hotelsfeer is weinig te proeven. Toch kun je ook op andere manieren van je slaapkamer een fijne plek maken.

Maak je bed op

Als je ’s ochtends uit bed komt, klap je dekens dan open op je bed. Het is goed als je bed even ventileert. Maak vervolgens de ronde die hieronder staat beschreven af en maak dan je bed volledig op.

Open de gordijnen

Zoals ik eerder zei, is het belangrijk dat je verduisterende gordijnen hebt, zodat je optimaal slaapt. Helemaal als je in een gebied woont waar er veel lichtvervuiling is, kun je zomaar slecht slapen vanwege alle lantaarnpalen of andere lichtbronnen buiten. Zijn je gordijnen niet verduisterend genoeg? Overweeg dan rolgordijnen te kopen die wel verduisterend zijn. Je hoeft hiervoor niet je gordijnen weg te halen. De gelaagdheid van gordijnen en rolgordijnen is erg sfeervol.

Ben je ’s ochtends wakker? Gooi dan die gordijnen én rolgordijnen open. Niets is zo vervelend als halfslapend door je huis lopen en steeds in een donkere rommelige kamer te komen. Nou ja, peuterdriftbuien zijn vervelender.

Ruim de vloer op

Ruim alle troep die op de vloer ligt, op: vuile was, Donald Ducks (ik heb het tegen jou Jop), verdwaalde knuffels (ik kijk jou aan, peuter) en de gebruikte handdoek van gisteravond (schuldig).

Zet planten neer en hang mooie schilderijen op

Je kamer rustgevend inrichten doe je door veel groen te gebruiken. Kies voor rustgevende schilderijen en mooie planten. Tenzij je je planten altijd dood laat gaan. Een dode plant in je slaapkamer is ook niet rustgevend.

En zo word je uitgerust wakker

Uitgerust wakker worden is niet voor iedereen weggelegd. Afhankelijk van je bioritme ben je een ochtendmens of misschien een avondmens. Of wellicht heb je het idee dat je helemaal geen mens bent, maar een kat die eigenlijk 18 uur slaap per dag nodig heeft, omdat je altijd moe bent. Maar dan ook echt altijd.

Word je altijd moe wakker en schrik je altijd wakker van de wekker? Dan is de kans groot dat je hersenen nog diep in slaap waren. Je wekker gaat het beste af op een moment dat je al wakker bent. Klinkt gek, toch? Lees even verder hoe dat zit.

Gebruik de slimme wekker op je smartwatch

De Fitbit Versa, maar ongetwijfeld ook andere smartwatches, hebben een functie voor een slimme wekker. Omdat smartwatches jouw activiteit tracken, kunnen ze berekenen welk tijdstip jij het beste wakker kan worden. Je geeft een tijdstip in wanneer je uiterlijk wakker wil worden, bijvoorbeeld 7.15 uur. Vervolgens berekent de smartwatch vanaf 6.45 uur wanneer jij optimaal wakker kan worden. Vindt de Smartwatch geen tijd? Dan gaat de wekker uiterlijk op het tijdstip dat je hebt aangegeven. Hierdoor word je een stuk natuurlijker wakker.

Je kan je smartwatch trouwens ook gebruiken om je slaap te analyseren. Hoe lang duurt het voor je in slaap valt? Omdat je slaap wordt geanalyseerd, kun je verbeteringen of verslechteringen in kaart brengen.

Overweeg een Wake-up Light

Heb je geen smartwatch of vind je het vervelend om met een horloge om te slapen? Kijk dan eens naar een Wake-up Light. Dit zijn wekkers die tot een uur van tevoren langzaamaan beginnen op te lichten, waardoor de zonsopkomt wordt gesimuleerd in je slaapkamer. Het is de bedoeling dat je vaak al wakker wordt voor de vogeltjes door de luidsprekers kwetteren, omdat ook dit uitgaat van je natuurlijke slaapritme. In de winter, maar ook in verduisterde kamers, is dit een oplossing.

Thuis hebben wij een combinatie van een wake-up light en een Fitbit en langzaamaan word ik uitgeruster wakker.

2 thoughts on “Pak je slaapkamer aan om beter te slapen en uitgeruster wakker worden

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *