5 vragen die je hebt over een kruimeldief

Kruimeldief: voor velen een begrip, voor anderen een vreemde uitdrukking. Behalve de niet-Nederlandstaligen zijn er ook heel wat Nederlanders die het begrip kruimeldief niet kennen of zelfs nooit gehoord hebben, dan wordt de zin: “Ik heb een kruimeldief in huis” wel een zeer bijzondere. Vandaag hebben we het over 5 vragen die je kan hebben over een kruimeldief.

Wat is een kruimeldief?

Het woord kruimeldief heeft twee betekenissen. Een kruimeldief is iemand die kleinigheden steelt. Daarnaast is een kruimeldief ook een klein stofzuigertje. In dit artikel gaan we het hebben over de stofzuiger. Zoveel kunnen we namelijk niet vertellen over de kruimeldief als persoon. Snappen we hem nog? Goed, in dit artikel hebben we het dus over het kleine stofzuigertje! Deze stofzuiger hang je vaak op aan de muur en kun je draadloos gebruiken. Heel handig om kruimels op te zuigen dus!

Waarom heet een kruimeldief een kruimeldief?

In 1979 registreerde Black & Decker het woord kruimeldief en omschreef het als een ‘zichzelf opladende ministofzuiger’. We kunnen dus kort zijn waarom een kruimeldief een kruimeldief heet: er is een bedrijf geweest die dit in de jaren 70 bedacht en dit gedeponeerd heeft. Tot die tijd was het waarschijnlijk bekend als ministofzuiger of kruimelstofzuiger. Het woord kruimeldief is ondertussen zo ingeburgerd dat het een synoniem is geworden van een kleine stofzuiger of kruimelstofzuiger. Ondertussen zijn er veel meer kruimeldieven en heb jen iet per sé de originele van Black & Decker: het is gemeengoed geworden.

Als je een kruimeldief hebt, heb je dan ook nog een normale stofzuiger nodig?

Het voordeel van een kleine stofzuiger is dat je niet veel ruimte nodig hebt voor een grote stofzuiger. Althans, dat lijkt zo in eerste oogopslag. Echter zul je gauw merken dat je wellicht te weinig hebt aan een kleine stofzuiger. Het is fijn om een kruimeldief te gebruiken om de restjes van het aanrecht te zuigen of die kruimels die je kleuter strooide toen hij je hielp met wat dan ook, maar de conclusie lijkt al snel: je hebt ook een normale stofzuiger nodig.

Toch is dit niet altijd het geval. Heb je al eens gedacht aan een kruimeldief met steel? Het voordeel van een kruimeldief met steel is dat je de kruimeldief los kan halen óf op de steel kan plaatsen. Ideaal voor kleine hoekjes of als je je grote stofzuiger niet vaak nodig hebt!

Hoe lang gaat een kruimeldief mee?

Het is lastig te zeggen hoe lang een kruimeldief meegaat. Het is erg afhankelijk van welk merk en welke accu er in je kruimeldief zit. Je wilt naast genoeg zuigkracht ook een goede accu. De reden hiervoor is dat je kruimeldief draadloos is en dus elke keer in het station wordt opgeladen. Een kruimelstofzuiger die na 5 minuten al leeg is, daar heb je niets aan. Let dus op de accu. Het belangrijkste is dat je gaat voor een Lithium ion accu.

Wanneer is een kruimeldief niet geschikt?

Klinkt ideaal, een kruimeldief die je ook kan gebruiken als normale stofzuiger! Hoezo hadden je ouders vroeger dan zowel een kruimeldief als een gewone stofzuiger? Doe alles met een kruimeldief met steel en je probleem is opgelost! Helaas, zo makkelijk is het niet. Een goede kruimeldief met steel die je ter vervanging van je normale stofzuiger wilt gebruiken, is echt vaak een paar honderd euro duurder dan een normale stofzuiger. Dit komt door de accu en de motoren die erin zitten. Mocht je huisdieren hebben of jonge kinderen of zoals ons een complete veestapel hebt (3 katten, een hond, een echtgenoot, een kleuter en insecten omdat die altijd binnenkomen), dan is een kruimeldief een mooie ondersteuning van je huishouden. Maar absoluut geen vervanging! Het maakt het opruimen wel sneller. Zo hoef je niet je hele stofzuiger uit de kast te halen als er tijdens het eten geknoeid is. Kan je net wat eerder naar bed om je slaap in te halen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *