Toe aan een nieuwe bank? Hier moet je op letten als je een nieuw bankstel koopt

Het is weer zover. Dit is de laatste keer dat we een tweedehands bank hebben overgenomen of een bank hebben gekocht omdat hij er wel leuk uit zag. En daarmee negeerden we weer eens onze criteria waar we van tevoren zorgvuldig over na hebben gedacht. Gewoon, om geld te besparen, of omdat we nu een nieuwe bank wilden. Impulsaankopen: we’ve got a winner! Want een nieuwe bank koop je niet zomaar even. Het kost je vaak toch wel minimaal 800 euro en als je niet tevreden bent, heb je een groter probleem. Dat is 800 euro down the drain en kijk je of tegen een bankstel aan waar je niet blij van wordt of moet je weer een nieuwe kopen.

Zorg ervoor dat de bank comfortabel genoeg is om op te slapen

Het klinkt wellicht gek om na te denken over je bank alsof het een bed is, maar wees eerlijk: hoe vaak doe jij een power nap op je bank? Je bank is de plek voor jou en je gezin als je niet lekker in orde bent. Niets is fijner om op je bank te kruipen met je dekbed en je eigen kussen om af en toe weg te doezelen terwijl je naar Disney+ kijkt. Daarvoor moet je toch wel één ding zeker weten: dat je bank comfortabel genoeg is om op te slapen. Zo hadden wij een lange tijd de meest mooie slaapbank ever, maar slapen deed het voor geen meter. Fantastisch. Nee, echt. We hadden in ieder geval geen last meer van onaangekondigde logees (of dat kwam door de Corona crisis, wie zou het zeggen?).

Check hoe makkelijk de bank schoon te maken is

Natuurlijk wil je een bank die betaalbaar is en van goede kwaliteit is. Maar voordat je alleen naar die combinatie kijkt, moet je ook rekening houden met het schoonmaken van die bank. Helemaal als je een kind, twee katten, een puppy en een partner hebt. Geloof me, het advies van mijn kleuter om de bank ‘gewoon’ in de wasmachine te gooien, zodat hij er weer uitkomt als nieuw, is niet zo makkelijk. Je bank is vaak zwaarder dan de 4 tot 8 kilo die de wasmachine aankan. En zelfs dan past het niet goed. Althans, dat denk ik.

De oplossing is dus: kijk naar een bank die makkelijk is in het onderhoud. Wasbare hoezen lijken fijn, totdat je de hoes weer om die bank heen moet krijgen. Tegen de tijd dat die hoes weer om de bank heen zit, kun je hem weer wassen, want je zit onder het zweet. Kijk dus naar makkelijk af te nemen materiaal én als de verkoper je vertelt dat het makkelijk schoon te maken is, smeer dan wat make-up op de bank om te kijken of het echt makkelijk te verwijderen is. Wellicht niet te opzichtig, voor het geval je die bank straks verplicht mee naar huis moet nemen.

Denk goed na over het bankstel dat je wil

Het is belangrijk dat je goed nadenkt over je nieuwe bankstel. Zo doe je geen miskoop van enkele honderden tot duizenden euro’s die je niet gauw even retour stuurt.

  1. Denk goed na over de kleur van je bankstel in combinatie met je muren en andere accessoires;
  2. Vermijd grote, lompe banken als je een kleine woonkamer hebt;
  3. Denk na over welke stijl je wil. Ik wil bijvoorbeeld dolgraag een industriële hoekbank en dit past ook bij de accessoires in huis, gelukkig maar.

En als laatste: check de kwaliteit van de bank

Niets is erger dan in één of ander consumentenprogramma te eindigen omdat je bank na één keer blazen al uit elkaar viel en je niet je geld terugkrijgt omdat retourneren duurder is dan die hele bank naar de stort te brengen. Om een hele lange zin kort te maken: check de kwaliteit van de bank. Als je katten hebt, kies dan alsjeblieft niet voor een bank die na 2 uur eruitziet als een veredelde krabpaal, tenzij je het kattencafégevoel wil omarmen. Als je jonge kinderen hebt, ga dan niet voor een stoffen witte bank. Check de bank op eventuele gaatjes of zwakke naden waar je puppy maar één keer aan hoeft te trekken om je bank uit te kleden.

De bank is het meubelstuk dat een ruimte definieert. Het ziet er – als het goed is – comfortabel en uitnodigend uit, daarom willen mensen er tijd op doorbrengen. Ga bij het zoeken naar een nieuwe bank niet zomaar naar de eerste plek die je ziet of hoort. Zorg ervoor dat je je onderzoek doet en verstandig kiest!Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *