Regelmatig de boel de boel laten is goed voor iedereen

De was, koken, stofzuigen, schoonmaken, boodschappen doen, het zijn dingen die bij het dagelijks leven horen. De druk om alles in orde te hebben is hoog. Wellicht nog hoger als je moeder bent, want als ik de was niet doe, loopt mijn kind in vuile of te kleine kleding rond. Als ik niet kook, maar een pizza in de oven mik, is er geen gebalanceerde maaltijd voor de kleuter en als ik niet stofzuig, kruipt hij door het vuil. Omdat je de boel soms ook gewoon de boel wilt laten en je hoofd wellicht moet overtuigen dat het oké is om je kind één dag in zijn pyjama rond te laten lopen, heb ik voor jullie hier een rits redenen zodat je dit met een gerust hart kan laten.

Je hebt geen excuus nodig om onder het koken uit te komen

Overweldigende zin in pizza, friet, Chinees, of een magnetronmaaltijd, maar een te groot schuldgevoel? Bedenk je dat je wellicht vandaag hebt gewerkt, moe thuiskwam, even moest bijtanken, toen met je kind bent gaan spelen en voor je het wist, het al te laat was om fatsoenlijk te koken. App of bel je partner dat er nu echt niet meer gekookt kan worden, stuur hem of haar naar de supermarkt/snackbar/pizzeria/chinees voor een welverdiende maaltijd. Bedenk dat quality time met je kind belangrijker is dan een goed gebalanceerde maaltijd en dat je morgen wel weer gezond eet. Zo appte mijn man mij eens op op zijn werk vanuit Nijmegen ‘pizza bestellen?’ was zijn vraag. Uh ja!

Je hebt geen excuus nodig om even het huishouden niet te doen

Ik loop structureel achter met de was. Stofzuigen doet onze robotstofzuiger soms wel twee keer per dag en het gras moet nodig gemaaid. Ik kan nu al 15 dingen bedenken die ik eigenlijk zou moeten doen, in plaats van achter mijn beeldscherm dit stuk te tikken, maar ik kies ervoor om het nu even niet te doen. Ik kan ook 15 excuses verzinnen waarom ik het nu niet moet doen, maar waarom zou ik? Excuses maken geeft het idee dat je je ergens voor moet verontschuldigen, dat je iets ‘fout’ doet. Er is niets fout doen aan even niet het huishouden doen. Soms moet je relaxen. Of stukjes tikken om andere mensen hopelijk te inspireren een pizza naar binnen te werken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *