Kom kijken bij de mooiste en meest bijzondere locaties in ’s Heerenberg

Zoals jullie weten loop ik nog maar vrij recent stage bij de Techkoningin. Ons nieuwe kantoor zit in een prachtig voormalig klooster, vlak naast een park en op loopafstand van een kasteel. Aangezien ik hier eigenlijk nog helemaal niet zo bekend ben, moet ik eerlijk toegeven dat ik wel eens verdwaal. Maar juist op deze momenten zie je zoveel toffe dingen. ’s Heerenberg heeft een rijke geschiedenis en veel bijzondere en unieke locaties en bezienswaardigheden. 

Ik heb vandaag vijf prachtige locaties voor jullie gezocht en bezocht, maar kom ook zeker zelf eens kijken! Komen jullie dan ook gelijk even gezellig langs op kantoor? Noem ons de Starbucks van ’s Heerenberg, want we hebben echt heerlijke koffie! 

Kasteel Huis Berg

Kasteel Huis Bergh is één van de grootste kastelen van Nederland en stamt uit de 13e eeuw. De directe omgeving van het kasteel was in de Middeleeuwen moerasgebied, dus de locatie is destijds voornamelijk strategisch gebouwd.
Kasteel Huis Bergh heeft al vele eigenaren gekend. Eén van de bezitters zag de schoonheid in van de natuur. Het inmiddels gerestaureerde kasteel omvat nu een omliggend gebied van ruim vijfhonderd hectare bos en landbouwgrond. Het grootste gedeelte van het bos dat tussen ’s-Heerenberg, Zeddam en Beek ligt hoort ook bij Kasteel Huis Bergh. Het kasteel, en het bos er omheen zijn prachtig om eens te kijken. En je kan bij het kasteel ook heerlijk een hapje eten of een drankje doen. Benieuwd? Kijk eens op de website van kasteel Huis Bergh.

Parkbos de Plantage

De Plantage is een parkbos dat eind 18e eeuw is aangelegd. Het ligt ten westen van het kasteel Huis Bergh. Dit bos heeft vele verschillende soorten bomen, zelfs bomen die ouder zijn dan de 18e eeuw. Er zijn meerdere paden die te bewandelen zijn, maar de hoofdlanen zijn zo aangelegd dat ze uitzicht geven op de Stiftskerk van Hoog-Elten en de Martinikerk van Emmerich am Rhein, beiden in Duitsland. Aan het eind van deze laan ligt ook een grote donkergrijze kwartsiet steen. Deze zwerfsteen is hier tijdens de voorlaatste ijstijd terechgekomen, vanuit het noorden van Europa. En alle botanische liefhebbers kunnen hier ook hun hart ophalen, ze hebben hier onder andere bosanemoon, gevlekte aronskelk, en paddenstoelen zoals de violette satijnzwam en de eikhaas.

Klooster Huize Don Rua (nu bekend als “Gouden Handen”)

Don Rua is een voormalig klooster, wat van 1910 tot aan 1958 nog bekend stond als het Sint-Bonifatiushuis.
In 1910 stichtten Duitse jezuïeten het klooster, maar vertrokken weer in 1937. In 1937 namen de Witte Paters hun intrek in het klooster. Vooral tijdens de oorlogsjaren hebben zij een grote invloed gehad op de inwoners van ‘s-Heerenberg.

Vanaf 1958 wordt het klooster Don Rua en vanaf midden jaren ’60 werd het een algemeen katholiek internaat voor jongens. In 1975 werd het klooster een expositielocatie: Gouden Handen, om in 1999 weer leeg te komen te staan. Sinds 2009 zijn er appartementen en kantoren in het pand, waaronder het kantoor van De Techkoningin!

Stadspark (Kloostertuin Sint-Bonifatiushuis, Huize Don Rua)

Direct achter het klooster ligt een park. Dit behoorde vroeger tot de kloostertuin. Dit parkje bestaat uit een kruisweg, bestaande uit kapelletjes met reliëfs. Het is in 2013 gerestaureerd en als algemeen toegankelijk stadspark opengesteld. De waterfontein is de blikvanger van het park en je kan hier heerlijk even tot rust komen.

Het standbeeld van Mechteld ten Ham (het heksje van ’s Heerenberg)

’s Heerenberg heeft tijdens de Tachtigjarige oorlog te maken gehad met veel tegenslagen. Het stadje had te lijden onder de Spaanse en Staatse troepen, werd meerdere malen geplunderd en verloor vele inwoners aan de pest. Ook kwam rond deze tijd de heksenvervolging nog voor.

Mechteld ten Ham was een vrouw die begin 17de eeuw leefde in ’s Heerenberg. Mechteld was een weduwe en leefde een teruggetrokken bestaan in deze heftige periode. Ze stond erom bekend uitspraken doen met betrekking tot de gezondheid van personen en de toekomst. Bijgelovige mensen vertrouwden haar niet, en Mechteld werd beschuldigd van hekserij. In een wanhopige poging haar naam te zuiveren eiste Mechteld een gerechtelijke uitspraak. Ze was overtuigd dat het bewezen zou worden dat ze geen heks was.

Helaas was ze in ogen van de getuigen al veroordeeld alvorens het proces ooit begonnen was. De rechtbank kon na het horen van deze verslagen niets anders doen dan een bekentenis proberen af te dwingen. Mechteld werd opgesloten in de gevangenis, onder de archieftoren van het kasteel, en werd door de beul onderhanden genomen. Door haar te martelen moest hij een bekentenis dwingen. Hierna is besloten dat Mechteld ook de waterproef moest ondergaan. Ze is in de Laak (een water in Azewijn) geworpen, maar is niet gezonken door de lucht onder haar rok. Dit gaf men genoeg bewijs dat Mechteld een heks was. De martelingen die volgden, braken haar compleet. Ze gaf toe een heks te zijn en werd veroordeeld tot de brandstapel. Dit proces heeft van begin tot eind zo’n drie maanden geduurd.

Kom langs en bekijk deze indrukwekkende locaties zelf!

Zoals je kunt zien en lezen heeft ’s Heerenberg een erg bijzondere en unieke geschiedenis. En dit was nog maar een klein deel! Het is nog vele male meer indrukwekkend om dit zelf te komen bekijken. Komen jullie dan gelijk gezellig langs op ons kantoor voor een heerlijk kopje koffie?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *