Originele babynamen die passen bij jou en je partner: zo vind je ze

Mijn zoon heet Kobe. Voor de Vlaamse lezeressen geen bijster originele naam, voor de Nederlanders is dit het echter wel. In 2015 werd deze naam 15 keer gegeven in Nederland, dus het is niet meer dan logisch dat we vaak de vraag krijgen hoe we op deze naam zijn gekomen. Een babynaam kiezen kan behoorlijk intimiderend zijn. Je komt er altijd achter dat je het gros van de namen niet kan of wil geven omdat je kind ermee gepest wordt, of omdat je zelf slechte associaties hebt met de naam. En als je dan eens een leuke babynaam hebt, zul je zien dat jouw partner jouw favoriete naam he-le-maal niets vindt. Heb je dát weer. Hoe je dan wel originele babynamen vindt die bij jou én je partner passen? Door middel van apps, SVB en andere tips.

Wat als je geen populaire babynaam wil?

Online kun je tal van lijsten vinden met de populairste babynamen per jaartaal. Jop en ik waren het er echter al gauw over eens dat wij geen top 20 babynaam wilden. Een top 20 babynaam is een babynaam die in de lijst staat van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB brengt elk jaar een lijst uit met de twintig populairste jongens en meisjes babynamen. Hoewel ik niets tegen deze namen heb – er staan werkelijk waar prachtige namen op – wilden wij een uniekere naam. Wat doe je dan?

Bekijk de lijst van het SVB voor een originele babynaam

De SVB houdt bij welke namen er worden gegeven aan kinderen in Nederland. Elke naam die minimaal 25 keer voorkomt, nemen ze op in hun kindernamen of babynamenlijst waar jij doorheen mag scrollen! Zo hebben Jop en ik ook onze top 10 gemaakt. Heel romantisch hadden wij de lijst gedownload en streepten we alles weg wat we niet mooi vonden. Er bleef nog een lijstje van amper tien namen over, waaronder de naam Kobe.

Let op: om de privacy te waarborgen, worden namen die minder dan 25 keer gegeven zijn in een jaar, niet meer in de lijst gezet. Dat houdt in dat je voor wat uniekere namen misschien toch verder moet kijken.

Bekijk de namenlijst van het SVB.

Bekijk de populairste namen van andere landen

Niet elk land houdt bij wat de populairste kindernamen zijn uit dat land. En sommige landen maken zelfs meerdere lijsten. Zo houdt België bijvoorbeeld twee lijsten bij, één voor Wallonië en één voor Vlaanderen. Je zou denken dat de Vlaamse babynamenlijst overeenkomt met de Nederlandse, maar niets is minder waar. Kobe staat daar bijvoorbeeld steevast in de top 20.

Dat we geen top 20 naam uit Nederland wilde, betekende niet dat het geen populaire naam ergens anders mocht zijn. Hoewel de mensen in Vlaanderen ook Nederlands spreken, is de namenlijst daar compleet anders. Zo staat de naam Kobe daar in de top 20.

Bekijk de lijst van populairste namen in Vlaanderen.

Babynamen apps

Sinds enkele jaren zijn er ook diverse babynamen apps uitgekomen. Sommigen zullen vooral gericht zijn op Amerikaanse of Engelse namen, maar er zijn ook enkele Nederlandstalige apps. Zo heeft Zwitsal een babynamen app die je kan delen met je partner. In de app store of Google Play Store zoeken naar ‘babynamen’ levert al een boel resultaten op!

Babynamen boeken

Ouderwets, maar daarom niet minder doeltreffend: boeken met babynamen! Ik gebruikte deze vroeger altijd om namen te bedenken voor karakters in mijn Sims 3 spellen. Het voordeel van boeken is dat je samen met je partner kan strepen en markeren tot je een leuk lijstje overhoudt. Dit boekje heeft Nederlandse en buitenlandse namen en sommige namen staan zelfs gesorteerd op betekenis.

Buitenlandse namen

Wil je liever een buitenlandse babynaam? Zoek dan op Pinterest op ‘babynamen’. Je krijgt hier overzichten van babynamen per land. Of wat dacht je van deze lijst met Scandinavische babynamen?

Zoek op betekenis van de babynaam

Vind je de oorsprong of betekenis van een naam belangrijk? Dat snap ik volledig. In dat geval kun je ervoor kiezen om andersom te zoeken. In plaats van dat je een naam zoekt en kijkt of de betekenis bij je past, zoek je simpelweg op betekenis. Op betekenis-voornaam.nl zoek je eenvoudig op de betekenis van een babynaam en zo stel je je lijst samen!

Heb plezier in het vinden van de babynaam

Een babynaam kiezen kan behoorlijk stressvol zijn. We kennen allemaal wel via via iemand die spijt kreeg van de naam die hij of zij aan het nageslacht gaf. Of wat dacht je van Elon Musk, die zijn baby een naam gaf die we nog steeds moeten googlen op de redactie.

One thought on “Originele babynamen die passen bij jou en je partner: zo vind je ze

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *