Schenken aan je kind: alles wat je moet weten

Ouderschap is een geweldige uitdaging. Natuurlijk ben je verantwoordelijk voor het opvoeden van je kind, maar waarschijnlijk wil je het allerliefste je kind(eren) een zelfstandige en gelukkige toekomst geven. Dit doe je dagelijks door de juiste keuzes te maken in de opvoeding – en jezelf af en toe te vergeven dat je een verkeerde keuze maakte – maar dit kun je ook doen door geld te schenken aan je kind. De regels kunnen verschillen, afhankelijk van de leeftijd, de hoogte van je gift en andere belangrijke punten. Je leest alles wat je moet weten over schenken aan je kind in dit artikel!

Schenkbelasting: wat is het?

Als je beslist een schenking te doen aan iemand, dan betaal jij of betaalt de ontvanger hierover belasting. Gelukkig betaal je niet over elke euro belasting. Er zijn heel wat uitzonderingen. Zo kun je € 2.244,- belastingvrij schenken aan iemand die niet jouw kind is. Wil je schenken aan je kind? Dan zijn er nog meer vrijstellingen, regels en aftrekposten. Dit is wel afhankelijk van de leeftijd van je kind.

Regels rondom schenken aan je kinderen boven de 40

Als je kind boven de 40 is, mag je jaarlijks een bedrag belastingvrij schenken. Dit is in 2021 € 6.604,-. Dit bedrag is € 1.000,- hoger dan normaal: een gevolg van de coronacrisis. Vanaf 2022 is het vrijgestelde bedrag weer € 5.604,- per jaar. Geef je minder dan dit bedrag aan je kind boven de 40? Dan hoef jij noch de ontvanger schenkbelasting te betalen.

Let op: er zijn tal van andere regelingen zodat je meer kan schenken aan je kind, ook als deze ouder is. Denk aan fiscale partners: is het fiscale partner van je kind jonger dan 40? Dan gelden de regels voor kinderen tussen de 18 en 40.

Als je wil schenken aan kind boven de 40 en als je kind geen fiscaal partner heeft, dan moet er schenkbelasting betaald worden over het bedrag wat boven € 5.604,- is. Dat is, afhankelijk van wat je schenkt, 10% of meer.

Het is bijna alsof de belastingdienst je straft voor het hebben van een kind boven de 40, want de regels voor schenken als je kind jonger dan 40 is, zijn toch een stuk gunstiger.

Regels rondom schenken aan je kinderen tussen de 18 en 40

Als je kind tussen de 18 en 40 is, zijn er heel wat extra uitzonderingen wanneer je schenkbelasting moet betalen.

Je mag als ouder eenmalig je kind tussen de 18 en 40 een hogere schenking doen die belastingvrij is. Dit is € 26.881,- in 2021. Schenk je dit bedrag dit jaar? Dan mag je niet ook nog het jaarlijkse bedrag van € 5.604,- belastingvrij schenken. Dat mag wel weer in 2022.

Naast de eenmalige en de jaarlijkse schenking, mag je je kind tussen de 18 en 40 ook helpen op deze bizarre huizenmarkt. Wist je dat je tot € 105.302,- geen schenkbelasting betaalt als je kind het bedrag gebruikt voor het verbouwen van zijn of haar huis of de aanschaf van een nieuw huis? Afhankelijk van waar je woont, kan die ton extra toch wel zorgen voor een betere kans op de woningmarkt – mits je de beschikking hebt over dit bedrag voor je kind uiteraard.

Dan is er nog een optie: gaat je kind een dure studie doen? Als de studie minstens € 20.000,- per jaar kost, kun je als ouder € 55.996 belastingvrij schenken. Daarnaast moet de notaris de schenking vastleggen.

Wat belangrijk is, is dat je maar één keer een vrijstelling mag gebruiken per kind. Dus je mag je kind niet een studieschenking, een eenmalige schenking en een schenking voor een huis geven om gebruik te maken van de belastingvoordelen.

Regels rondom schenken als je kind jonger dan 18 is

Als je kind jonger dan 18 is, ben jij als ouder verantwoordelijk en hoort de schenking en het geld wat je kind dus bezit, bij het vermogen van jou als ouders. Veel ouders, zo ook wij, sparen maandelijks een bedrag op de spaarrekening vanaf dat het kind klein is. Wij sparen elke maand 100 euro en als het goed is, betekent dit dat zodra onze zoon 18 is, er € 21.600,- op zijn spaarrekening staat. Ik ga er dan voor het gemak vanuit dat de rente 0 is. Dat rekent net even makkelijker. Zodra mijn zoon 18 is, is die 21.600 euro niet meer van mij volgens de wet. Het valt tot die tijd onder mijn vermogen.

Dat het spaargeld van mijn zoon tot zijn 18e onder mijn vermogen valt, heeft gevolgen voor mij en de eventuele belasting die ik erover moet betalen. Het betekent ook dat ik dus dit spaargeld elk jaar moet opgeven bij de belastingdienst. Je geeft namelijk elk jaar je vermogen op: dit is de waarde van je bezittingen, min je schulden en de drempel. De drempel is het heffingsvrij vermogen: een deel van je vermogen is namelijk vrijgesteld van belasting. De belastingdienst heeft dit vastgelegd.

In 2021 is het heffingsvrij vermogen zonder fiscaal partner € 50.000,-. In 2022 is dit € 50.650,-.

Heb je een fiscaal partner? Dan is dit in 2021 € 100.000,-. In 2022 € 101.300,-.

Wanneer is het gunstig om te schenken aan je kind?

Tenslotte vraag je je waarschijnlijk af wanneer het het meest gunstig is om iets te schenken aan je kind. Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Je schenkt namelijk met een reden: je kind wil wellicht een huis kopen, het kan zijn dat je boven het heffingsvrij vermogen komt en je kind nog lang niet en je daarom liever aan je kind schenkt dan aan de belasting of er is een andere reden. Vraag eventueel advies op over belastingvrij schenken!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *