Je vakantie plannen voor 2021: wat kan er in deze Coronatijd?

Het is weer januari en dat betekent: tijd om vakantie plannen te maken voor het komende jaar. Zeker na zo’n vervelend jaar als 2020. Ik denk dat we het er allemaal wel over eens zijn dat 2020 niet verliep zoals we wilden. Gelukkig zijn de eerste vaccins binnengekomen en wordt er over de hele wereld druk gevaccineerd. Dat geeft weer hoop om nieuwe plannen te kunnen maken.

Traditioneel gezien oriënteren veel mensen zich op nieuwe vakantieplannen in januari. En logisch ook. De feestdagen zijn voorbij en met dat grijze, grauwe weer en de nog veel te korte dagen kijken mensen graag vooruit naar wat leuks. Zeker nu de coronamaatregelen ook nog een keer zijn aangescherpt, hebben we echt behoefte aan wat anders. Maar wat voor plannen kunnen we nu al maken, nu het nog zo onzeker is wat de rest van het jaar gaat brengen?

Boek een reis dichtbij huis

Op dit moment gelden er reisbeperkingen buiten Nederland. “Reis niet naar het buitenland en boek geen vakanties tot en met maart” wordt er tijdens de persconferenties gezegd. Dat reizen is logisch. Niet dat je in een ander land niet evengoed besmet kan raken met corona, maar vooral om verspreiding van mutaties beperkt te houden. Daarom is het verstandig om, in elk geval op korte termijn, vakanties dichtbij huis te boeken. Gelukkig biedt Nederland ook heel veel mooie plekken! Wat dacht je bijvoorbeeld van de kop van Noord-Holland, Drenthe, of de mooie omgeving van ons kantoor in ‘s-Heerenberg?

Nog even terugkomen op die uitspraak van het kabinet. “Boek geen vakanties tot en met maart”. Diverse reisorganisaties zijn woedend, omdat het boeken van een vakantie zelf geen kwaad kan. En daar ben ik het mee eens. We moeten toch iets hebben om naar uit te kijken? Op de korte termijn is er inderdaad weinig mogelijk, maar laten we wel kijken naar later in het jaar.

Vakantie Plannen Nederland

Vakantie naar het buitenland? Boek voor later in het jaar

Als je kijkt naar de vaccinatiestrategie van de Rijksoverheid, zie je dat de planning is dat de ‘gewone mens’ vanaf mei aan de beurt is. Natuurlijk kan niet iedereen in één dag gevaccineerd worden, dus zal het ook nog wel tot het vierde kwartaal van 2021 duren tot iedereen aan de beurt is geweest. Wil je dus een vakantie naar het buitenland plannen, dan doe je er goed aan om het einde van de zomervakantie hiervoor te pakken, of misschien zelfs wel pas de herfstvakantie. Zit je niet vast aan schoolvakanties, dan is september de veiligste keuze.

Zelfs dat biedt geen garanties natuurlijk, maar de kans dat je in de herfst weer op vakantie kunt lijkt op dit moment realistischer dan een wintersport voor komende voorjaarsvakantie. (Zeker nu deze week bekend werd dat ook alle Franse skigebieden heel februari nog gesloten blijven).

En een vakantie naar het buitenland, dat hoeft natuurlijk niet meteen met het vliegtuig naar Bali. Dat kan ook gewoon met de auto naar een land in Europa. Mocht er dan een plaatselijke corona-uitbraak zijn, je wordt zelf ziek, of er is een andere reden om naar huis te moeten, dan heb je altijd je eigen vervoersmiddel klaarstaan om naar huis te gaan. Zo hou je zelf de touwtjes in handen. Daarnaast kun je er voor kiezen om een keer die drukke camping in Frankrijk over te slaan, en in plaats daarvan de natuur op te zoeken. Wat dacht je van de bergen in Oostenrijk, of de fjorden in Noorwegen?

Vakantie plannen naar het buitenland

Bekijk de voorwaarden van je boekingen goed

Wanneer je besluit een vakantie te boeken, is het altijd een goed idee om je boekingsvoorwaarden goed te bekijken. Zeker nu, maar ook in de toekomst, wanneer reizen (hopelijk) weer wat vrijer kan. Wat gebeurt er als er een Corona-uitbraak is ter plekke, of wanneer ik zelf ziek ben? Kan ik mijn reis gratis annuleren?

Veel reisorganisaties hebben pagina’s ingericht met antwoord op deze meestgestelde vragen, en bieden oplossingen aan in de vormen van het flexibel omruilen van je vakantie, geld-terug-garantie en repatriëringsgarantie. Maar wanneer je je reis zelf boekt (losse vluchten, losse hotelboekingen) kan dit wel eens anders zijn. Let daarom altijd goed op wanneer je de reis boekt en bepaal ook wat voor jou acceptabel is. Vind je een voucher prima, of heb je toch echt liever geld terug?

Op veel websites kun je ook je vakantie boeken met de optie om gratis te annuleren, zonder nu al aan te moeten betalen. Booking.com heeft bijvoorbeeld een filter om alleen accomodaties te tonen waarbij je gratis kunt annuleren of waarbij geen vooruitbetaling nodig is. Deze opties werden altijd al veel gebruikt, maar zeker in deze onzekere tijd maakt dit het uitzoeken van een vakantie net even iets makkelijker.

Dus, kunnen we een vakantie plannen voor dit jaar?

Kunnen we nu echt pas later dit jaar op vakantie? Nee, je kunt natuurlijk eerder op vakantie gaan. Maar blijf in Nederland. Ga pas naar het buitenland wanneer het reisadvies voor andere landen aangepast wordt naar geel of groen. Je kunt dit altijd controleren op Nederlandwereldwijd.nl.

Plannen maken kan altijd, maar houd altijd de voorwaarden van je boeking in de gaten. En blijf je toch liever thuis? Dan kun je altijd nog kamperen in je eigen achtertuin.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *