Nog even en ik word een echte doe-het-zelver

Terwijl heel Nederland in 2020 begon te verbouwen en te doe-het-zelven, heb ik dat wiel nu pas uitgevonden. Niet zo heel gek, ik loop wel vaker achter met trends – of zie het nut niet zo in van bepaalde activiteiten. Tot december. Want eh, hallo? Waarom is onze elektriciteitsrekening zo duur? We zijn praktisch van het gas af bij ons thuis, maar mijn kosten zijn wel keer drie gegaan? Dus ik deed wat een echte doe-het-zelver in spé deed. Ik kroop naast mijn man op de bank en zei: “Het moet nu hier écht geïsoleerd worden.” Ditzelfde deed ik bij de partner van mijn schoonmoeder – oké, minus het op de bank kruipen naast hem – en voor ik het wist waren er twee mannen bezig met het isoleren van de binnenkant van het huis. Terwijl ik iets nuttigs deed: namelijk werken.

Thuis zelf klussen

Voor sommige zaken wil je een professional in huis hebben. Zoals het verleggen van leidingen, het aansluiten van stroompunten en het zetten van muren. Er zijn gelukkig ook heel veel dingen die je zelf kan doen thuis. Zo wonen wij in een huis uit 1921 met houten kozijnen die we niet meer open doen, maar wel kieren tussen ontstaan. En dan verbaasd zijn dat het tocht in huis, hè? Nou, dat was ik dus! Kneus die ik ben.

Met purschuim kun je eventueel kieren dichten. Mocht je zeker weten dat je – zoals wij – schuiframen niet meer opendoet, dan kun je de kieren voorzichtig opvullen met purschuim. Niet te bont. Ja, purschuim kun je ook voor hele creatieve uitspattingen gebruiken, maar liever niet op je ramen, denk ik zo.

Dan moeten we het nog even hebben over siliconenkit. Kitranden in de badkamer of in je keuken verdwijnen na een tijdje weer. Het kan dan gebeuren dat het gaat lekken. Zo hadden we een keer een waterballet beneden omdat de kitrand op de badkamer niet goed meer werkte. Ik vond het niet heel geslaagd en was bang dat het halve huis naar beneden zou komen en ik mijn bad ineens in het kantoor beneden zou vinden. Jop ging op onderzoek uit en kwam dus tot de conclusie dat de kitranden aan vervanging toe waren. Dat regelde hij gelukkig wel meteen: aanrader, doet je partner niks? Zorg dan dat er een kleuter in huis is die het bad anders wel laat overstromen, waardoor je beneden een zwembad krijgt. Nog een aanrader: doe het zelf.

Deze klusjes kun je prima thuis zelf doen

Heb je geen idee wat je thuis zou kunnen doen om toch te isoleren of zorgen dat je geen lekkages hebt? Komen ze:

  • naden en kieren afkitten;
  • deurklinken vastzetten (of kantelen als je dreumes leert lopen);
  • viltjes onder meubels zodat je vloer niet beschadigt;
  • gootstenen ontstoppen;
  • machines reinigen, zoals vaatwasser, wasmachine en droger;
  • een droogmolen in de tuin installeren en vastzetten;
  • je kind achter het behang plakken;
  • kattenluikjes installeren;
  • hondenluik installeren als je net als wij een klepperende labrador hebt.

Het is vaak mega bevredigend als je zelf je klussen oplost. Behalve dat ik nog steeds in bad lig met de angst dat de boel instort. Maar dat ligt meer bij mij dan bij de kluscapaciteiten van mijn omgeving.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *