Luisterboeken zijn hipper dan ooit en dit is waarom!

Ik ben een absolute boekliefhebber. Als je me in een boekwinkel loslaat, loop ik naar buiten met minstens 15 non-fictie boeken en ik lees ze in één ruk uit. Handig, maar ik heb niet altijd tijd om te lezen. Er schijnen namelijk ook dingen te bestaan zoals het huishouden, het uitlaten van de hond en autorijden. En oh ja, bewegen is ook een handige. De perfecte uitkomst vond ik enkele jaren terug in de vorm van audioboeken.

Er zijn ontelbare voordelen aan audioboeken en de belangrijkste deel ik hier! En natuurlijk hebben we het ook even over de nadelen. Die zijn er altijd.

Waar vind je luisterboeken?

Voor we bespreken waarom luisterboeken het einde zijn, is het handig om te weten waar je luisterboeken vindt. Er zijn verschillende luisterboeken apps om luisterboeken te kunnen luisteren (wow, wat een zin 😉 ). Op luisterboekenapps.nl vind je een actueel overzicht van alle luisterboeken apps.

Zelf ben ik fervent gebruiker van Storytel en Kobo. De meeste luisterboeken-apps komen met een gratis trial. Je kan dan 14 tot 30 dagen gratis proberen of je luisterboeken wat vindt. Zo ben ik er ook ingerold!

Mijn ervaringen met Storytel

Storytel is een abonnementsdienst voor luisterboeken, maar ze hebben ook veel e-books. Het voordeel is dat, als er zowel een e-book als een luisterboek is, je kan switchen tussen de twee op de plek waar je bent gebleven. Er komen elke maand nieuwe boeken bij in verschillende talen en genres. Ik vind het wel jammer dat ik audioboeken niet ook kan kopen. Als ik mijn abonnement opzeg, heb ik ook geen toegang meer tot die boeken.

Mijn ervaringen met Kobo

Kobo heeft zowel een abonnementsdienst als een koopfunctie. Kobo is gekoppeld aan mijn bol.com account, wat ervoor zorgt dat ik mijn boeken ook op mijn e-reader en in mijn Kobo app terugvind. Je kan een abonnement afsluiten op Kobo waarbij je, net als bij Storytel zowel boeken als luisterboeken kan lezen/beluisteren, maar je kan ook boeken kopen. Zo heb ik bijvoorbeeld The Middle Finger Project van Ash Ambridge gekocht als audioboek, omdat ik die nergens kon vinden. Het voordeel hiervan is dat ik deze nu kan luisteren in de Kobo app!

Luisterboeken zijn top voor mensen met bijvoorbeeld ADHD

Wellicht ben je nog niet helemaal overtuigd van het nut van luisterboeken. Maar wist je dat het ideaal is voor mensen die zich moeilijk op één ding tegelijk kunnen concentreren? Denk bijvoorbeeld aan mensen met ADHD. Lezen gaat vaak net te langzaam, waardoor je afgeleid raakt na één pagina. Een luisterboek is hier ideaal voor. Zo luister ik regelmatig boeken terwijl ik borduur.

Lezen terwijl je andere dingen doet

Naast borduren, luister ik ook graag naar audioboeken bij dingen die ik moet doen, maar minder leuk vind. Denk aan sporten! Ik heb mezelf een hele lange tijd gemotiveerd om naar de sportschool te gaan omdat ik van mezelf alleen dat boek mocht luisteren in de sportschool. Nu krijg ik automatisch zin bij sommige boeken om te gaan sporten. Best handig!

Daarnaast hebben wij een duidelijke taakverdeling in huis. ’s Avonds brengt mijn man onze kleuter naar bed en dan ruim ik beneden alles op. Dit doe ik met een audioboek in mijn oren. Soms luister ik maar 5 of 10 minuten, maar het helpt me door de saaie taken heen van de vaatwasser, de was of speelgoed onder de bank vandaan vissen.

Maak je reistijd minder saai

Ik begon met luisterboeken omdat ik elke dag een reistijd had van meer dan een uur enkele reis naar mijn werk. Ik was mijn muziek op een punt zat en begon met podcasts, maar vond dat soms ook niet fantastisch (voornamelijk door de jingles, elke 10 minuten een jingle, ga weg joh). Luisterboeken werden mijn nieuwste redding en ineens vond ik die dagelijkse files een stuk minder erg!

Nadelen van luisterboeken

Juist, leuk, al dat ge-fangirl. Maar wellicht haat jij luisterboeken. De meeste vriendinnen die ik spreek, hebben een hekel aan luisterboeken omdat ze een keer een luisterboek op hadden die écht heel slecht werd voorgelezen. Dat is ook het grootste nadeel van een luisterboek: je hebt de stem niet voor het kiezen. Zo is mijn eerste ervaring met een luisterboek ook een negatieve. Ik kon de inspreker zo niet hebben qua intonatie dat ik het na 2 minuten heb afgezet, zo tenenkrommend vond ik het. Ondertussen weet ik dat de meeste boeken wel fijne stemmen hebben en dat zorgt ervoor dat je goed meegevoerd kan worden in een verhaal.

Ook versprekingen in boeken kan ik niet aan. Dit gebeurt vaak als een auteur zelf het boek inspreekt en het dan zelf edit. Probeer zelf maar iets voor te lezen: grote kans dat je je een keer verspreekt, of tien. Dit moet er bij de montage uitgehaald worden en dat kan natuurlijk ontzettend veel tijd kosten. Toch wil je niet elke keer hape-haperingen horen. Dat is name- dat is namelijk echt heel irritant.

Daarnaast kun je het ook goed horen als een schrijver gebruik heeft gemaakt van een studio zonder goede microfoon of geluiddemping van buitenaf. Zo heb ik een heel audioboek doorgeworsteld met verkeer op de achtergrond van de spreker én gesmak door lippen en slijm. Voor mensen die misofonie hebben, is een luisterboek daarom soms best intens.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *