De slaapkamer van je kind een nieuwe look geven voor minder dan € 50! Wij deden het

Twee keer knipperen met mijn ogen en mijn baby die dol was op Disney is ineens een stoere kleuter die alles weet over dinosaurussen. Roze is een stomme kleur, Pokémon kaarten zijn hip en verder moet alles vooral stoer zijn. Dat betekent dat we zijn slaapkamer een upgrade moesten geven. Ik had alleen geen zin om weer honderden euro’s uit te moeten geven aan nieuwe meubels en decoratie, dus deze keer deden we het anders. Voor nog geen 50 euro waren wij klaar. Hoe? Door te recyclen en te upcyclen! Oh ja en met Wijzonol hoogglanslak!

Geef meubels een tweede of derde leven

Zeven jaar geleden kochten we een prachtige ladekast bij Ikea. Spierwit en het heeft lang dienst gedaan als kledingkast en in de kraamtijd als commode, om daarna de kledingkast van onze peuter te worden. Drie taken heeft die kast gehad en nu kreeg het de vierde: de kast is verplaatst naar de hal om alle knutselspullen van ons op te bergen.

Wat is upcycling?

Upcyclen is het recyclen van oud materiaal om nieuwe dingen te maken. het kan handig zijn als je weinig geld hebt of wilt investeren in nieuwe meubels of decoratie. Je kan al je kunstzinnige ideeën loslaten op huisraad die anders op de vuilnisbelt terecht zou komen!

Gebruik je creativiteit

Om je meubels goed te upcyclen, moet je creatief aan de slag gaan. Zo hebben wij de witte ladekast veranderd in een Mickey Mouse kast door de lades afzonderlijk de kleuren van Mickey Mouse te geven: de bovenste lades zijn wart, de middelste rood en de onderste geel. Om het af te maken, hebben de ladegrepen stickers van het silhouet van Mickey Mouse gekregen.

We hebben plantenbakken in de vorm van luchtballonnen, een bizarre vondst enkele jaren geleden: deze doen nu dienst als luchtballonnen voor speelfiguren van onze kleuter. Ze hangen aan zijn plafond en zorgen voor een vrolijk geheel. En zo kunnen we wel even doorgaan: flessen veranderd tot vazen, potjes worden pennenbakken en lakens worden hutten.

Je meubels kun je een totaal andere look geven met verf

Je creativiteit aangeboord? Mooi zo! Ga op zoek in het huis naar leuke producten die je mogelijk weg wilt gooien en ‘upcycle’ deze. Dit doe je soms door alleen al een detail te veranderen, maar je kan nog meer bereiken door bijvoorbeeld te verven. Ik wil je aanraden om te investeren in goede verf, overweeg bijvoorbeeld om Wijzonol verf te kopen. Mocht je iets verven, zorg dan dat de verf die je koopt, geschikt is voor het oppervlakte wat je wilt verven. Maak vervolgens het oppervlak vetvrij en als je hout hebt, schuur het dan eerst licht af. Het kan zijn dat je enkele lagen nodig hebt om het goed dekkend te maken.

Wat kun je allemaal verven?

Het verbaast je misschien, maar je kunt echt ontzettend veel verven. Zo heb ik in het verleden naast kasten ook een tafeltje geverfd met krijtbordverf waardoor de salontafel een speeloppervlak werd. Onze muur in de keuken is magnetisch én tegelijk een krijtbord. We verfden kasten, deuren, trappen en bedden. Je kan het zo gek niet bedenken of je kan losgaan als een ware kunstenaar. Het zorgt ervoor dat je met simpele en goedkope oplossingen een kamer ineens kan omtoveren tot een nieuw speelparadijs.

Een kijkje in onze keuken vanaf de woonkamer.

De muur hangt ondertussen vol met tekeningen, oorkondes, een boete (woeps) en krijtnotities.

Waarom het goed is dat je soms dingen verandert in huis

Wist jij dat het niet raar is als je regelmatig je interieur wilt veranderen? Ik ben iemand die elk seizoen het huis verandert: eind september komen de eerste Halloweenobjecten in huis en in februari ben ik he-le-maal klaar voor de lente. Thuis werden ze soms gek van me: “Heeft ze nu wéér iets veranderd?” Jep. Maar nu blijkt met een goede reden. Je interieur gebruik je om jezelf te uiten, we zitten vaker thuis én het geeft nieuwe prikkels in onze hersenen, waardoor we weer creatiever worden, geïnspireerder of wellicht juist meer rust ervaren. Helemaal in het geval van kinderen is het soms juist heel slim om een speelomgeving anders in te richten. Dan kan oud speelgoed ineens weer heel interessant worden.

En tot slot – je verbergt de minder mooie elementen

Door te upcyclen gebeurt er nog iets moois: je trekt de aandacht weg van de dingen die minder mooi zijn, of die andere mensen minder mooi vinden. Want mijn zoon heeft een hekel aan roze, maar heeft totaal niet door dat zijn huidige lamp roze is. Dankzij alle nieuwe elementen op zijn kamer.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *