5 Tips om je tuin zomerklaar te maken

Wil je deze zomer de perfecte tuin om heerlijk in te relaxen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Geen zorgen, je tuin zomerklaar maken is makkelijker dan je denkt. Met een paar kleine aanpassingen, zoals een nieuwe tuinset kopen, en het doen van enkele klusjes zit jij straks heerlijk in je eigen oase.

Zodra de zon ook maar een beetje begint te schijnen, slepen we met z’n allen het tuinmeubilair weer naar buiten. En terecht! Niets zo fijn als onderuit gezakt een boek te lezen of heerlijk te barbecueën in een goedverzorgde levende tuin. Ik geef je een aantal tips om in een handomdraai je tuin zomerklaar te maken.

1. Netjes maken

Het is misschien niet het meest spannende klusje wanneer je met de tuin bezig wilt gaan, maar het moet wel even gebeuren en het liefst als eerst. Je tuin heeft in de wintermaanden tenslotte niet heel veel liefde gehad. Te beginnen met onkruid wieden. Al het ongewenste groen mag weg. Plantjes die doodgegaan zijn, mogen er ook uit. Van gezonde planten kun je eventuele dode bladeren verwijderen. Voeg plantenvoeding aan de grond toe en geef water als het al een tijdje droog is geweest. Let op dat je niet te veel water geeft. Maak de borders schoon als dat kan en nodig is.

2. Tuinmeubelen opfrissen

Wanneer je hard gewerkt hebt om je tuin een oppepper te geven, wil je daar natuurlijk ook ultiem van genieten. Je kunt je tuinmeubelen uit de schuur halen en er een doekje overheen doen. Wanneer een houten tuinset zijn beste dagen gehad lijkt te hebben, overweeg dan een opknapbeurt met een nieuwe laag lak. Maar mocht je toe zijn aan iets nieuws, zijn nieuwe tuinmeubels van Kees Smit natuurlijk ook een goed idee!

3. Grasmaaien

Het zou kunnen zijn dat het gazon in de tuin onderhand ook een goede knipbeurt kan gebruiken. Een mooi moment om te gaan maaien! Om ervoor te zorgen dat het gazon er op zijn best uit gaat zien, is het ook goed om het veld eens goed te verticuteren. Dit kan je doen met een speciale verticuteerhark. Verticuteren betekent dat je alle dode gras uit het gazon harkt. Op die manier krijgt het gras weer lucht.

4. Alle zaden verzamelen

Wanneer je een enthousiaste tuinvrouw bent, is dit de tijd van het jaar waarin je waarschijnlijk wilt gaan nadenken over wat je in de tuin wilt gaan planten. Of het nou om bloemen, planten, fruit of groente gaat, dit is eind mei en begin juni de tijd waarin je moet gaan beginnen. Heb je een schaduwtuin? Kijk dan eens naar deze groenten die minder zonlicht nodig hebben.

5. Water besparen

Het besparen van water is altijd goed om mee bezig te zijn. Dit is het moment om iets te verzinnen om zo weinig mogelijk gebruik te hoeven maken van de keukenkraan. Zet bijvoorbeeld een regenton neer, die regen opvangt. Hier kun je water halen om bloemen en planten water te geven. Laat bij een schuin dak een regenpijp naar beneden lopen, dit is de ideale plek om water op te vangen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *