Is cosplay jouw 2021 uitdaging voor het nieuwe jaar?

Je ziet het regelmatig voorbijkomen op het internet. Mensen die zich transformeren in jouw favoriete karakters. Diep vanbinnen wil je dat eigenlijk ook wel proberen. Maar je vind het best spannend of weet niet zo goed waar je moet beginnen. Herkenbaar?

Dit is tenminste wat ik voelde voordat ik begon met cosplay in 2016. Het kan allemaal heel erg intimiderend zijn als je als het voor het eerst wil proberen. Laten we dus voorop stellen: cosplay is voor iedereen en het is gewoon een leuke hobby. Hopelijk kan ik je met onderstaande tips iets op weg helpen!

Kies je karakter en outfit

Als eerste moet je natuurlijk bepalen wie of wat je gaat cosplayen. Mijn advies hierin is om een karakter te kiezen die je heel erg leuk vind. Op die manier ben je langer gemotiveerd en is het ook gewoon leuker om te cosplayen. Ook is het belangrijk dat je een karakter en een outfit kiest waar jij je comfortabel bij voelt. Het enige dat belangrijk is, is dat jij het leuk vind en dat jij er comfortabel mee bent.

Het is ook erg leuk om misschien een eigen versie te maken van je favoriete karakter. Het is bijna kerst. Dus misschien wil je wel een kerstversie maken van je karakter. Hierin kan je goed je creativiteit kwijt en heb je alle vrijheid om zelf te bedenken wat je wil maken. Hoe leuk is dat?

Hoe ga je je cosplay nou maken?

Oké, je weet wat je wil cosplayen. Maar nu is het belangrijk om te inventariseren wat je allemaal nodig hebt en hoe je je cosplay wil maken. Maak gewoon simpel een to-do list. Zo kan je overzichtelijk bijhouden wat je al hebt en wat je nog nodig hebt. 

Je kunt er voor kiezen om je hele cosplay te kopen. Daar is helemaal niks mis mee. Het enige probleem waar je dan tegenaan loopt is dat het klauwen met geld kost. Je ziet op sites zoals Aliexpress of Wish vaak wel goedkope cosplays voorbijkomen. Maar deze zijn vaak van slechte materialen gemaakt en raad ik niet aan. Het lijkt meestal te goed om waar te zijn. En dat is het vaak ook. Op het moment dat je wat hogere kwaliteit cosplays wil kopen ben je al gauw een paar honderd euro kwijt en vaak nog wel meer. 

Cosplay op een budget

De cosplay helemaal zelf maken is natuurlijk ook een optie. Hierbij moet je wel goed rekening houden dat de materialen: patronen, stof en de andere benodigdheden ook vrij veel geld kunnen kosten. Vooral als je (net zoals mij) niet zo goed weet wat je aan het doen bent en voor de zekerheid veel meer koopt zodat je fouten kan maken en opnieuw kan beginnen. 

Persoonlijk ben ik een fan van je cosplay samenstellen. Half kopen en half zelf maken of aanpassen.

Voor veel cosplays kan je gewoon kledingstukken gebruiken die je in ‘normale’ winkels kan kopen. De kringloop is ook een hele goede optie om zo aan bruikbare kledingstukken te komen. Neem je lijstje mee en loop een kringloop in. Je staat meestal versteld over hoeveel je daar kan vinden (voor een zacht prijsje). Zoek uit wat je als basis wil gebruiken en ga daar mee verder. Op deze manier hoef je niet alles zelf te maken maar heb je het alsnog wel zelf gemaakt.

Oefenen

Je hoort het vaak: “practice makes perfect”. Maar het is ook echt waar. Hoe vaker je iets doet, hoe makkelijker het je afgaat. Dus als iets met het maken van je cosplay niet meteen lukt of niet precies gaat zoals je wil – maak je geen zorgen! Dat is heel normaal. Het kost tijd om een nieuwe vaardigheid te leren. En dat geld ook voor het creëren van cosplays. Iedereen begint bij het begin. En alle geweldige cosplayers die je online ziet zijn ooit ook klein begonnen. Het gaat allemaal niet vanzelf, maar ook jij komt er wel! Verdiep je in dat wat je wil maken, en zoek er zo veel mogelijk informatie over op. Zoals deze website met lessen en tutorials.

Heb gewoon veel plezier

Als laatste het aller belangrijkste punt: heb gewoon heel veel plezier! Dit is waar cosplay uiteindelijk om gaat. Cosplay is een hobby voor iedereen. Laat me dat nog een keer benadrukken. Iedereen kan cosplayen. Het is een vorm van zelfexpressie en creativiteit. En zoals elke hobby gaat het er om dat je plezier hebt!

Wees lief voor jezelf en gun jezelf de ruimte en vrijheid om iets nieuws te ontdekken. Zonder vooroordelen “ik kan dit niet” en staar je niet blind op de (mogelijke) kosten. Kijk eens op Pinterest, onder de zoekterm “easy cosplay” of “simpele / makkelijke cosplay”, ik garandeer je dat je iets leuks gaat vinden!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *