Hoe start je een capsule wardrobe?

Ik heb twee problemen – nou ja, ik heb er wel meer, maar op kleding gebied heb ik er twee. De eerste is dat ik nooit iets heb om aan te trekken omdat ik structureel nog 80 wasjes moet draaien. Probleem twee is dat ik kleding in mijn kast heb die me of te klein of te groot is of waarvan ik denk dat het ooit nog wel leuk staat. Alsof ik er jonger op word en dat mini-jurkje wat op mijn 27e al aan de korte kant was, nu wel ineens lang genoeg is. Kom op zeg! Afstand doen vind ik moeilijk, maar ja, ik trek het ook niet aan. Dus het hangt stof te verzamelen en ook weemoedige gedachten. Hoe fijn is het als je hele garderobe op elkaar is afgestemd? Elk kledingstuk wat je uit je kast pakt: daar weet je meteen van hoe je het moet combineren!

Zó start je je capsule wardrobe

Een capsule wardrobe bestaat uit ongeveer 50 kledingstukken, in dezelfde kleurtinten, die afzonderlijk allemaal met elkaar te combineren vallen. Sommigen maken vier capsule wardrobes: voor elk seizoen één. Het is in het begin handiger om elk seizoen bepaalde extra items te hebben, zodat je jezelf niet overvraagt! Je kan je broeken met perfecte pasvorm namelijk in elk seizoen dragen, behalve als het buiten 40 graden is. Dan is het het overwegen waard om een korte broek of rok aan te trekken!

Opfrissertje: Wat is een capsule wardrobe?

Een capsule wardrobe bespaart je tijd in de ochtend, en je ziet er altijd fabulous uit. Het betekent dat je een verzameling essentiële kledingstukken hebt die nooit uit de mode zullen raken. Daarnaast is het ook belangrijk dat jíj je goed voelt in die kleding! Denk aan basics zoals rokken, broeken en jassen. Deze vul je aan met seizoenskledingstukken. Er is geen richtlijn aan hoeveel kledingstukken je nodig hebt, maar het idee is dat je je ochtenden makkelijker maakt én bewuster bent met je kleding. Elk kledingstuk moet je blij maken.

You either love Marie Kondo, or you hate her, maar ze heeft wel kaas gegeten van het wegdoen van spullen. Je gaat namelijk beginnen met minimaliseren. Kijk bij elk kledingstuk of je het fantastisch vindt, het misschien leuk vindt of dat het een ‘wow, waarom heb ik dit eigenlijk’ gevoel opwekt. Je raadt het al: die laatste gaan direct weg naar iemand die er wel blij van wordt. Je misschien stapel leg je maar even uit het zicht. Maak vanuit je absolute favoriete stapel een selectie voor je capsule wardrobe!

Leuk! een half lege kledingkast: en nu, vullen maar!

Je hebt als het goed is nu een overzichtelijk aantal kledingstukken in je kast liggen. Het is het makkelijkst om dit even weer te geven in een lijstje!

 1. (Nep)leren jasje of andere stoere jas
 2. Trench coat 
 3. Blazer
 4. Denim jas
 5. Vest
 6. Statement broek
 7. Blauwe jeans
 8. Zwarte jeans
 9. Makkelijke sweatshirt of gebreide trui
 10. Witte of zwarte blouse 
 11. T-shirt
 12. Tanktop
 13. Halflange rok / Midi rok
 14. Zwarte simpele jurk
 15. Broekpak of een jumpsuit: als dit past binnen jouw stijl!

Seizoensartikelen

Als je goed hebt geteld – of gewoon naar de nummering hierboven hebt gekeken, zie je dat we tot 15 artikelen komen. En die overige 35 dan? Die vul je aan met schoenen, accessoires én seizoensartikelen. In de winter wil je wellicht iets meer dan één gebreide trui, helemaal als je een kind hebt die jou regelmatig als canvas gebruikt. Of als je zoals ik altijd gesmolten kaas op je trui knoeit als je pizza eet. In de zomer draag je wellicht geen dikke legging onder je jurk, maar in de winter weer wel. Op deze manier vul je je garderobe per seizoen aan. Zo voelt het ook nog eens elk seizoen alsof je een totaal nieuwe garderobe hebt!

En hoe lost dit dan het structureel achterlopen op de was op?

Wellicht denk je nu: hoe kán het dat een capsule wardrobe het antwoord is op mijn probleem met de was doen. Nou, heel simpel. Omdat je een stuk minder kleding hebt, heb je ook minder de tijd om wekenlang te doen om je was bij te werken. Je hebt namelijk op een punt niets meer in de kast liggen. Hoe minder je hebt, hoe makkelijker het is om op te ruimen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *