5 items die elke thuisbakker in haar keuken zou moeten hebben

Toen ik 5 was, wilde ik bakker worden. Dit idee verdween al snel naar de achtergrond toen ik er achterkwam dat het betekent dat je om 4 uur ’s nachts opstaat. Ik ben geen ochtendmens en zelfs toen ik een kleuter was, hield ik al van uitslapen. Ik weet wel dat ik lange tijd toch diep teleurgesteld was dat ik niet was weggelegd voor het bakkersvak. Want ik wilde dolgraag al die lekkere dingen eten wanneer ik wil en hoe tof is dat als je dan zelf taarten kan bakken! Nu, jaren later, ben ik dus een hobbybakker. Nee, zo goed als de deelnemers in Heel Holland Bakt word ik niet, maar dat mag de pret niet drukken. Toen ik net begon met bakken, was mijn keuken totaal niet voorbereid op mijn avontuur. Het is niet zo dat je ontzettend dure producten nodig hebt, maar er zijn bepaalde essentiële items die elke hobbybakker nodig heeft!

Decoratieproducten

Ik bak regelmatig met mijn zoon van 5 en ik merk dat hij het allerleukst van samen bakken, het decoreren vindt. Lange tijd had ik wel de basisingrediënten in huis voor muffins of cakes, maar miste ik echt goede decoratie. Wist je dat je een cupcake al gauw fantastisch eruit kan laten zien met bijvoorbeeld 3D bloemetjes gemaakt van suiker? Deze kun je gewoon kopen! En als je geen goede spuitmond in je kast hebt, dan zal je botercrème er nooit uitzien alsof je ook echt moeite hebt genomen om je taart te versieren.

Wellicht verbaast het je dat we decoratie als allereerst noemen in dit lijstje, maar het is de finishing touch. Die komt tijdens het bakken als laatste, toch is het het belangrijkst – naast de smaak natuurlijk. We kijken eerst naar eten voor we het in onze mond stoppen. Als iets er vies uitziet, zijn we toch wat huiverig om het te proberen. Dit is omdat we onszelf niet willen vergiftigen: een aangeboren iets dus!

Een goede mixer

Ik weet het! Je kan prima koekjes bakken zonder mixer. Maar als je vaker in de keuken staat, of als je ingewikkeldere dingen wil maken, heb je er echt één nodig. De eerste keer dat ik mijn keukenrobot gebruikte, was in de periode dat ik het heerlijk vond om zelf brood en koekjes te bakken. Het duurde een eeuwigheid om het deeg met de hand te mengen en het hele proces was zo frustrerend. Helemaal als er een kind rondrent voor wie het niet snel genoeg gaat. Mijn keukenmixer draait ondertussen overuren en ik kan niet meer zonder.

Een digitale keukenweegschaal

Het ziet er heel retro uit om op zo’n ouderwetste keukenweegschaal je producten af te wegen. Of wellicht gebruik je niet eens een keukenweegschaal en doe je alles op gevoel. Dat kan. Ik bak pannenkoeken op gevoel, omdat ik ongeveer weet welke verhoudingen ik nodig heb en ik doe het al zo lang, dat ik precies weet wanneer het beslag te dik of te dun is. Toch heb je voor het bakken van producten écht een goede digitale keukenweegschaal nodig. Soms komen de verhoudingen ontzettend nauw en kan een afwijking het verschil betekenen tussen een goede stevige cake en een uitgedroogde spons. Ja, het komt met bakken echt tot op de gram precies.

Verschillende soorten bakvormen

Er is niets mis met maar één bakvorm hebben, toch kom je op een punt uit dat je liever meer keuze wil. Zo hebben wij twee cakevormen, een springvorm, minicupcakevormen, cupcakevormen, verschillende cookie cutters en zelfs Disney vormen. Vooral als je veel hetzelfde maakt, is het leuk om af te wisselen met de vormen. Of als je te veel beslag over hebt! Je zou denken dat ik niets meer in huis mis, maar toen we laatst op zoek gingen naar een quichevorm, kwamen we mooi bedrogen uit. Die hebben we dus niet.

Pannenlikker of bakkomschraper

Blijkbaar is een pannenlikker een typisch Nederlands product. Een pannenlikker, of een bakkomschraper, kun je gebruiken om zo min mogelijk beslag te verspillen. Het is nu eenmaal zo dat je altijd iets weggooit, maar voedselverspilling is wel een probleem. Superzonde als je net zo hebt geploegd om iets lekkers te maken in de keuken! Een pannenlikker heeft een handige vorm waardoor je een hele kom leeg kan schrapen. Zo gebruik je echt alles. Mijn zoon is het alleen niet eens dat dit een nuttig product is in de keuken. Hij is zwaar teleurgesteld dat het ervoor zorgt dat er minder beslag is voor hem om op te lepelen of letterlijk uit de kom te likken.

De bovenstaande items zijn in mijn ogen de belangrijkste gereedschappen om het bakken een stuk makkelijker te maken. Zo kun jij focussen op het experimenteren met recepten, in plaats van bezig te zijn met je armen lam mixen om het eiwit op te kloppen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *