Met upcycling maak je de tofste dingen (en nee, dat is niet met alleen maar wc-rolletjes)

Je hebt vast wel eens van de uitspraak “one man’s trash is another man’s treasure” gehoord. Upcycling bestaat al jaren, maar is nog niet zo heel erg lang bekend onder deze term. Upcycling betekent het omtoveren van oude en onbruikbare materialen, tot iets wat mooier en meer waardevol is. Normaal zou je deze spullen weg gooien, maar wacht hier even mee! Je kunt er namelijk nog super leuke dingen mee doen. 

Upcycling is duurzaam, het bespaart je geld, maar is ook nog eens super leuk. Deze oude materialen krijgen een creatieve nieuwe invulling met een nieuw doel. Met een beetje inspiratie krijg je er een origineel nieuw product voor terug. 

Upcycling, is dat net zoiets als recyclen?

De term upcycling is nog vrij nieuw, terwijl we de term recyclen natuurlijk al jaren kennen. Hoewel de termen allemaal heel erg op elkaar lijken, betekenen ze toch allemaal net even iets anders. Bij het upcyclen gebruik je materialen inderdaad ook opnieuw. Maar bij het recyclen worden materialen opnieuw verwerkt tot grondstoffen. Dit is dus een totaal ander proces. Dan heb je ook nog het hergebruiken van producten. Dit is het opnieuw gebruiken van materiaal, terwijl dit wel de oorspronkelijke vorm behoudt. Maar iets in een nieuw jasje stoppen is dus eigenlijk geen upcycling. Bij upcyclen krijgt het dus echt een complete upgrade. Je vindt hierdoor de meest unieke, handgemaakte nieuwe producten. Je kan het zo gek niet bedenken of je kan het maken (of gewoon kopen).  

Wat is het effect van upcycling op het milieu?

Niet alleen is upcycling een goedkope manier om je eigen one of a kind product te maken, het is ook nog eens geweldig voor het milieu. Je gooit minder snel spullen weg, wat bijdraagt aan het verminderen van het afval wat we de wereld in helpen. 

Sinds 2012 produceert elke Nederlandse inwoner zo’n 500 kilo afval, is gebleken uit onderzoek. Het CBS brengt (in 2018) naar buiten dat Nederlandse gemeenten in 2018 zo’n 8,5 miljard kilogram huishoudelijk afval hebben geproduceerd. Dit is 494 kilo per inwoner, per jaar. Daarvan was 206 kilogram gemengd restafval en 288 kilogram gescheiden ingezameld afval. Dit is, vergeleken met de cijfers van 2012 aan de beterende hand, maar kan natuurlijk altijd nóg beter.

Maak de mooiste creaties, helemaal zelf met upcycling

Wil je zelf upcyclen? Dat kan! Je crwaties kunnen zo klein en groot zijn als je ze zelf maakt. Van conservenblik naar bloemenvaas. Het frame van een raam naar een planbord. Van een oud theekopje naar een kaars. Een autoband naar een mini zandbak, of een hangende plantenbak, of zelfs een schommel. Een gezellig bankje in de tuin, gemaakt van pallets. Een hondenmand van oude olievaten. Een klok gemaakt van een oud fietswiel en houten cijfers en wijzers. Lampen van oude globes – en zo kan ik nog wel even doorgaan. 

Kijk eens om je heen, naar de spullen die je overweegt om weg te gooien. Kun je hier misschien nog een leuk en creatief DIY project mee doen? Heb je een geweldig leuk idee, maar hier niet de juiste spullen voor? Kijk dan eens bij de kringloopwinkel, hier vind je vast en zeker ook erg leuke spullen om mee te kunnen upcyclen. Geen idee wat je leuk zou vinden om te maken, of welke spullen je nodig hebt? Kijk eens op Pinterest, hier staan echt de meest toffe ideeën op waar je inspiratie uit kunt opdoen. 

Vind je upcyling een té gek idee, maar heb je geen idee hoe je er aan moet beginnen? Er zijn online ook leuke workshops, tips en tricks te vinden. Mocht je nou zelf helemaal niet creatief zij, dan zijn er gelukkig nog veel andere manieren om aan leuke upcycling spullen te komen. Je kan ze namelijk ook gewoon kopen. Dan is het werk al voor je gedaan, maar draag jij wel bij aan het verbeteren van het milieu. Er staan onwijs leuke dingen te koop op Etsy, en er zijn online ook erg creatieve producten te koop. Kijk eens naar deze unieke shop, die hun producten maakt van restmateriaal van de NS. Of dezeleuke winkel in Amsterdam, die sieraden verkoopt van lepeltjes. En zo kan je met een beetje zoeken, de meest geniale producten vinden die anders gewoon in de container waren beland.

One thought on “Met upcycling maak je de tofste dingen (en nee, dat is niet met alleen maar wc-rolletjes)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *