Wat zijn de belangrijkste verschillen in mondkapjes?

Sinds COVID-19 zijn de mondkapjes niet meer weg te denken uit onze samenleving. Ze zijn namelijk verplicht in het OV en in winkels in Duitsland. Ze zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren – maar laten we eerlijk zijn, het is niet ons meest favoriete fashion-item. Maar dit is misschien ook deels waar de verwarring bestaat – er zijn zo veel verschillen in mondkapjes. Welke is nou echt het beste om te dragen in bijvoorbeeld het OV?

Mondkapjes zijn onhandig (want hoe drink ik nu mijn koffie in de trein?), zijn benauwd (vooral met het heerlijke weer op dit moment) en passen meestal niet bij onze outfit. Het enige voordeel? Je hoeft je hand niet meer voor je mond te doen bij het gapen. Wat goed uitkomt voor mij, want ik ben ’s ochtends moe en word maar moeilijk wakker zonder mijn ochtendkoffie in de trein. 

Welke verschillende soorten mondkapjes zijn er te koop?

In het OV zijn ‘niet-medische mondkapjes’ nu verplicht. Maar wat zijn niet-medische mondkapjes en welke soorten zijn er?

Om de verspreiding van COVID-19 weerstand te bieden hebben wij in Nederland enkele maatregelen ingevoerd. Eén hiervan is het reizen met een mondkapje. Hoewel je nog steeds zonder mondkapje de bus in komt, is dit niet de bedoeling. Lees verder »

‘Niet-medische mondkapjes’ zijn mondkapjes die geen officiële aanduidingen hebben: er staat geen CE-markering of medische claim op de verpakking. Bovendien zijn de makers van de mondkapjes niet aansprakelijk als jij, ondanks het dragen van een mondkapje, toch ergens Corona oploopt. De mondkapjes zijn voor persoonlijk gebruik, en niet voor medische doeleinden of bescherming. Duidelijk. Het dragen is verplicht, maar het reizen met het OV is op eigen risico. 

Toch zijn er nog enkele verschillen tussen de mondkapjes die nu te koop zijn. Kies je namelijk voor een wegwerp mondkapje, of koop je een wasbaar mondkapje met een filter? Bij het zoeken naar de verschillen van deze mondkapjes, kom je al snel bij informatie over de medische mondkapjes, maar dit is niet wat je zoekt. Ik geef je een snel en makkelijk overzicht van de grootste verschillen in mondkapjes. 

Alles over wegwerp mondkapjes

De wegwerp mondkapjes zijn goedkoop als je niet zo veel reist met het openbaar vervoer. Want houd er rekening mee dat je voor elke reis een nieuw/schoon mondkapje moet dragen, wil dit effectief zijn. Ze zijn bij veel winkels te koop, maar je moet ze vaak wel in grotere aantallen kopen. De grootste verschillen bij deze mondkapjes onderling is de prijs.

Als we even kijken naar enkele grote namen: Bij Bol.com koop je 1 wegwerp mondkapje vanaf 2 euro, exclusief verzendkosten. Dat is best duur. In de winkel zijn ze dan net iets goedkoper in verhouding. 
Etos heeft sets van 5 wegwerp mondkapjes voor 3,50 euro (0,70 per stuk) en een set van 10 voor 7 euro (1,43 per stuk). Bij de HEMA koop je 10 stuks voor 7 euro (ook 1,43 per stuk). Bij de Kruidvat 20 stuks voor 14 euro (dat is 0,70 per stuk). En tot slot verkoopt de Action zowel mondkapjes (10 stuks voor 5 euro, dus 0,50 per stuk) als filters voor in stoffen mondkapjes.
Daaruit blijkt dus dat de mondkapjes van de Action vrij goedkoop zijn. Toch is dit nog best duur als jij meer dan één keer per dag gebruik maakt van het ov, je bent al 1 euro kwijt per dag. Je kunt al leuke stoffen mondkapjes kopen voor iets meer dan hetzelfde geld. 

Daar komt nog bij dat wegwerp mondkapjes helemaal niet duurzaam zijn en daarnaast ook nog eens ontzettend slecht zijn voor het milieu. Ga eens na hoeveel mondkapjes dit per persoon, per dag, per week wel niet zouden zijn!

Waar koop ik de leukste stoffen mondkapjes?

Je ondersteunt lokale ondernemingen enorm, zoals dat naaiatelier op de hoek, door je mondkapjes bij hun te bestellen. Ik heb mijn mondkapje lokaal gekocht voor 4 euro en hij zit perfect. Je kan veelal je eigen printje uitkiezen, of een keuze maken tussen mondkapjes die al klaar liggen. De meeste naaiateliers of particulieren die mondkapjes naaien, houden er rekening mee dat er een filter in gedragen kan worden. Tenslotte biedt dit de beste bescherming. Daarbij kan je dan nog kiezen tussen de twee modellen, het model dat lijkt op de medische mondkapjes die ze in de zorg veelal gebruiken, of de fashion mondkapjes. 

Ga er vanuit dat je voor elke dag reizen dus 2 mondkapjes nodig hebt. Je moet een mondkapje namelijk wassen na elk gebruik. Bijna alle mondmaskers die je kunt kopen, hebben ruimte voor een filter. Filters koop je al voor 4 euro bij de Action. Voor deze prijs krijg je 5 filters. Dit lijkt misschien aan de dure kant, maar elk filter kan zo’n 25 keer gewassen worden. Je wast je mondkapje en het filter op 60 graden! Eigenlijk heb je dan 62 dagen een filter (er vanuitgaand dat je heen en terug reist), wat uitkomt op zo’n 3 cent per gebruik. 

Ik heb mijn overige mondkapjes besteld bij Zalando, en heel eerlijk gezegd ga ik hier nog een keer een bestelling plaatsen. Ik zie nu namelijk dat ze het aanbod uitgebreid hebben sinds ik hier besteld heb. Er zijn weer toffe nieuwe printjes bijgekomen, en aangezien ik bijna elke dag gebruik moet maken van het OV, is dit geen overbodige luxe. Zalando heeft veel setjes van 3 verschillende stoffen mondkapjes, voor rond de 10 tot 12 euro (hoewel er ook enkele duurdere opties tussen zitten van rond de 20 euro). Dit is zo’n 4 euro per mondkapje, plus de 3 cent per filter gebruik. En wees eerlijk, deze mondkapjes zijn toch super leuk én betaalbaar?

Welke mondkapjes je absoluut niet mag kopen voor in het OV

Er zijn mondkapjes die niet zijn toegestaan in het OV. Dit gaat om twee typen mondmaskers, namelijk:

  1. Chirurgische mondneusmaskers (NEN-EN 14683) zijn mondmaskers met de naam Type 1 (voor cliënten), Type 2 (voor medewerkers zonder risico), Type IIR (de niet-vochtdoorlatende variant, dus die wel voldoende bescherming biedt). 
  2. Ademhalingsbeschermingsmaskers (NEN-EN 149+A1) zijn mondmaskers met de naam FFP1 (80% veilig), FFP2 (94% veilig) en FFP3 (99% veilig).

Deze maskers zijn NIET toegestaan in het openbaar vervoer, ze moeten voldoende beschikbaar blijven voor de mensen die werken in de zorgsectoren. 

Zo maak je de keuze voor welk mondkapje je gaat

Nu je weet wat de verschillen tussen de mondkapjes zijn die je in Nederland mag gebruiken in het OV en op straat, moet je de keuze maken waar je voor gaat. Bedenk bij jezelf wat je belangrijk vindt. Of je nu vaak met het OV gaat of je mondkapje sporadisch gebruikt: denk aanaan het milieu én je portemonnee: herbruikbare mondkapjes met filters zijn al gauw goedkoper én duurzamer dan wegwerp mondkapjes.

One thought on “Wat zijn de belangrijkste verschillen in mondkapjes?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *