Toe aan een nieuwe keuken? Dit had ik willen weten voor we er één kochten

Je kiest niet elk jaar een nieuwe keuken. Sterker nog, als het goed is, koop je je keuken voor de aankomende vijftien tot twintig jaar. Je denkt er dus niet te lichtzinnig over. Want ga je voor een grijze keuken of toch voor de modekleur van nu: zwart? Waar je ook voor kiest, er zijn meer dingen om op te letten dan enkel de kleur. Wij plaatsten onze keuken in de zomer van 2021 en dit zijn de dingen die ik had willen weten vóór we de onze kochten!

Advies inwinnen is geen luxe

Het lijkt misschien een overbodige kostenpost. Je weet zelf toch wel hoe en waar je je keuken wilt laten plaatsen? Toch is een afspraak maken voor keukenadvies écht geen overbodige luxe. Zo kwamen wij tijdens de verbouwing erachter dat de muren schever waren dan we vooraf hadden kunnen bedenken. Zelfs zo erg dat er een afwijking van 30 centimeter tussen het begin en het einde van de muur zat. Daarnaast waren er ook onderdelen waar we vooraf echt niet over na hadden gedacht. Zoals dat de oven en koelkast niet naast elkaar moeten.

Zet de koelkast en oven niet naast elkaar

Wisten wij veel dat die koelkast en oven eigenlijk niet naast elkaar hoorden. In onze oude keuken zaten onze twee ovens pal naast de koelkast en vriezer. Die keuken zat er al toen we het huis kochten. De reden dat je het niet moet doen? Omdat de koelkast overuren moet draaien als de oven aanstaat. Nogal logisch. Ineens snapte ik waarom we zo ontzettend veel ijsvorming hadden in de koelkast en mijn Cola Zero verslaving soms tekorten had omdat ik ijsklontjes uit de fles probeerde te zuigen. Het was voor mij écht een AHA- en DUHHH-moment ineen. Een beetje alsof je de moord van je favoriete serie hebt opgelost voor de heldin dat heeft gedaan.

Hoeveel én welk apparatuur wil je?

We hebben dus twee ovens en nu ook een aparte koelkast én aparte vriezer. Voorheen hadden we een halve koelkast boven en een tafelmodel-vriezer. We kwamen altijd ruimte tekort in de koelkast. Toen niet zo erg, want mijn cola bewaarde ik maar buiten de koelkast. Dat wilde ik liever niet in de nieuwe keuken. Denk er goed over na welk apparatuur je wil en of je iets speciaals wil. Denk aan bijvoorbeeld een wijnkoelkast. Bedenk je wel goed of je het gebruikt voor jezelf of om andere mensen de ogen uit te steken. Zo hadden wij een urinoir – niet in de keuken! – en dat was leuk tijdens de housewarming, maar daarna was het gewoon een beetje… tja. Nutteloos.

Kokend water kraan

Doorgaand op apparatuur: misschien wil je een kokend water kraan! Snap ik! Hebben wij ook! Let er wel op dat je een veilig mechanisme op hebt zitten. Het liefst één waarbij het water uitgaat als je de kraan loslaat. Overbodig? De brandwond op mijn arm vindt van niet. Wat was ík blij dat het water meteen stopte toen ik de kraan van schrik losliet.

Je wasbak

En laten we het ook even hebben over de wasbak. Wij hebben een opstaande wasbak. Het is echt supermooi. En echt totaal niet praktisch. Want wat doe je als je kruimels of vuil op je aanrecht hebt? Juist: met een doekje eroverheen richting de gootsteen. Dat kan wel met een opstaande wasbak. Maar je vuil komt alleen niet in de wasbak. Dat gooi je dus maar op de grond, of zo. Ik heb er nog niets anders voor gevonden wat praktisch is.

Alhoewel ik ook zou kunnen investeren in een kruimeldief.

Let op hoe de deurtjes openen

Onze vriezer gaat naar rechts open. Ons keukenkastje wat daar 90 graden op staat, naar links. Als je je nu kan voorstellen dat ik wel eens de vriezer open had en de klink pakte van het keukenkastje zodat mijn vingers vastzaten tussen twee kastjes, dan heb je het goed verbeeld. Ik heb al meer wondjes door de nieuwe keuken gehad in twee maanden tijd dan door de oude in de afgelopen 5 jaar.

Oké, dat is niet waar. In de oude keuken vielen de kastjes gewoon willekeurig naar beneden. Ik heb daar meer wonden van. Denk er dus goed over na waar je deurtjes en laatjes komen.

Hoe hoog maak jij je keuken?

Ik ben 1.66meter. Mijn man is 1.81meter. Kastjes die op twee meter hoogte zitten in mijn keuken met plafonds op drie meter hoogte, hebben écht geen zin. Tenzij ik permanent een keukentrap in mijn keuken wil. Onze keukenmonteur is een stuk langer en vroeg me of het niet irriteerde dat de kastjes relatief laag hingen. Nou, nee! Voor mij hangen de bovenste kastjes nu *bijna* perfect. Nog iets te hoog, maar dat is oké. Het is een stuk lager dan eerder en ik kan overal fatsoenlijk bij.

Let dus op de hoogte van je keuken! Niet alleen de keukenkastjes, maar ook het aanrechtblad! Je wil wel een fijne werkhoogte waar je geen rugpijn van krijgt

Meet je keuken in en kies eventueel eerst voor een goedkoper blad

Als we het toch over het aanrechtblad hebben, voor welk aanrechtblad ga jij? Wij zijn ontzettend gecharmeerd van kwarts, maar het probleem is dat je dit op maat moet laten maken in de fabriek. Dat betekent dat als je een schots en scheef huis hebt zoals wij hebben, je echt 100% zeker moet zijn van hoe je keuken loopt. We hebben voor nu gekozen voor een goedkoper houten blad en we zijn hier zo blij mee! Er moest ontzettend veel verzaagd worden in onze keuken, waaronder het blad. Door te kiezen voor een goedkoper blad, kunnen we nu sparen voor een mooi blad van kwarts wat we direct op maat kunnen laten leveren!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *