Een lange autorit met kleine kinderen? Zo houd je het leuk!

Yes! We mogen weer op vakantie! En tegelijkertijd betekent dit ook paniek voor de ouders van jonge kinderen onder ons. Want hoe overleef je in hemelsnaam een lange autorit met kleine kinderen, zonder je partner uit te schelden of dreigen de mond van je kinderen af te plakken met duct tape? Vakantie begint thuis al en dat gevoel wil je óók in de auto hebben. Die spanning en de nieuwsgierigheid van toen je jong was, wil je ook vasthouden als je volwassen bent en zelf kinderen hebt. Omdat ik ondertussen ervaringsdeskundige ben op het gebied van lange autoritten met onze zoon die de woorden ‘stilzitten en mond dicht’ niet kent, ben ik een kei in die lange autorit met kleine kinderen leuk te houden. En die tips deel ik met jou.

Jonge kinderen op een lange autorit? Pak je spullen ruim van tevoren in alle rust in

Kinderen nemen jouw energie over, wat betekent dat jij vooral in de volle ontspanmodus die auto in moet stappen. Voordat je op reis gaat, pak je je spullen in op een moment dat je kinderen er niet bij zijn. Wij pakken bij voorkeur de auto in op een moment dat onze zoon even niet thuis is. Misschien speelt hij bij opa en oma, is hij even met de oppas weg of speelt hij bij de buren. Het maakt niet uit, zolang wij ons kunnen richten op het inpakken van de auto en niet ook met een half oog een peuter in de gaten houden.

Check je auto: je wil niet langs de kant van de weg komen met jonge kinderen

Ontspannen de vakantie inrijden, begint met een goede voorbereiding. Dat houdt in dat je niet alleen checkt of je alle bagage mee hebt, maar ook dat er geen rare lampjes op je dashboard branden. En als ze branden, dat je weet waarom het brandt en of het betekent dat je op een verlaten landweggetje moet wachten op de Duitse ANWB en wellicht ter plaatse een abonnement moet afsluiten. Het betekent ook dat je checkt of je EHBO-doos compleet is. En heb je dingen als de gevarendriehoek en hesjes in je auto liggen? Maak van tevoren een playlist met liedjes op Spotify die jij en je partner in ieder geval kunnen waarderen. En zorg ervoor dat je de route hebt uitgestippeld.

Update je navigatiesysteem zodat je niet voor een verrassing komt te staan met je baby in de auto

Als je geen Google Maps gebruikt, zorg dan dat je navigatiesysteem is geüpdatet. Apple Maps raad ik af. Zo belandden wij eens aan de grens van een weiland en moesten we volgens Apple nog 5 kilometer lopen om in Disneyland Parijs te komen. Ik kan je verzekeren dat je niet door een weiland hoeft te banjeren om in Disneyland Parijs te komen. Checklist voorbereiding van de autoreis

Maak duidelijke afspraken met elkaar

De autoreis zelf ontspannen maken, doe je door heldere afspraken te maken. Zo is het handig om van tevoren te weten wie rijdt en als je met je partner op vakantie gaat, of jullie afwisselen of niet. En als jullie afwisselen, na hoeveel kilometer dat dan is. Besluit waar je stopt om eventueel te eten, luiers te verschonen, te tanken en van chauffeur te wisselen. Door dit helder te hebben, weet jij meteen wanneer je je ogen even dicht kan doen! Eventueel met nekkussentje zodat je heerlijk kan ontspannen.

De ideale vertrektijd bepaal je aan de hand van je kind

Het belangrijkste is toch wel het bepalen van je vertrektijd. Want rijd je middenin de nacht zodat je een beetje op tijd aankomt? Of wil je liever aankomen als je direct je hotelkamer of huisje in kan? Als je middenin de nacht rijdt, heb je hoogstwaarschijnlijk als voordeel dat je kind meteen in slaap valt in de auto.

Als je dit weet, is het vervolgens handig om te kijken wanneer je kind het actiefst is. Zo gingen wij naar Disneyland Parijs toen onze zoon 18 maanden was en vertrokken we om 9 uur. We hebben hem van 7 tot 9 uur flink laten spelen en rondrennen. In de auto bleef hij 2 uur wakker en is uiteindelijk om 11 uur in slaap gevallen, om pas weer wakker te worden toen we bijna op bestemming waren.

Klaar voor de lange autorit met je kind? Leg al het benodigde binnen handbereik

Je zult zien dat als je nog niet de straat uit bent, je peuter al begint te gillen dat hij honger of dorst heeft. Of dat hij zijn speen wilt hebben omdat hij moe is en wilt slapen. Een parkeerplek moeten opzoeken omdat de speen achterin ligt, kan best als je nog niet op de snelweg rijdt. Maar ik garandeer je dat de eerste parkeerplek op de snelweg ineens 100 kilometer verderop lijkt te liggen als je kind nu. die. speen. wilt. mama. Je bent bijna geneigd om maar op de vluchtstrook te stoppen en met gevaar voor eigen leven die speen uit de kofferbak te vissen, omdat dat nog minder erg lijkt dan dat gekrijs.

Niet doen: leg die speen voorin. Net als eventuele knuffels, koekjes, drinken (geen appelsap, daar kunnen kinderen behoorlijk misselijk van worden in de auto of van gaan laxeren) en doekjes. Want zelfs als ze niets in hun handen hebben, zien ze er binnen de kortste keren uit alsof ze in een zandbak hebben gerold – en hoezo hebben ze ineens een komkommer in hun hand? Waar komt die vandaan?

Neem vermaak mee voor in de auto

Er is een reden dat er tegenwoordig auto’s worden geleverd met beeldschermen in de hoofdsteunen. Gelukkig zijn die schermen en dvd-spelers ook los te koop. Vermaak is misschien nog wel één van de belangrijkste dingen. Je kan kiezen om een luisterboek op te zetten, maar als je liever geen zin hebt om mee te genieten, is een dvd opzetten natuurlijk ook prima. Als je niet elke twee minuten omgedraaid in je stoel wil zitten om de koptelefoon goed te doen op de oren van je peuter, kun je ook kiezen om ander speelgoed mee te geven: denk aan boekjes, Duplo, knuffels of tekenspullen. Het nadeel is alleen dat er mee gesmeten kan worden. En ik kan je garanderen dat het niet chill is om, terwijl je in de gordel hangt, de neerwaartse hond te moeten doen onder de stoel van je partner om daar net dat ene rode kleurpotlood vandaan te moeten vissen. Bedenk goed wat je dus mee wilt nemen ter vermaak van je kinderen!

Iets speciaals kopen voor in de auto werkt ook goed. Iets nieuws is namelijk altijd goed.

Stoppen wanneer je kindje wakker is

In één stuk doorrijden naar een vakantiebestemming zit er minder in als je met jonge kinderen in een auto zit. Je moet wellicht je baby voeden, er moeten luiers verschoond worden of misschien is er een kind wagenziek en moet je hals over kop de hele auto schoonmaken – we’ve been there. Houd hier rekening mee. Als hij sliep en we waren in de buurt van een tankstation, reden we door. Was hij wakker en was het toch echt wel hoog tijd om te verschonen? Dan zochten we een tankstation op. Even de energie kwijt, schone billen en door.

Ontspan zelf zodat de autorit met jonge kinderen beter verloopt

De belangrijkste tip die we je kunnen geven, is toch dat je zelf zo ontspannen mogelijk de auto in moet stappen. Geen stress omdat je mogelijk dingen bent vergeten, dat pikken je kinderen feilloos op en voor je het weet, heb jij al gegild dat je weer naar huis gaat als je het dorp nog niet eens uit bent. Voetjes omhoog – als je bijrijder bent – zonnebril op je neus en een zomerse playlist opzetten. Fantaseer ondertussen over hoe fijn het is dat je over een paar uur met een welverdiende cocktail of wijntje geniet van de eerste dag van vakantie enne, goede reis!

One thought on “Een lange autorit met kleine kinderen? Zo houd je het leuk!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *