Zo maak je de perfecte portretfoto of selfie met je smartphone

Er zijn veel verschillende soorten fotografie: natuur- en landschapsfotografie, portretfotografie, architectuurfotografie, streetfotografie (dit is een vorm van fotografie waarbij mensen in de stad centraal staan), reisfotografie, studiofotografie, reportagefoto– moet ik nog doorgaan, of hebben we het door? Dit is voor nu veel te veel en te overweldigend om allemaal uit te leggen, maar in deze blog lees je er iets meer over. Als je portretfoto’s of selfies wil maken die net dat beetje extra hebben, zijn er bepaalde regels waar je rekening mee moet houden.

Bedenk het thema van je foto

Denk na over wat voor foto je wil maken. Heeft dit een bepaald thema? Wil je bepaalde kleuren gebruiken? Wat voor sfeer wil je overbrengen? Kijk eens op websites als Pinterest voor wat voorbeeld afbeeldingen. Kijk hier dan ook gelijk eens welke poses leuk zouden staan bij dit thema. Deze voorbereiding is vooral prettig als je net bent begonnen met fotografie. Zo kan je ook eens kijken naar het maken van een moodboard.

Communiceer met je model

Blijf communiceren! Het is als model nog best lastig om voor de camera te staan. Geef je model daarom duidelijke aanwijzingen en doe dingen ook voor zodat ze dit kunnen nadoen. Nou en, dat jij dat niet zo charmant kan! Zo ongemakkelijk voelt het model zich de eerste 30 minuten waarschijnlijk ook. Geef het model dus genoeg tijd. Elk onervaren model moet loskomen, ga er daarom vanuit dat het even tijd kost voor ze zich compleet op haar gemak voelt. Laat haar tussendoor ook foto’s zien (zo ziet ze ook wat je bedoelt en voor ogen hebt) en vraag om feedback.

Raak je model nooit aan zonder toestemming

Raak een model (dat je niet kent) nooit aan zonder toestemming, of vraag of je het model mag aanraken om bijvoorbeeld haar arm in de juiste positie te zetten. Elk model is ook uniek, doe hier je voordeel mee. Model met sproeten? Close-up foto. Model met prachtig haar? Zet haar zo neer dat er een klein briesje doorheen gaat voor meer effect.

Oefen, oefen en oefen

Blijf realistisch. Als je pas bent begonnen met fotografie, is de kans klein dat je foto’s gelijk zijn zoals je ze voor ogen had. Kijk hoe je er alsnog je voordeel mee kan doen en leer hiervan voor de volgende keer. Let er ook op dat details voor jou meer zullen opvallen dan voor een ander. En dan met name de dingen die jij niet mooi vindt aan de foto, grote kans dat niemand zich hier verder aan stoort.

De perfecte selfie maken met je smartphone doe je zo!

Toch is het altijd wat lastiger als je een leuke foto van jezelf wil maken. Want hoe maak je nu een leuke selfie, en hoe bruikbaar zijn de bovenstaande tips daarvoor? Aan een goede selfie gaat vaak heel wat voorbereiding vooraf. Je hebt hier altijd een beetje magic voor nodig, lijkt het wel. Maar eindelijk is daar die dag. Je voelt je goed. Het heeft even wat frustratie, tranen (ho- nee, denk aan je mascara!) en moeite gekost, maar je haar en make-up zit perfect. Je voelt je prettig en pretty en niets gaat nog in de weg staan tussen jou en die perfecte selfie. Tot je misschien je weerspiegeling ziet in de front camera van je telefoon. Ben ik hier de enige? Op sommige dagen heb ik gewoon hulp nodig, en dat is ook oké. Voor een mooie selfie moet je letten op het volgende:

1. Maak je foto nooit recht van voren, zorg ervoor dat je je hoofd altijd een beetje schuin indraait.
2. Maak de foto vanaf een iets hoger perspectief. Probeer je kin ook iets meer naar voren te steken door je hals wat meer te strekken. Dit komt je gezicht ten goede, plus dit vinden je 3 onderkinnen heel fijn.
3. Maak je foto in natuurlijk licht, in plaats van naast de lamp. Maak je foto dan bij voorkeur ook buiten, of ga bij een raam zitten. Zo voorkom je rare schaduwen die je gezicht vertekenen. Gebruik dan ook geen flitser voor je foto!
4. Let op je omgeving en op je achtergrond. Dit geeft namelijk sfeer aan je foto. Je kan kiezen om dit wat drukker te doen (zoals de woonkamer), of voor een muur (rustiger) of je probeert wat verschillende dingen uit en gooit daarna een wazig filter over je achtergrond. Het kan allemaal.

Bewerk je foto’s na

De meeste fotografen slingeren hun foto’s niet de wereld in zonder wat nabewerking. Ook nabewerking betekent veel oefenen. Toch zijn er ook apps die jou het leven als startende fotograaf het leven al heel wat makkelijker kunnen maken. Lees dus vooral verder!

Met deze apps maak jij voortaan de perfecte foto met je smartphone

apps smartphone fotografie

Foto’s zijn eigenlijk niets meer dan een visuele weergave van onze favoriete herinneringen. En toch leggen ze de meest bijzondere momenten vast. Dat ene leuke feestje waarop je je beste vriendin hebt ontmoet, dat gedurfde kapsel of die fantastische vakantie – de momenten zijn oneindig. Jaren later kijk je de foto’s nog eens terug, en lijkt het voor een moment alsof je daar weer bent.
Het maakt niet uit wat je daar voor gebruikt. Je hebt tegenwoordig helemaal geen luxe fotocamera meer nodig voor het maken van de mooiste foto’s. Met een smartphone schiet je tegenwoordig ook de prachtigste beelden. Zélfs als je een oudere smartphone hebt. Wij verzamelden de leukste en beste apps die jou helpen bij het maken van de perf… Lees verder over de perfecte fotografie apps voor jouw Smartphone

2 thoughts on “Zo maak je de perfecte portretfoto of selfie met je smartphone

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *