Zo maak je je huis levensloopbestendig

Met de huidige huizenmarkt is het een wonder als je een huis bemachtigt. En als je er al één hebt, is de kans best groot dat je voorlopig lekker blijft zitten waar je zit. Wellicht voor altijd. Alleen misschien is je huis niet geschikt om voor altijd te blijven wonen, omdat je als je niet meer kan lopen, niet naar je bed kan bijvoorbeeld, omdat die boven staat. Toch is je huis de plek waar je nu en straks comfortabel wilt leven. Dus: levensloopbestendig maken dat huis!

Wat betekent een levensloopbestendig huis?

Een levensloopbestendige woning betekent dat je er je hele leven kan blijven wonen. Dat komt omdat elke kamer binnen te komen is als je in een rolstoel zit of slecht ter been bent, maar ook omdat je makkelijk onder de douche kan, in bad kan, naar het toilet kan, kan koken en meer. De behoeftes verschillen per persoon, maar er zijn altijd punten waar je over na moet denken!

Wanneer begin je met je huis levensloopbestendig te maken?

Heel eerlijk, voor de meeste lezeressen zal het een ver van hun bed show zijn. Je bent jong, sportief (of poogt sportief te zijn), kan prima lopen en je hebt een gezin. Je pensioen is ver weg. Alleen betekent het niet dat je pas slecht ter been wordt als je oud bent. Ik ben namelijk op dit moment al aan het kijken wanneer we ons huis levensloopbestendig gaan maken. Ik ben 33.

Ben ik er vroeg bij? Nee.

Ik heb namelijk in mijn tienerjaren posttraumatische dystrofie gehad en daardoor heb ik ruim een jaar doorgebracht in een rolstoel. De traplift prijzen zijn schikbarend hoog, dus ik moest traplopen. De trap op ging met veel moeite. Douchen deed ik zittend en buiten wandelen lukte niet langer dan twee minuten. Soms, als ik er aan terug denk, kan ik bijna weer huilen. En daar komt ook mijn drang vandaan om mijn huis levensloopbestendig te krijgen. De afhankelijkheid van anderen is niet fijn. Je wil dingen zelf kunnen doen zolang dat mogelijk is. Dus je kijkt naar de eerste punten die je kan doen in je huis.

Je bovenverdieping goed begaanbaar houden

Als je denkt aan levensloopbestendig wonen, denk je wellicht aan een slaapkamer en badkamer op de begane grond. Dat is niet heel gek, alleen is dat niet altijd mogelijk. Je hebt misschien de ruimte niet om zo’n verbouwing of uitbouw te doen of je krijgt de vergunning niet rond. Conclusie: je slaapkamers blijven boven. Op dat moment kun je kiezen voor een traplift. Wist je dat als je slecht ter been bent, je een traplift vergoeding kan krijgen? In mijn geval was het niet mogelijk, omdat ik gelukkig kans had op herstel, maar pijn in mijn voeten heb ik altijd.

Drempels

Naast dat je ervoor moet zorgen dat je goed boven kan komen, moet je ook goed van kamer naar kamer kunnen komen. Dat betekent dat je geen enorm hoge drempels moet hebben, of trapjes. Als je een oud huis hebt zoals wij, dan is de kans best aanwezig dat er door alle verbouwingen gekke hoekjes en verhogingen zijn ontstaan. Zaak is dat je hier een goede oplossing voor verzint zodat je niet valt over drempels die tussen kamers liggen.

Zorg voor het onderhoud

Wellicht denk je niet gauw aan het onderhoud van je huis als je bezig bent met een levensloopbestendige woning maken, toch is dit wel belangrijk. Want wie doet het onderhoud als jij het niet kan? Wij hebben houten kozijnen die elke paar jaar geschilderd moeten worden, een regenpijp die binnenkort toe is aan vervanging en een tuin die wat onderhoud vergt. Wellicht moet je denken aan kunststof kozijnen, een onderhoudsarme tuin en het uitbesteden van dingen. Hoe het ook zij: bekijk alles goed aan de buitenkant van je huis. Van de entree tot aan de kozijnen en het dak: thuis blijven wonen omvat meer dan de deur kunnen openen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *