Koop een koe – Heerlijk vlees op een duurzame en verantwoordelijke manier

We eten te veel vlees. Om de zoveel weken verschijnt er weer ergens een nieuwsbericht dat we met z’n allen asociaal bezig zijn omdat we zoveel vlees eten. Dieren zitten zielig op elkaar gepropt in hokken voor ze naar de slacht gaan, om over die slacht zelf nog maar te zwijgen. Maar om nu spontaan vegetariër te worden ziet ook niet iedereen zitten. Ik niet, in elk geval. Daarvoor vind ik vlees nu eenmaal echt té lekker.

Gelukkig zijn er ook andere alternatieven. Zo bestel ik sinds een paar jaar mijn rundvlees via Koopeenkoe, waar de koeien voor een eerlijke prijs worden verkocht, een goed leven hebben en een stressvrije slachting tegemoet gaan. Een duurzaam en verantwoordelijk alternatief dus! En eerlijk is eerlijk, hoe minder stress een koe te verduren krijgt, hoe lekkerder het vlees smaakt.

Klinkt goed, zo’n duurzame belofte, maar hoe werkt dat dan?

Het begint met de vraag. Een koe wordt pas geslacht wanneer er genoeg mensen zijn die de koe willen kopen. Crowdbutchen noemen we dat. De koeien die verkocht worden, worden door Nederlandse boeren aangeboden. Naast de informatie over het ras, krijg je ook te horen bij welke boer de koe vandaan komt en wat de koe daar te eten krijgt. Je kiest dus eerst een koe en daarbij de bijbehorende boer. Omdat alle informatie over de betreffende koe op de website staat, weet je precies waar de koe op dat moment staat. Je kunt dus zelf nog even langs de boer rijden om de koe te bekijken.

Is de koe volledig verkocht, dan gaat de koe naar het slachthuis. Hier krijgt de koe eerst een aantal dagen de ruimte om tot rust te komen. Vervolgens wordt de koe op een zo respectvol mogelijke manier geslacht, waarbij de koe direct verdoofd is en niets meer voelt. Anders dan met ‘supermarktkoeien’ gebeurt de slacht hier kleinschalig en artisanaal. Geen kleine ruimte met gestresste en opgepropte dieren dus.

Na de slacht wordt het vlees minimaal 21 dagen gerijpt. Daarna wordt het gesneden en vacuümverpakt. Even later wordt het koel bij jou thuis afgeleverd. Je kunt het vlees tot wel een jaar bewaren in de vriezer.

Je wordt van het hele proces op de hoogte gehouden middels e-mail. Zo ben je altijd op de hoogte van de status van je koe. Het hele proces van koop tot aflevering duurt ongeveer vier weken.

Verschillende soorten vlees en pakketten

Er zijn diverse soorten pakketten te vinden. Van gemakspakketten met vlees om makkelijk in gerechten te verwerken, tot luxe pakketten met diverse soorten biefstukken. In de zomer heb je regelmatig BBQ-specials.

Per pakket heb je ook keuze uit meerdere gehaktproducten. Gehakt, worstjes of hamburgers, het is maar net wat je liever hebt. Het gehakt wordt geproduceerd van snijresten. Zo blijft er geen vlees over en wordt de hele koe gebruikt.

Daarnaast heb je ook nog de keuze of je biologisch wilt of niet. Het verschil of een koe biologisch is zit bij Koopeenkoe alleen in het voer. De biologische koeien krijgen gecertificeerd voer en de niet-biologische koeien eten een mix van gras en kruiden zonder keurmerk.

Mooi verhaal, maar de supermarkt is goedkoper en zit om de hoek

Hoe mooi dit allemaal ook klinkt, er zit natuurlijk ook een prijskaartje aan. Het gemakspakket van 4 kg kost € 64,95. Dat is € 2,03 per persoon per maaltijd. Voor hetzelfde geld haal je bij de supermarkt toch minstens vier hamburgers. Plus daar hoef je geen vier weken op te wachten.

Je moet alleen niet vergeten dat de koeien van Koopeenkoe een veel beter leven hebben gehad. Niet alleen hebben ze veel meer ruimte in de wei om te grazen, ook zijn ze vrij van hormonen, chemicaliën en antibiotica. Daarnaast krijgt de boer op deze manier een eerlijke prijs voor de koe. En als we het leven op deze manier beter kunnen maken voor de koeien, de boeren en onszelf, dan is dat de meerprijs toch meer dan waard.

Super, dit initiatief! Maar het past niet in mijn vriezer

Als je het echt moet doen met een klein vriesvakje in je koelkast dan is een heel pakket inderdaad wat veel. Maar omdat de vleesstukken zo optimaal mogelijk zijn verpakt, past een heel pakket in één la van de vriezer. Of in twee, als je een Amerikaanse koelkast/vriezer hebt, die zijn immers wat smaller.

Past het echt niet? Je kunt ook kleine pakketten kopen. Of koop een pakket samen met je vader, moeder, zus, broer, buurvrouw, neef, nicht, verre tante, achterneef, etc. Er is altijd wel iemand die ook geïnteresseerd is.

Ik heb liever kip!

Grutto, het bedrijf achter Koopeenkoe, heeft nog meer dieren die je kunt crowdbutchen. Naast koeien verkopen ze ook kippen, varkens, geiten, herten (niet tijdens het broedseizoen) en kalkoenen (alleen met Kerst). En om het nóg leuker te maken kun je zelfs combipakketten kopen met rund en kip. Wil je nu zelf eens ervaren hoe lekker een duurzame en verantwoordelijke keus voor vlees echt is? Via onze Koopeenkoe-link krijg je € 5,- korting op jouw eerste Koopeenkoe-pakket!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *