Hoe je met sierkussens je interieur snel, dierproof én kinderproof aanpast

Er zijn drie redenen waarom wij enorm veel (lees: 37) kussens in huis hebben:

 1. We kunnen te allen tijde een kussenfort bouwen;
 2. Het ligt nu eenmaal lekker zacht;
 3. Ik kan altijd mijn interieur aanpassen.

Vooral in het laatste geval komt dit behoorlijk van pas. Ik wissel graag het interieur. Meubels verplaatsen, een thuiswerkplek inrichten in de woonkamer nieuwe plantjes die vaak toch weer doodgaan: ik heb elke fase al eens gehad. Er is één vaste factor wat altijd blijft en dat zijn de kussens.

Sierkussens zijn fantastisch als je huisdieren en kinderen hebt

Sierkussens zijn om meerdere redenen erg praktisch. Ik weet niet meer hoe vaak ik onze bank met Biotex heb moeten schrobben, omdat ons kind zijn drinken per ongeluk morste. Dat morsen gaat natuurlijk nooit met slechts een druppeltje, zelfs uit de meest lekvrije fles kan ineens het dubbele komen dan wat je er had in gestopt. Dit is de wet van het ouderschap: het gebeurt gewoon. Ik heb liever dat meneer mijn kussens ondersmeert dan de bank, want die zijn vaak een stuk makkelijker schoon te krijgen. In de wasmachine of op de handwas. Naast die peuter, hebben we ook nog drie katten en een hond (onze veestapel). Die dieren houden ontzettend van luxe leven: de kussens – of de laptop, want lekker warm – worden hier dan ook veelvuldig gebruikt.

We werken steeds meer thuis en dat betekent dat je meer comfort nodig hebt

Hoeveel tijd heb jij genomen om de beste bureaustoel uit te kiezen om thuis te werken? Als je net als wij halsoverkop aan het begin van de pandemie een bureaustoel nodig had, kwam je niet verder dan een krakkemikkig ding die je ergens in een verkoophoek vond, want al het andere was al uitverkocht. Lange tijd hebben wij ons zitcomfort verbeterd met sierkussens. Ondertussen hebben we wél betere bureaustoelen gekocht (dikke aanrader), maar na het gebruik leggen we er nog steeds kussens op. Zo kan het nageslacht niet mijn goede bureaustoel slopen en heeft ook de hond een afleiding.

Je interieur krijgt snel een andere look door sierkussens

Naast de voordelen voor al het levends wat in je huis rondhuppelt, zorgen sierkussens ook voor sfeer. Zelfs de meest moderne ergonomische bureaustoel of bank krijgt een relaxte uitstraling met een boel kussens. Als je meegaat met de mode van okergeel naar zachtroze, naar oranje en naar een marmerprint, kan dit je behoorlijk wat geld kosten als je elk jaar een nieuwe bank koopt. Die bank sla je niet elke keer op op zolder, je kussens daarentegen kun je prima even ergens opruimen om ze na een tijdje weer tevoorschijn te halen. Zo heb ik lange tijd kussens per seizoen gehad. In de winter had ik sierkussens met catchy teksten als ‘baby, it’s cold outside’ en in de zomer vond je vooral veel bloemenprints in huis.

Hoeveel kussens heb je dan nodig?

Hoeveel kussens je in huis nodig hebt, verschilt nogal. Zo kun je gaan voor een flinke stapel slaapkussens die je afwisselt, maar als je met interieur wisselt of je peuter regelmatig iets vies maakt, is het wel aan te raden om een flinke voorraad te hebben. Een rondje door ons huis, leverde mij 37 kussens op. En dat is zonder de kussens die op zolder in een kist liggen genaamd ‘decokussens’ en die in de schuur liggen.

Waar kun je sierkussens voor gebruiken?

Wellicht houd je net als ik van sierkussens, maar kun je nog niet zo goed voor jezelf plaatsen waar je deze allemaal voor kan gebruiken. Dan volgt hier een lijst!

 1. Voor op de bank. Hoe meer, hoe beter. Zo kan je man geen kussens uit je rug trekken als je net comfortabel ligt.
 2. Voor op je eetkamerstoelen. Dit is helemaal handig als je geen stoffen stoelen hebt, zoals wij. Iets met een kind, een hond en katten die zich te goed voelen voor krabpalen.
 3. Voor de tuinmeubels buiten. Zorg er wel voor dat je of tuinkussens hebt die tegen regen kunnen, of elke keer met alle kussens gaat slepen. Wat jij wilt.
 4. Voor op je bed. Hoe meer, hoe beter. Denk je eens in hoe fijn het is om na een dag lang achter je peuter aanrennen en zes driftbuien hebt overleefd, in een stapel kussens te springen. Denk vooral niet na over dat je elke ochtend je bed moet opmaken, trouwens.
 5. Voor in een speeltipi bij je kind. Als je peuter graag met jou speelt, heb je in ieder geval een zachte plek om te liggen.
 6. Voor op de grond, als je een meditatiehoekje of relaxhoekje wilt maken.
 7. Voor op je bureaustoel zodat werken nog leuker wordt.
 8. Voor in je vensterbank, zodat je een romantisch zitje hebt terwijl je naar buiten kijkt. Let er wel op dat je vensterbank dit kan houden. Of richt iedereen af dat de kussens er écht alleen ter decoratie liggen.
 9. Voor in een mand. Zodat je nooit een kussen tekort komt.

Sierkussens maken zelfs een chaos in je interieur gezellig

Zelfs als je interieur een bij elkaar geraapt mengelmoesje is, kun je met sierkussens sfeer creëren. En nu het herfst is, zul je een stuk meer binnen zijn. Zelfs de allergrootste chaos van zingend speelgoed, gillende kinderen, blaffende honden en hongerige katten vergeet je weer als je ’s avonds je kussens goedlegt en op de bank ploft. Geloof me. Ik kan het weten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *