Je eigen sportruimte maken zodat je geen geld meer kwijt bent aan de sportschool

De meeste mensen willen een sterk lichaam en een gezonde lifestyle. Om dat te doen, moet je regelmatig sporten, en dat is vaak het probleem! Wat als we je vertellen dat je je eigen sportschool aan huis kan hebben? Het klinkt misschien als een dure hobby, maar wist je dat je sportschoolabonnement waarschijnlijk duurder is? Ik betaal iets van 37 euro per maand aan de sportschool. Dat is ruim 400 euro per jaar. Als ik er op die manier over nadenk, dan doet het bedrag me pijn, want het is misschien wel één van mijn grootste verspillingen en tegelijkertijd iets wat mijn gezondheid helpt. En met mij zijn vele Nederlanders. We willen gezonder leven, maar de fitnessapparaten waar je bij de sportschool toegang tot hebt, zijn niet te betalen voor je eigen huis. Of toch wel? Wist je dat je bijvoorbeeld al roeitrainers kan kopen voor nog geen 300 euro? Dat is dus minder dan een jaar abonnementsgeld op mijn sportschool! Wat je nodig hebt voor je eigen sportruimte in huis, lees je hier.

Dit heb je nodig om je eigen fitnessruimte te maken

Eigenlijk heb je bijna niets nodig voor in je eigen fitnessruimte. Je moet de mogelijkheid hebben om cardio te doen en om krachttrainingen te doen. Naast een cardio-apparaat is het fijn om een yoga- of fitnessmat te hebben. Daarnaast heb je uiteraard een ruimte nodig om de apparaten in neer te zetten. Het is handig om een aparte ruimte of kamer te hebben, zodat je zodra je de kamer binnenkomt, meteen in sportmodus gaat. Je sportattributen op je slaapkamer zetten, kan, maar houd dan rekening met je motivatie! Het kan namelijk aantrekkelijker zijn om een dutje te doen dan om gewoon lekker te sporten. En hoewel dutjes van tijd tot tijd óók goed voor je zijn, is de hele dag slapen niet aan te raden.

Wist je dat je door het sporten adrenaline aanmaakt? Hierdoor word je actiever, scherper en ben je dus ook lekker wakker!

Goed, je hebt dus een yogamat en een cardio-apparaat. Wat heb je nog meer nodig voor je fitnessruimte? Nou, niet veel gelukkig!

Benodigdheden voor je eigen fitnessruimte

  • cardio-apparaat (bijvoorbeeld een roeimachine);
  • yoga- of fitnessmat;
  • gewichten (of flesjes water als je eerst wil proberen);
  • muziek of een televisie, zodat je wat te doen/luisteren hebt;
  • eventueel een sporthorloge om je training bij te houden!

Is dat alles? Jep, dat is alles! Zo simpel – en dus goedkoop – kan het zijn. Zelf luister ik podcasts of luisterboeken tijdens het sporten. Ik verveel me dan een stuk minder snel en routine wordt daardoor minder snel saai.

Welke oefeningen doe je in je eigen sportruimte?

Bij een sportschool kun je terugvallen op een instructeur als je een groepsles volgt. Of wellicht heb je de mogelijkheid tot 1-op-1 training als je aan fitness doet. Dat is natuurlijk te gek en als je dat fijn vindt, kun je ook gaan voor een combinatie van thuis en op de sportschool sporten. Zo vind ik het heerlijk om in de zomer thuis enkele yoga-oefeningen te doen wanneer ik dat wil. Planken in de achtertuin met een kleuter achterop mijn rug is toch echt gezelliger dan fitnessen in de sportschool!


Het starten van een trainingsroutine kan een uitdaging zijn zonder de juiste kennis of hulp. Wist je dat er een gratis yoga-app is zodat jij lekker vanuit je eigen huis kan namasté-en? Daarnaast is er een reden dat we eerder zeiden dat je zowel gewichten nodig hebt als een cardio-apparaat. Elke sportroutine start je namelijk met een warming-up. Ik doe dit zelf altijd via een cardio-apparaat. Mijn voorkeur heeft de loopband: ik loop 10 minuten in een stevige pas zodat ik daarna kan beginnen aan mijn krachttraining! Ik wissel alle spiergroepen af en eindig met een cooling down op cardio.

Luister goed naar je lichaam

Een hele belangrijke reden om naar een sportschool te gaan, is om eventueel hulp te krijgen om blessures te voorkomen. Lees je dus goed in en wéét wanneer je moet stoppen met een oefening. Niemand kan vandaag 200 pushups als je er eergisteren nog niet eens 5 kon doen. Let er ook op dat je je lichaam ook laat rusten. Elke dag krachttraining van dezelfde spiergroep is niet aan te raden, tenzij je arts zegt van wel. Eventueel kun je er ook voor kiezen om eenmalig met een fitnessinstructeur een routine uit te denken die je vervolgens thuis – of waar je ook bent – kan uitvoeren!

Hoe vaak sport je?

En dan: hoe vaak maak je gebruik van je eigen sportruimte? Uiteraard kun je er zo vaak gebruik van maken als je wil. Zelf sport ik gemiddeld drie keer in de week, maar er zijn ook momenten dat het minder – of meer – is. Als ik meer dan drie keer in de week sport, zorg ik ervoor dat ik niet twee dagen achter elkaar dezelfde krachtoefeningen doe. Belangrijk is dat je sport leuk maakt en als het betekent dat het leuker voor je is door juist niet naar de sportschool te gaan, maar juist lekker thuis aan de slag, dan moet je dat absoluut doen! You do you!


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *