Te veel op je telefoon? Zo breng je je schermtijd terug met een smartwatch

Het is een enorme open deur: we besteden te veel tijd op onze telefoon. En toch, het werkt verslavend. De apps op onze telefoon zijn helaas by design verslavend. Dat betekent niet dat je dan er maar mee akkoord moet gaan! Waarschijnlijk is net als bij mij het kijken op je telefoon een onderdeel van je dag. Je bekijkt er berichten, doet social media-updates en speelt daar ook nog even wat games mee. Wil je dit aanpakken? Mooi zo! Dat deed ik ook. Wist je dat mijn smartwatch me hiermee hielp? En niet alleen mij, ook mijn man gebruikt zijn telefoon een stuk minder nu hij een smartwatch heeft.

Wat doet een smartwatch?

Een smartwatch vertelt je de tijd – soms letterlijk, als ik op mijn scherm tik, dan wordt de tijd voorgelezen. En daarnaast kun je er ook op zien wie jou belt, waar je heen moet als je aan het navigeren bent, van wie je een appje hebt ontvangen, hoe het gaat met je sportdoelen van die dag, of je te lang op je reet hebt gezeten achter elkaar en nog meer. Don’t worry, je kan de fitnesstips ook uitzetten, als je vooral in de ontkenningsfase bent dat je te weinig beweegt (ik kijk naar jou, lieve echtgenoot).

Een smartwatch helpt dus een overzicht te krijgen. Vooral handig als je net als ik anders verzandt in Instagram stories, nutteloze nieuwsfeitjes en de zoveelste Reddit-post waardoor je opzoekt wat het geluid is wat neushoorns maken. PS: het geluid wat neushoorns maken, heet beren, maar het klinkt eerder als een piep.

Hoe dan ook: een smartwatch kan je helpen alles net wat makkelijker te maken als je snel naar je telefoon grijpt. En het helpt ook om niet altijd je telefoon in je broekzak te willen hebben, omdat je bang bent dat iemand je belt en je het mist.

Wat doet een smartwatch niet?

Een logische vraag: wat kun je niet met je smartwatch? Nou ja, koffie zetten bijvoorbeeld. Jezelf aankle- flauw, dat kan je telefoon ook niet. Tenzij je er apps voor hebt. Het ligt aan je smartwatch welke functies je hebt of niet. Sommige smartwatches hebben hele goede stappentellers, andere kunnen dit minder. Sommige smartwatches kun je gebruiken om mee te bellen met bijvoorbeeld een e-sim, maar de meesten kunnen dit niet. Hetzelfde geldt voor scrollen op Instagram of ingewikkelde dingen uitproberen. Mijn eigen smartwatch geeft echt een overzicht van de basisfunctionaliteiten. Dus: geen Instagram, wel een overzicht van mijn uitgaven door middel van mijn YNAB-app. Maar geen mogelijkheid om mijn uitgaven bij te werken, dat moet ik wel op mijn computer of telefoon doen.

Een smartwatch is ook geen vervanging van een medisch product. Op het moment dat jij meer moet bewegen van je huisarts of van jezelf, kun je workouts doen via je horloge. Deze houdt uiteraard geen rekening met eventuele adviezen van je huisarts. Zo heb ik een app geïnstalleerd voor een stappendoel. Deze staat standaard op 10.000 stappen, het alombekende getal. Maar is dit iets waar je blij van wordt? Ik merk dat ik vanaf 9000 stappen echt last krijg van mijn enkels en voeten. Een probleem van toen ik in mijn tienerjaren posttraumatische dystrofie had. Dan kan ik mezelf pushen om die 10k te halen, of ik zet mijn doel naar beneden. Kortom: het is een hulpstuk voor jou. Niet andersom.

Waar moet je op letten bij het kopen van een smartwatch?

Als je een smartwatch koopt, is het handig om te weten waar je op let. Zo is het handig om een specifieke smartwatch voor jouw telefoon te kopen. Dus, koop een Samsung smartwatch als je een Samsung-telefoon hebt. Dat betekent overigens niet dat je een dergelijke smartwatch niet voor andere toestellen kan gebruiken. Integendeel: deze kun je zelfs gebruiken voor Apple!

Let bij je smartwatch op of het geschikt is voor jouw telefoon én voor jouw doeleinden. Wil jij je sport ermee bijhouden? Dan is een smartwatch die slecht is in het bijhouden van je stappen, echt weggegooid geld. Wil je je telefoon thuislaten terwijl je gaat wandelen, maar wel bereikbaar zijn? Dan is een smartwatch met e-sim mogelijkheid eigenlijk een must. Dus: schrijf je eisen op en ga aan de hand van dat lijstje shoppen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *