Dit zijn de 8 meest indrukwekkende kruidenplantjes

Droom jij ook van een urban jungle in huis, maar zijn je gasten niet onder de indruk als jij: ‘Kijk eens naar mijn prachtige monstera” roept, of wijst er altijd wel iemand voor de grap naar de dode cactus die blijkbaar toch water nodig had? Dan heb je kruidenplantjes nodig. Er zit niets anders op. Je moet toch ergens de show mee stelen en dat doe je echt niet meer met een kruidenla vol gedroogde kruiden die je op alfabet hebt gesorteerd. “Italiaanse kruiden, heb ik hoor! Zit al gemengd – ha ha.” Nee, voortaan kun jij lekker culinair doen met je verse kruidenplantjes.

De muntplant is een must-have voor elke kruidenliefhebber

Verse muntthee, mojito of garnering op een dessert: munt doet het altijd goed. En dan niet uit een potje. De meeste aroma van de muntplant bevindt zich in de verse blaadjes, daarom wil jij natuurlijk de allermooiste en grootste muntplant die je je maar kan bedenken. Verzorg hem goed en bied je gasten nonchalant muntthee aan.

Doe de koriandertest met de korianderplant

Uit onderzoek blijkt dat rond de 15% van de Europeanen koriander naar zeep vinden smaken. Als het over kruiden gaat, eindigt een gemiddeld gesprek altijd wel in een korianderdiscussie. Vind je koriander wel of niet lekker? En vind je het daadwerkelijk naar zeep smaken, of niet? En proef je dat dan nog steeds als je je neus dichthoudt? Leuke discussie, maar natuurlijk nóg leuker als jij vervolgens je korianderplant tevoorschijn kan halen met een: ‘Laten we dit testen’! Kunnen jullie daarna voorgoed die korianderdiscussie laten varen.

Knoflookbieslook: het zit tussen bieslook en knoflook in

Wat een verrassing, de knoflookbieslook, ook wel Chinese bieslook, zit qua smaak tussen bieslook en knoflook in. Het voordeel: je hoeft geen knoflook meer te pellen, waardoor je vingers ruiken alsof je bang bent dat er een vampier bij je om de hoek woont. Het nadeel: het is geen echte knoflook. Dus… tja… bekijk maar of je er wat mee wil. De knoflookbieslook gebruik je perfect in mediterraanse gerechten waar je normaal ook knoflook in zou gooien.

Franse Dragon: noem het je draakje

We weten allemaal wel dat we dragon uitspreken als dràchon, en niet als het Engelse drègon, toch betekent het niet dat je Franse Dragon niet gewoon lekker moet behandelen als een draak. Het is namelijk een fantastisch kruid voor in kruidenthee of bij ijs, met een heerlijke smaak die lijkt op een combinatie van venkel en anijs.

Help, mijn kruidenplantjes gaan altijd dood!

Laat jij altijd je kruidenplantjes doodgaan? Je bent niet de enige. Het ligt eraan waar je je plantjes hebt gekocht, want wist je dat supermarktplanten sneller doodgaan dan die uit het tuincentrum?

Citroen groeit niet aan bomen! Of nou ja, citroengras dus niet

Citroengras heeft een citroenachtige smaak (duh!) en is een tropisch kruid. We zijn vooral fan omdat de stengels zo lekker lang zijn en het heerlijk wild en vooral fotogeniek groeit.

Test de theorie met onsterfelijkheidskruid 

In China wordt de jiaogulan ook wel het onsterfelijkheidskruid genoemd. Hoe leuk is het om de theorie uit te proberen door deze plant in huis te nemen? Al is het alleen maar zodat je een leuk verhaal hebt om te vertellen aan je tienerdochter die hoopt dat je er gauw bij neervalt omdat je haar weer eens de les hebt gelezen. “Dood? Ik ga nooit dood. Ik heb een onsterfelijkheidskruid!” 

En de laatste favoriet: aardbeienmunt

Een plant die smaakt naar aardbei en naar munt, dit klinkt als de beste basis voor een strawberry mojito – zou het daar vandaan komen? De blaadjes kun je gebruiken in thee, in sauzen en vast ook in cocktails.

Leer de Latijnse namen als je je echt wil uitsloven

Als je je echt wil uitsloven, kun je de Latijnse namen leren voor alle kruidenplantjes of planten in je huis. We vermoeden dan alleen dat mensen je net zo meewarig aankijken als wanneer je het over je Alocasia hebt.

Om je alvast op weg te helpen:
Marokkaanse’ Munt = Mentha Spicata ‘Moroccan’
Koriander =Coriandrum Sativum
Knoflookbieslook = Allium Tuberosum
Franse Dragon = Artemisia Dracunculus ‘Senior’
Citroengras = Cymbopogon Flexuosus
Jiaogulan = Gynostemma Penthaphyllum 
Aardbeienmunt = Mentha Arvensis ‘Strawberry’

Met de uitspraak kan ik je helaas niet helpen, succes! 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *