Wat is een capsule wardrobe?

Liefhebbers van fashion kennen deze term vast al wel: een capsule wardrobe. Persoonlijk had ik er nog nooit van gehoord, tot ik Queer Eye op Netflix aan het bingewatchen was. Tan France creëert de mooiste looks, soms zelfs door alleen een jasje te wisselen. En dat is waar een capsule wardrobe allemaal om draait. Make more, with less. 

Een capsule wardrobe, wat is dat?

Een capsule wardrobe wil eigenlijk zeggen dat je een minimaal aantal kledingstukken hebt die allemaal perfect met elkaar te combineren vallen. Dit bespaart je tijd in de ochtend, en je ziet er altijd fabulous uit. 

De term capsule wardrobe is bedacht door Susie Faux, eigenaresse van de Londense boetiek genaamd “Wardrobe” in de jaren ’70. Faux noemt het een verzameling van essentiële kledingstukken die nooit uit de mode zullen raken. Dit zijn de basics zoals rokken, broeken en jassen, en dit aangevuld met seizoenskledingstukken. 

Er is geen richtlijn qua hoeveel kledingstukken dit precies moeten zijn, maar de meeste fashionista’s houden dit rond de 50 items. Dit zijn veelal kledingstukken in dezelfde kleurtinten. Je kunt kiezen om meerdere capsule wardrobes te maken, bijvoorbeeld vier verschillende zodat je elk seizoen andere kledingstukken hebt om te dragen. Daarbij kun je vaak een deel van elk seizoen alweer combineren met andere seizoenen, waardoor je niet voor elk seizoen een compleet nieuwe capsule wardrobe hoeft te beginnen. Zo draag je het hele jaar door de kleding die je leuk vindt.  

Waarom zou je een capsule wardrobe starten?

Soms ben je zo druk met het dagelijks leven dat het lijkt alsof je uit weinig dingen nog echt plezier lijkt te halen. Dit zijn de momenten dat we het gevoel hebben een drastische verandering te moeten maken. We zetten de schaar in ons kapsel, verven een leuk kleurtje in ons haar of gaan voor een volledige makeover.
Dit kan ook minder drastisch, en je kunt ook gelijk de ochtenden een stuk makkelijker maken. Met een capsule wardrobe houd je namelijk een hele hoop tijd over in de ochtend. Tijd die je weer kan besteden aan leukere dingen dan een half uur kijkend naar die ene leuke blazer waar je eigenlijk geen matchende blouse bij hebt. Je doet jezelf hier ook een groot plezier mee. Bij een capsule wardrobe maakt het niet uit wat je uit de kast trekt, alles staat perfect bij elkaar. 

Hoe begin je met een capsule wardrobe?

Kijk eerlijk naar wat je nodig hebt, en stem je kast hier op af. Die super leuke suit ligt al jaren in je kast, maar je draagt voornamelijk jurken. Je hebt namelijk weinig gelegenheid om deze te dragen, maar ooit zul je vast nog eens de kans krijgen. We zeggen niet dat je het gelijk moet weggooien, maar wees je bewust van de outfits die je niet meer draagt. Die ene broek waar je ooit weer in hoopt te passen, maar die je kocht toen je 10 jaar jonger en 10 kilo lichter was. Gooi ‘m weg, je bent prachtig zoals je nu bent en er zijn zeker broeken die je nóg beter zullen staan. 

Het voordeel van een capsule wardrobe is dat je je overal goed in voelt en je weet dat alles je mooi staat.


Dat is trouwens ook nog een voordeel van een capsule wardrobe, je weet gewoon dat je je overal goed in voelt en dat alles je mooi staat. Kleding voor een date, kleding voor een sollicitatiegesprek of een koffiedate met je beste vriendin? Met 50 kledingstukken zit er altijd die ene perfecte outfit tussen, ongeacht of je selectief op zoek gaat of blind iets uit de kast trekt. 

Schrijf voor jezelf op wat jouw motivatie is om (mogelijk) een capsule wardrobe te beginnen. Dit helpt je tijdens het beginnen met een capsule wardrobe. Mocht je dan toch nog eens iets in de winkel zien hangen, wat totaal niet past bij jouw capsule wardrobe – maar oh zo leuk is, dan weet je ook waarom je dit toch in de winkel laat hangen. 

Maak het jezelf makkelijk. Ben je overtuigd en klaar om de volgende stap te zetten? Lees hier hoe je je eigen capsule wardrobe start!

One thought on “Wat is een capsule wardrobe?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *