Zo wordt jouw slaapkamer ook net zo mooi als een hotelkamer: 9 tips

Vraag jij je ook af hoe het komt dat jij je altijd op en top voelt in een hotelkamer of in de slaapkamer van een luxe resort? Het liefst wil je per direct de slaapkamer één op één meenemen naar huis, want zeg nou zelf: er is iets aan hotelkamers waardoor je het gevoel van luxe ervaart, van rust en welvaart. En dat zit hem niet in het feit dat je voor de ruimte betaalt. Als je weer thuis bent, kun je wellicht weemoedig terugdenken aan je hotelbezoek en wil je het allerliefst weer naar het volgende hotel. Dat kan, snappen we, maar niet heel praktisch. Praktischer – en goedkoper – is het om je eigen slaapkamer aan te passen, zodat je slaapkamer meer op een luxe hotelkamer lijkt.

Heb je nieuwe meubels nodig als je je slaapkamer op een hotelkamer wilt laten lijken?

Waarschijnlijk is je eerste gedachte nu: help! Ik kán geen nieuwe meubels betalen, of ik wil dat niet. Wees gerust: je hoeft echt niet je hele interieur te doneren op Facebook weggeefhoeken, om vervolgens een maand op de grond te slapen, omdat je nieuwe bed vertraagd is. Integendeel: er zijn hotelkamers in allerlei soorten, maten en kleurstellingen. Er zijn slechts enkele details die je moet aanpassen om de rust en ruimte te ervaren van een hotelkamer.

Lege nachtkastjes: zo creëer je snel een hotelgevoel in je slaapkamer

Hoe zit het bij jou thuis? Zijn je nachtkastjes een verzamelplek van zooi? Bij ons wel. Talloze Donald Ducks op en in het nachtkastje van mijn man. Leesboeken, sieraden die ik al jaren niet meer draag, verdwaald speelgoed van de peuter en crèmes aan mijn kant van het bed. Resultaat: chaos en geen rustig gevoel als je gaat slapen. Als ik naar mijn wekker kijk, kan ik de getallen niet eens goed zien, omdat er dikwijls een boek voor ligt. En al die keren dat ik struikel over de Donald Ducks aan de kant van mijn man, kan ik niet eens meer op al mijn vingers en tenen tellen.

Sleutelwoord: minimaliseer je nachtkastjes.

Minimaliseer je slaapkamer om het meer op een hotelkamer te laten lijken

Sterker nog, minimaliseer niet alleen je nachtkastjes, maar minimaliseer alles. Heb je daadwerkelijk 500 kaarsen nodig op je kamer die je nooit aansteekt? Of 40 sets beddengoed? (Schuldig). Of wat dacht je van die stoel die wordt gebruikt als kledingopslag, boekenplank, plek voor leuke schilderijen en wat je nog meer met een stoel kan doen. Het enige wat je niet kan doen met die stoel: er zitten.

Als jij van gezelligheid houdt en van tierelantijntjes, prullaria en decoratie, dan ga je al gauw overboord op de slaapkamer. Niet geheel verrassend, ook ik heb onze slaapkamer behoorlijk volgeplempt. Er zijn bepaalde hoekjes in onze slaapkamer extreem fotogeniek. Voor ongeveer twee minuten. Daarna rent er een kleuter langs of gooit iemand een t-shirt over mijn hoekje.

Minimaliseren is dus belangrijk als je dat hotelgevoel wil hebben. Decoratie is niet erg, maar hang bijvoorbeeld hooguit twee schilderijen op, zet een statement vaas of beeld neer, zorg voor lege nachtkastjes – op een lamp na – en werk verder alles weg in je kasten. Daarnaast zorgt een goede inrichting voor je slaapkamer ervoor dat je beter slaapt!

Open kledingkast?

Wellicht heb je een open kledingkast op je kamer en ziet deze er altijd uit alsof er een windvlaag doorheen is gegaan. Zelfs deze kast kun je mooi aankleden en rust laten uitstralen. Denk bijvoorbeeld aan dezelfde kledinghangers, of alles strak opvouwen.

Kies de juiste raamdecoratie

Eén van mijn favoriete hotels heeft houten lamellen gecombineerd met gordijnen in de hotelkamers. Deze combinatie zorgt voor een luxe uitstraling én genoeg zonwering in de zomermaanden. Daarnaast zijn houten lamellen ook zeer geschikt als je een allergie hebt zoals huisstofmijt. Je kan de lamellen makkelijk afnemen met een droge doek of met stofzuiger!

Heb je geen allergie of vind je het niet erg om regelmatig je gordijnen te wassen? Werk dan met lagen. Zo creëer je snel een mooie uitstraling zonder dat je het al te bont moet maken met decoratie!

Repareer alles wat stuk is

Heb jij kapotte dingen op je slaapkamer? Onze gordijnroede hangt al sinds onze verhuizing – nu ruim vier jaar geleden – half uit het plafond. Af en toe is hij even gemaakt, voor twee dagen, en dan stort het hele gevaarte toch weer in. Zorg dat alles wat kapot is in je kamer, gerepareerd wordt. Van loshangende deurklinken tot halfkapotte lampenkappen. Repareer of vervang. Je wil rust en rijkdom uitstralen, niet jongerenhostel in de jaren 90.

Koop wit beddengoed van kwaliteit

Beddengoed: ik houd ervan. Ik heb veel beddengoed met printjes en hoewel dat warm kan staan, kan het ook zorgen voor veel chaos. Er heerst nogal een neiging bij mijn man om willekeurige kussenslopen te mixen met beddengoed. Dat mijn kleuter een tijgerkussensloop en een Paw Patrol dekbedhoes tegelijk op zijn bed heeft, is tot daar aan toe, maar dat ik vier verschillende bloemen en dan ook nog een stipjesdekbedovertrek op bed heb liggen, zorgt ervoor dat mijn linkeroog begint te trillen. Mijn dekbedovertrekken zijn mijn liefde en mijn verslaving. En toch neig ik nu steeds meer naar het vervangen van alle stipjes-, streepjes- en triangelstoffen.

Wat hotelkamerbedden zo uitnodigend maakt? Juist: het witte strakke beddengoed. Geen kreukels en anders zijn het fotogenieke kreukels. Schoon strak beddengoed met bijpassende slopen.

Wil je je beddengoed niet vervangen? Investeer dan in een mooie sprei

Het kan zijn dat je je beddengoed niet wilt vervangen. Je wordt gewoon ’s ochtends het liefst wakker onder je Minnie Mouse dekbedovertrek met roze strikjes. Helemaal als je een eenvoudige kamer hebt, kan je dekbedovertrek juist het stukje decoratie zijn. Prima! Dan kun je er ook voor kiezen voor op dagen dat je even niets matchend hebt – of toch die luxe sfeer wilt uitstralen – voor een grote sprei over je bed heen. Zo ziet dat bed er toch uitnodigend uit.

Moet je per se je bed elke dag strak opmaken om te genieten van het hotelgevoel?

De bedden worden bij ons thuis nauwelijks opgemaakt, behalve als ik nog thuis ben ’s ochtends en langs de kamers loop. Op zich niets mis mee, de meningen zijn namelijk nogal verdeeld over het opmaken van bedden. Er zijn mensen die alles strak en netjes willen en er zijn mensen die schermen met de wetenschap dat je bed gelucht moet worden. Om dat ideale hotelgevoel te creëeren, hoef je niet per sé je bed strak op te maken. Toch is het zo dat als je een dekbed hebt met een print, het vaak slordiger staat als het niet is opgemaakt, dan wanneer je volledig wit beddengoed gebruikt. Wil je je bed liever niet opmaken, maar toch dat luxe gevoel hebben? Gebruik dan uitsluitend wit beddengoed.

2 thoughts on “Zo wordt jouw slaapkamer ook net zo mooi als een hotelkamer: 9 tips

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *