Dingen die je vast nog niet wist over koffie

Koffie is één van de meest populaire dranken ter wereld. Uit LinkedIn-gegevens blijkt dat er meer dan 35 miljoen professionals zijn die “Koffie” als interesse op hun profiel hebben vermeld. Het is geen verrassing waarom: koffie kan een heerlijke – of verplichte manier zijn om je dag te beginnen. Zelf begon ik met het drinken van koffie toen ik moeder werd, want mijn nageslacht heeft overduidelijk alle energie uit me gezogen na de bevalling. Voor mij is het dus overduidelijk de cafeïne die ik nodig heb, maar sommige mensen genieten van de bittere smaak en weten verschillende soorten bonen uit elkaar te houden.

Zo wordt koffie gemaakt

De koffieboon waar we koffie van maken, is de pit van de koffiekers. De koffiekers was ooit nutteloos, maar tegenwoordig is het ontzettend veel waard: er wordt onder andere cascarasiroop van gemaakt. Wist je dat koffieplanten alleen in tropische en subtropische klimaten groeien? Net als thee duurt het meer dan een jaar voordat de koffieplant zijn eerste vrucht produceert. Nadat het fruit is geplukt, wordt het gedroogd en schoongemaakt. De zaden van de vrucht worden vervolgens geroosterd en geplet voordat ze als drank worden gebrouwen!

Waarom je eigenlijk altijd voor bio of fairtrade koffie moet kiezen

Er is de laatste jaren veel te doen geweest om koffie. We weten dat koffie niet altijd goedkoop is en we weten ook dat koffieboeren soms worden uitgebuit. Koffie moet uit een ver land met een totaal ander klimaat dan de onze komen en dit heeft uiteraard ook zijn weerslag op het milieu. Juist om deze reden is het verstandig om te kijken naar wat voor soort koffie je koopt. Wil je hier bewuster mee omgaan? Overweeg dan om de verpakking in de gaten te houden. Onze tip: koffiebonen kopen online! Het is namelijk veel makkelijker om online te kijken en uit te zoeken of je favoriete koffie biologisch of fairtrade is gebrouwen. Zo heb je de tijd om het uit te zoeken, in plaats van dat je in paniek voor het schap in de supermarkt staat en dan straks thuiskomt met Dolce Gusto cups terwijl je een Nespresso hebt – dit is echt gebeurd bij een teamgenoot overigens.

De duurste koffie komt uit de kont van een kat

Voor de meeste van jullie zal de naam Kopi Luwak geen belletje doen rinkelen, maar als we zeggen dat het de duurste koffie ter wereld is en wordt uitgepoept door een katachtige, dan heb je er misschien wel van gehoord! Kopi luwak is koffie die is gemaakt van koffiebonen die zijn gegeten en verteerd door de Aziatische Palmcivetkat.
De civetkat eet de rijpe koffiebessen voor zijn vlezige vruchtvlees. Daarna poept de kat ze uit. Deze uitwerpselen worden verzameld en verwerkt om één van de duurste koffies te maken. Dat is ook meteen de reden waarom het zo duur is. Katteneigenaren zullen het herkennen, je hebt soms géén idee waar je kat nu weer een wc heeft gemaakt.

Dit is de kopi luwak!

De geruchten gaan dat deze koffie een enorme boost is voor je seksdrive, daarnaast ben je alerter, meer gefocust en verbetert je geheugen. Maar ja, dat kan ook een placebo-effect zijn, want je portemonnee is wel minstens 300 euro lichter voor 1 kilo van deze koffie.Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *