Ons elektriciteitsverbruik was even hoog als die van 12 gezinnen: dit doen we er tegen

Ons elektriciteitsverbruik was even hoog als die van 12 gemiddelde gezinnen. Ik kreeg bijna een hartverzakking toen ik dit hoorde aan de telefoon. Ik hing met mijn energiemaatschappij aan de lijn omdat we voor het eerst geen geld terugkregen. We moesten bijbetalen en dat kon ik er even niet bij hebben in december en januari. Dus: kan het in delen? Enne, wat zien jullie op de grafieken? Ondertussen weet ik alles over kunststof kozijnen.

Ik dacht dat ik zo milieubesparend was

Lange tijd was ik enorm trots op mijn milieubewuste beleid. Ik at geen vlees, ik zorgde ervoor dat de lampen uitgingen als man en kind weer eens alles aan hadden laten staan en ik had warme kleding aan in huis. Hoe kón het dan toch dat we zoveel duurder uit waren? Ik wist het zeker. Man en kind waren de schuldigen. Dus ik keek mijn man streng aan en zei: “Jij en ik, wij gaan even een hartig woordje praten. Maar eerst, vind jij het ook niet zo verrekte koud hier?”

Verdorie. We hebben vloerverwarming laten leggen in de zomer. En nu hebben we heerlijk warme voeten. Alleen staat dat ding wel de hele tijd aan. Niet op gas, maar op elektriciteit: we hebben namelijk infraroodmatten onder onze vloer. Ideaal met die stijgende gasprijzen. Alleen dat de elektriciteitsrekening dan zo hard zou gaan – dat stond niet in verhouding.

Het huis tocht, zijn het dan toch de ramen?

De vloerverwarming had er moeite mee. Het was heerlijk warm, als het maar windstil was en als je niet bij de ramen in de buurt kwam. Er ging dus veel warmte verloren. En dus zijn we ons gaan verdiepen in de prijzen van kunststof kozijnen. We hebben namelijk overal houten kozijnen. Wel dubbel glas, maar ja: er gaat toch kou verloren door de houten kieren die er overduidelijk zijn. De kozijnen sluiten niet goed en dat helpt niet mee in de winter.

Kunststof kozijnen

Een tijd geleden hebben we iemand op bezoek gehad om een meting te doen: hoe konden wij minder warmte verliezen? Daarbij kwam steeds naar voren dat we onze spouwmuur konden isoleren en kunststof kozijnen konden nemen. Hoeveel het zou schelen, dat was lastig te zeggen. Ondertussen zijn we het er over eens dat er wel wat gedaan moet worden aan isolatie, maar ook aan eventueel ander overlast. Wist je dat kunststof kozijnen bijvoorbeeld niet alleen helpen tegen de kou? Zo heb je met kunststof kozijnen geen onderhoud, wat je met houten kozijnen wel hebt. Je hebt daarnaast ook een stuk minder geluidsoverlast met kunststof kozijnen. En over de isolatie hebben we het uiteraard al gehad.

Het verbruik viel uiteindelijk mee

Ik heb geen huisdieren of objecten hoeven te verkopen om de energierekening te betalen – gelukkig maar. Nadat we inlogden viel het gelukkig mee, die 12 was wat overdreven door de supportmedewerker, maar dat het hoger was, dat was wel overduidelijk. We hebben duidelijke afspraken gemaakt rondom verbruik en ook hebben we concrete plannen rondom isoleren. Nu gaat het écht gebeuren.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *