5 redenen om geen plotter te kopen, maar gewoon je t-shirts te laten bedrukken door een professional

Hee hobbyist! Als je op deze blog beland bent, twijfel je vast of je een eigen plotter (zoals de Silhouette Cameo) wil kopen of dat je gewoon t-shirts met je eigen design laat bedrukken door een bedrijf dat daar in gespecialiseerd is. Ik heb een plotter en transferpers gehad en heel eerlijk? Ik mis het niet meer. Waarom ik liever gebruikmaak van bedrijven om mijn designs te laten drukken, lees je hier!

Reden 1: Je hoeft geen voorraad te hebben van verschillende soorten producten

Of je nu keycords wil bedrukken, een sweater of juist kleurpotloden voor het verjaardagsfeestje van je kleuter: het kan allemaal. Ik heb een lange tijd zelf een plotter gehad en een transferpers, maar kwam er al gauw achter dat dat niet voldoende is als je ook wil graveren in hout, mokken wil bedrukken of met ingewikkelde patronen wilt werken. Ik had op een punt echt honderden euro’s aan transferfolie (folie waarmee je op shirts perst), mesjes, een dure plotter en t-shirts in overvloed. Ik werd ‘ontwerpmoe’ en ik wist echt niet wat ik aan moest met al die verschillende kleuren folie.

Reden 2: Je verspilt geen materiaal

Want waarom pakt de ene folie beter dan de andere? Waarom laat deze glitter nu al los op dit shirt, terwijl hij op dat shirt perfect blijft zitten? En oh nee… het puntje van de i laat los, hellup! Als je alles zelf doet, heb je ook meer afval. Je bent meer bezig met het resultaat – althans, ik ben meer bezig met het resultaat – dan daadwerkelijk met het proces. Het klinkt zo leuk, alles zelf doen en dat ís het ook voor eventjes. Hoe fantastisch was het dat ik, toen ik hoogzwanger was, zelf babykleding kon bedrukken? Echt, te gek. Totdat die baby groter werd en hij de unieke rompertjes niet meer aan kon en ik het ook niet door kon geven aan een nichtje of neefje, omdat het wel erg gecustomized was.

Reden 3: Je bent goedkoper uit (tenzij je voor honderden euro’s bestelt)

Het is echt vele malen goedkoper om via een drukker te bestellen dan het zelf te doen. Een plotter kost al gauw 200 euro. Een transferpers begint ook bij dit bedrag. Dan heb je nog materiaal nodig en geloof me, je gaat veel verpesten in het begin. Heel veel. Het heeft past zin als je weet dat je het over een paar jaar ook nog leuk vindt om te doen. Ik ken mensen die het geld er echt uit hebben gehaald, maar ik ken er meer bij wie het een dure hobby bleek. Een hele héle dure hobby.

Reden 4: Je hebt garantie op je product

Het gebeurde meer dan eens dat een design op een shirt een paar weken later losliet. En dan had ik het product verkocht. Auwa… kon ik het weer opnieuw maken en de kosten? Die waren voor mij. Dan was die ene euro winst ineens 9 euro verlies geworden. Ik was moe om elke keer te testen of ik de druk goed had, of ik alles gelijk had zitten en of het goed gesneden werd. Dan was er weer een software-update, dan weer een bot mesje, sneed ik het niet in spiegelbeeld en was mijn geduld op. Laat ook maar! Als je een product bestelt en het is niet in orde, dan stuur je het terug met de woorden: “Jo, doe es effe beter”. Maar beter nog: je wéét dat het gewoon goed gebeurt de eerste keer.

Reden 5: Het is een stuk professioneler om het te laten doen

En als laatste reden, ik heb het al een paar keer genoemd, is het feit dat alles gelijk is, natuurlijk super. Ik had niet het materiaal om alles recht erop te leggen, dus er zijn unieke shirts in omloop met het logo van de toneelvereniging op eh… bijzondere manieren gedrukt. Niet expres, maar op een gegeven moment was ik er klaar mee. Ik plukte gisteren nog een zelf bedrukt toneelshirt van de kast, ik trok een vies gezicht en trok daarna snel maar mijn sweater aan die wél professioneel bedrukt is. Loopt toch een stuk fijner, gek genoeg.

Kijk, als jij gaat voor de homemade look, be my guest. Ik ergerde me er rot aan dat ik 10 shirts moest maken en dan ook allemaal nog recht moest zien te persen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *