Nanny aan huis: voel je rich and famous zonder bijbehorend prijskaartje

Als je aan alternatieven voor de BSO denkt, gaan je gedachten vaak richting de gastouders of misschien een oppasoma. Maar wat dacht je van een nanny aan huis? Wist je bijvoorbeeld al dat die echt niet alleen is weggelegd voor de rich and famous?

Alternatieve vorm van kinderopvang 

De kinderopvang en aansluitend BSO klinkt ideaal als je werkt. Kinderen leren daar in sociaal opzicht heel veel en bovendien neemt het je echt een stuk zorg uit handen. Bovendien kunnen oppasopa’s en -oma’s daardoor gewoon weer opa en oma zijn voor je zoon of dochter.

Maar helaas vindt niet elk kind het leuk op die BSO. Misschien vind je het zelf eigenlijk prettiger als hij gewoon in zijn vertrouwde omgeving kan blijven. En bovendien komt het ook niet altijd uit met je werktijden. Wie weet biedt de nanny aan huis dan uitkomst voor jullie gezinssituatie. Wist je namelijk dat je daar echt geen extreem hoge kosten aan kwijt bent – zoals je in eerste instantie misschien wel zou verwachten? Hierbij is het vooral goed om te weten dat naarmate je meer kinderen hebt, de kosten per kind dalen.

Wat is het verschil tussen een nanny aan huis, au pair, gastouder, oppas(oma) en kinderdagverblijf?

Sommige termen lijken sterk op elkaar, maar de functie houdt echt iets anders in.

Nanny aan huis

Pedagogisch medewerkster die bij jou thuis op de kinderen past. Ze heeft dezelfde achtergrond als de medewerkers van een kinderdagverblijf en moet dus ook beschikken over dezelfde diploma’s. Het verschil is alleen dat ze bij jou thuis komt en echt alleen op jouw kinderen past. Daarnaast doen sommige nanny’s licht huishoudelijke taken.

Au pair

Lijkt op een nanny, maar het grote verschil is dat de au pair bij jullie in huis woont. Ze werkt maximaal 30 uur per week en doet vergelijkbare taken.

Gastouder

In tegenstelling tot een nanny neemt de gastouder de kinderen doorgaans mee naar haar eigen huis. Wel heeft een gastouder de juiste papieren en wordt het huis gekeurd, maar verder is het de bedoeling dat je na afloop je kind ook daar weer haalt.

Oppas

Een heel algemene term die kan worden gebruikt voor iedereen die niet onder bovenstaande categorieën valt. Bijvoorbeeld je buurmeisje, (schoon)moeder of een goede bekende. Zij hebben niet altijd de juiste diploma’s en doen dit om je te helpen of tegen een kleine vergoeding.

Kinderdagverblijf

Hier kan je kinderen de hele dag laten verblijven, zoals de naam al zegt, wanneer je aan het werk gaat. Of misschien omdat je het prettig vindt als bijdrage aan de sociale omgang met andere kinderen. Ook hier zijn de medewerksters in bezit van de juiste papieren.

Waar vind je kinderopvang aan huis?

Wanneer je besluit dat je graag kinderopvang aan huis wil, zijn er verschillende mogelijkheden om een nanny aan te nemen. Het is aan te raden dit te doen via een bemiddelingsbureau: zij bieden de garantie dat je een nanny in huis haalt die over de juiste papieren beschikt, controleren dat en nemen je werk uit handen. Bovendien is het belangrijk als je kinderopvangtoeslag wil ontvangen. Staat jullie nanny aan huis niet ingeschreven bij een bureau? Dan ontvang je ook geen toeslag.

Als je een nanny in dienst neemt, waar moet je dan op letten?

Het is prettig om vooraf te weten waarop je moet letten wanneer je een nanny in dienst neemt. Zeker wanneer dit niet via een bemiddelingsbureau gaat. Let er dan op dat je nanny beschikt over een:

  • Verklaring omtrent gedrag (VOG);
  • Een EHBO diploma heeft (en jaarlijks de herhalingscursus volgt);
  • Ingeschreven staat bij het LRKP.

Je kunt natuurlijk ook een nanny inhuren die niet geregistreerd staat. Let er dan wel op dat je bovenop het afgesproken salaris mogelijk premie loonbelasting moet betalen en bepaalde verzekeringen. Daarnaast krijg je bij ziekte doorgaans geen vervanging.

Wat kan je verwachten van een nanny aan huis?

  • Ze komt aan huis, zorgt voor jullie kinderen (maximaal 4 van 0-13 jaar);
  • Zitten ze op school? Dan brengt en haalt de nanny ze. Blijven ze thuis? Dan zorgt ze de hele dag voor jullie kinderen volgens afspraak;
  • Je kunt afspraken over het huishouden (lichte taken), de boodschappen en de avondmaaltijd;
  • Een nanny speelt in op de ontwikkeling van je kindje(s);
  • Het is ook mogelijk om juist tijdens de avonduren hulp in te schakelen van een nanny. Ze komt dan bij jullie thuis om de kinderen te eten te geven en ze op bed te leggen. Hiervoor worden wel extra kosten gerekend.

Hoeveel kost een nanny? En wat krijg je terug van de belastingdienst?

Aan de service die een nanny aan huis biedt, hangt wel een prijskaartje. Zo betaal je ineens een uurtarief – ongeacht hoeveel kinderen jullie hebben. Dat maakt het wel anders dan wanneer je een kind naar het kinderdagverblijf brengt: daar betaal je een uurtarief per kind. Dat kan dus voordelig zijn als je één kind hebt, maar vanaf drie kinderen is de nanny aan huis voordeliger.

De kosten liggen rond de 12-15 euro (bron). Je krijgt van de Belastingdienst maximaal € 6,15 aan kinderopvangtoeslag per uur terug. Het is dus zeker niet onverstandig om vooraf eerst een proefberekening te maken en aan de hand daarvan je beslissing te maken.

Zo’n nanny kan dus best een fijne oplossing zijn

Je kinderen blijven lekker op hun vertrouwde plek, slapen in hun eigen bed en hoeven niet uit huis. Tussen de middag en na schooltijd kunnen ze gewoon lekker naar huis komen, spelen met hun eigen speelgoed en als je wil kan er zelfs een warme maaltijd op tafel staan bij thuiskomst.

Bovendien hoef je na je werk niet naar de opvang, maar kan in één keer naar huis – toch niet verkeerd na een halfuur filerijden? En je mist op deze manier misschien wel de sociale vaardigheden die ze op de opvang wel meekrijgen, maar aan de andere kant kan dat ook op de peuterspeelzaal en aansluitend de basisschool.

Zou het iets voor jou zijn, een nanny aan huis?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *