Een campervakantie? Begin met huren van je camper

Nu we jarenlang hebben binnen gezeten en we langzaam aan weer naar het buitenland gaan voor vakanties, zijn ineens campers enorm in trek. Hoe ideaal is het ook? Niet meer vast aan een plekje, maar gewoon, de camper erbij en naar elke camping trekken waar het goed weer is. Toch is het slim om eerst een camper te huren, voor je er één aanschaft. De hoofdreden is niet eens dat campers nu niet aan te slepen zijn, dus dat je waarschijnlijk een jaar of twee moet wachten op je camper. Nee. Er zijn veel meer redenen waarom je beter lastminute een camper huren kan, dan lastminute een nieuwe camper kopen.

Probeer verschillende campers uit

Wat is het doel van de camper? Wil je een extreme off-road reis gaan maken? Dan wil je waarschijnlijk geen gigantische camper. Comfortabel rondreizen en leven en het thuisgevoel creëren? Dan wil je misschien iets groters. Over het algemeen is de grootste beslissing die je moet nemen of gaat voor rijcapaciteiten en manoeuvreerbaarheid of juist wooncomfort. Voordat je een camper kiest, vraag jezelf de volgende dingen af:

  • Capaciteit: hoeveel spullen moet en wil je meenemen in de camper? Kijk hierbij ook naar de mogelijkheid om spullen aan de buitenkant te vervoeren. Wat heb je nodig en welke type voertuig kan dit aan?
  • Brandstofbereik: waar en hoelang ben je van plan te gaan reizen? Heb je misschien een tweede of grotere brandstoftank nodig?
  • Onderhoud: reis je internationaal? Als dat het geval is, is het beter om een meer gangbare, veelgebruikte camper te kiezen. Een camper met onderdelen die gemakkelijker te repareren en te vinden zijn, waar ter wereld je je ook bevindt.

Bpaal welke functies de camper moet hebben

  • Slaaparrangementen: Wil je in de camper slapen of zet je er een tent bij op? Met hoeveel mensen reis je rond en is er dan voor iedereen een slaapplek?
  • Keuken en kookruimte: Is het prima om altijd buiten te koken of wil je dat ook binnen kunnen doen? Welke apparatuur heb je nodig? Hoeveel water wil je aan boord? Hoe gaat je de keuken of kookruimte inrichten en wat voor soort opslag heb je voor kookgerei, borden en voedsel?
  • Woonruimte: Hoe ruim wil je leven in je camper? Of ben je van plan het grootste gedeelte van de tijd buiten te zijn, op avontuur te gaan, te koken en te ontspannen? Gebruik je dan alleen de camper om te rijden, te slapen en je bezittingen in op te bergen? Wil je rechtop kunnen staan? Dit zijn allemaal dingen die je echt moet ervaren.
  • Badkamer: wil je kunnen douchen en naar de wc kunnen gaan in de camper of doe je dat op de camping waar je heen gaat? Zo ben ik iemand die het niets vind om te douchen op campings. Noem me verwend of noem me een glamper, maar een camper met een eigen douche is voor mij dus echt een must.
  • Opslagruimte: Hoeveel ruimte heb je nodig voor je spullen? Bedenk waar je elk item dat je mee moet nemen, plaatst. Neem je fietsen mee? Ben je van plan deze binnen of buiten de camper op te slaan? Hoe voorkom je diefstal van iets dat je aan de buitenkant van je voertuig hebt bevestigd?
  • Verwarming en koeling: Moet je de camper verwarmen of juist koelen wanneer hij stilstaat, en dan vooral ’s nachts? Welke stroomoplossingen zijn hiervoor vereist?

Ontdek of een camper iets voor jou is

Je hoeft geen genie te zijn om te beseffen dat wanneer je aan dit avontuur begint, je goed moet weten wat je doet. Als je een week of zelfs een weekend gaat wandelen en op de eerste dag al besluit dat het niet jouw favoriete bezigheid is, dan zal je niet erg genieten van de dagen daarna. Maar veel mensen worden verliefd op het idee van een vakantie met een camper, zonder te weten wat het inhoudt. Social media, met alle prachtige foto’s van Volkswagenbusjes in uitgestrekte natuurgebieden spelen hier absoluut een rol in.

En dat is natuurlijk prima! Er is niets mis mee om je te laten inspireren en te denken: “Wauw, ik wil dit!” Maar probeer het uit door een camper huren, voordat je er veel tijd en geld in steekt. Misschien merk je dat je het absoluut fantastisch vindt. Je zult misschien ontdekken dat je toch meer hebt met luxe vakanties.

Een camper huren en het testen van enkele opties, geeft je een realistischer beeld of het kopen van een camper een goede stap is. Geen twee mensen hebben exact dezelfde ervaring of hetzelfde budget en daarom is het slim om te uit te proberen en te onderzoeken voordat je een grote investering doen. Neem de tijd om de beste oplossing voor jou en je gezin, of andere reisgenoten natuurlijk, te bepalen.

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *