Hoe maak je je toetsenbord schoon?

Voor een groot deel van onze werkzaamheden gebruiken we ons toetsenbord. Naast dat we er ons eigen werk op doen, gebeurt het dikwijls dat vieze peuterhandjes ook even losgaan op jouw toetsen. Of zoals mijn kleuter zegt: “Waarom mag jij wel letters oefenen en ik niet?” Nou. Omdat je handen onder de vieze chips- en, te laat. Hoe vaak maak jij je toetsenbord schoon? Als je je gezondheid serieus neemt en sport en gezond eet, waarom maak je je computer niet schoon? Aah, omdat schoonmaakmiddelen of water niet heel slim is. Dat klopt!

In dit artikel leg ik uit hoe je je toetsenbord schoonmaakt.

Zijn jouw toetsen verwijderbaar?

Vroeger kon je de toetsen vaak van je toetsenbord afhalen. Kan dat nog steeds bij jouw toetsenbord, omdat je bijvoorbeeld een mechanisch toetsenbord hebt? Top. Dan zijn de stappen simpel:

  1. Verwijder de toetsen met de hand of met speciaal daarvoor geschikte tools;
  2. Maak het plastic schoon met water en zeep en laat het drogen;
  3. Maak het toetsenbord schoon met de hand met een licht vochtige doek;
  4. Zet je toetsenbord weer in elkaar.

Klaar!

Een Mac toetsenbord schoonmaken

Ai. En dan heb je wellicht een mac toetsenbord, zoals ik. Daarvan zijn de toetsen niet afzonderlijk te verwijderen. Lekker dan. Op de één of andere manier komen er altijd kruimels onder die mini-knopjes in die mini-hokjes. Het kan zijn dat het gaat om de toetsen van je MacBook. Maar het kan ook het keyboard zijn van je iMac die je los hebt liggen. Hoe dan ook: die toetsen moeten ook schoon.

Daarvoor is perslucht uitgevonden! Houd je Macbook in een hoek van 75 graden en werk met perslucht. Op die manier kun je alle toetsen goed schoonmaken (bron).

Het schoonmaken van een los toetsenbord is trouwens makkelijker. Daar kun je bijvoorbeeld een vochtig doekje voor gebruiken. Ontkoppel je toetsenbord en maak elke toets één voor één schoon. Zit er iets vast onder de toets? Gebruik dan een wattenstaafje. Herhaal dit eventueel een aantal keer, maar niet met bruut geweld!

Hoe vaak maak je je toetsenbord schoon?

Een gewetensvraag. Hoe vaak maak jij je toetsenbord schoon? Waarschijnlijk niet vaak genoeg. Op een gemiddeld toetsenbord leven per vierkante centimeter 511 bacteriën. Ter vergelijking: op een wc-bril zijn dit er acht. Gadverdamme. Poetsen dus!

Maak je toetsenbord dus schoon als je ook je wc gaat poetsen. Niet met hetzelfde doekje overigens, maar pak het mee in je schoonmaakritme. Terwijl ik dit typ, wil ik eigenlijk mijn handen weer desinfecteren. Ik krijg de kriebels van het idee.

Heb je een reserve toetsenbord?

Zelf heb ik een reserve toetsenborden thuisliggen. Niet omdat ik bang ben dat ik de mijne sloop – nou, eigenlijk misschien wel – maar ook zodat de kleuter kan oefenen net als mama én omdat ik het fijn vind om op een schoon toetsenbord te werken als mijn huidige vies is.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *