Zo maak je je tuin gezellig voor elk seizoen

Het lijkt soms alsof je alleen maar gebruikmaakt van je tuin in de zomer. Buiten eten aan een goede tafel, gezellig met z’n allen nog wat biertjes met de buren en de kinderen die op het gras spelen: het klinkt als de ideale zomer. En tot enkele jaren geleden was ik het absoluut eens met het idee dat de tuin vooral voor de zomer is. Niet meer! Met deze tips maak jij het hele jaar door gebruik van jouw tuin! Ja, zelfs in die kille wintermaanden waar je het gevoel hebt dat je stijf staat van de vitamine D pillen om maar genoeg binnen te krijgen.

Zo maak je je tuin gezellig in de herfst

Je tuinmeubelen hoef je lang niet meer altijd in te pakken of naar de schuur te verplaatsen als het september of oktober is geworden. Helemaal nu het zelfs in oktober nog af en toe een graad of twintig is, wil je wellicht na een fikse regenbui gewoon weer lekker buitenzitten. Logisch! Het enige wat je moet doen, is zorgen dat je je tuinmeubelen droogmaakt na die regenbui. Dat betekent dat je je kussens dus wél opbergt binnen en weer tevoorschijn haalt als het droog is, zodat je lekker zit. Hang lichtjes op om de kortere avonden sfeervol te maken. Het voordeel is dat je zeker in het begin van de herfst nog genoeg groen hebt in je tuin. Dit zorgt voor een nazomers gevoel.

Je tuin ziet er natuurlijk op zijn mooist uit in de zomer, maar de herfst is perfect om te plannen voor het jaar erop! Plant nieuwe bloembollen, snoei alles wat gesnoeid kan worden en ruim op! Hier ben je in het voorjaar ontzettend blij mee.

Zo geniet je van je tuin in de winter

In de winter is het wellicht moeilijk om te genieten van je tuin. De bomen zijn net zo kaal als je oom Piet en het gras is allesbehalve groen. Ik heb twee standen in de winter: of ik wil gezelligheid en knusheid, of ik wil de lente. Je kan in de winter ervoor kiezen om ook buiten te zijn door je zitplek op te warmen met een tuinkachel of vuurkorf, warme dekens, warme chocomel en een goed boek óf je kiest ervoor dat je je tuin naar binnenhaalt.

Naar binnen? Jep! Maak je weinig gebruik van je achterdeur in de winter? Zet dan je tuinset naar binnen. Zet er planten neer die je in de lente en zomer prima naar buiten kan plaatsen, maar niet zo geschikt zijn voor de koude temperaturen van de winter. Zo heb je je urban jungle in de winter en heb je vanaf de lente een prachtig groene tuin!

Oké, stel dat je toch om de één of andere reden naar buiten moet. Wellicht moet je je kind uitlaten laten buitenspelen, of er ligt sneeuw en je kroost wil een sneeuwpop maken. Om ervoor te zorgen dat je kind niet bedolven wordt onder kilometers sneeuw of elke seconde ‘mama? Mama, MAAAMAAAAA’ roept, kun je ook buiten zitten. Zet een zonnebril op, zo doet dat witte spul geen pijn aan je ogen. Oh ja, is sneeuw. En koud. Zonnebril op, handschoenen aan en een boek lezen.

Yes! Lente: de tuin weer in

Zodra we onze winterjas verruilen voor een dunnere jas, zie je dat alle winkels vol inzetten op het buitengevoel. Dit is het perfecte moment om te kijken hoe je je tuin alvast gezellig kan maken. Denk aan bijvoorbeeld een buitenkleed, leuke kussens, leuke planten die in de lente groen zijn en in de zomer wellicht vol in de bloei zijn enzovoorts!

Vaak is de lente ook het perfecte moment om te bedenken dat je weer wilt leren tuinieren en dit jaar wél een succesvolle moestuin aanlegt. Dat betekent dat je bekijkt wat je wil planten!

Geniet optimaal van je tuin in de zomer

We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen hoe je geniet van je tuin in de zomer. Wat we je wel willen meegeven, is dat het ontzettend belangrijk is dat je genoeg schaduwplekken hebt in dit seizoen. In de lente, herfst en winter wil je elke zonnestraal op je gezicht voelen, maar in de zomer ben je hier wat terughoudender in. De zon brandt op je huid en dat is vaak alles behalve aangenaam. Schaduwplekken kun je leuk aankleden met lampjes of andere decoratie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *