Je huis verbouwen: hoe bekostig je dat?

Staat je huis verbouwen in de planning? Bijvoorbeeld als er gezinsuitbreiding aan zit te komen, of je wilt je woning energiezuinig of duurzamer maken. Misschien is het nodig om de badkamer te vernieuwen, wil je een serre aan je woonkamer maken of ben je toe aan een grotere keuken. De kosten van de verbouwing van je huis kunnen vaak behoorlijk hoog zijn. Ik neem met je door wat de mogelijkheden zijn.

Je huis verbouwen en de kosten

Een woning verbouwen kan heel ingrijpend zijn. Zowel op lichamelijk en mentaal vlak als op financieel vlak. Zorg dus dat je goed voorbereidt bent en dat je financiën op orde hebt. Neem ook voldoende tijd om je wensen voor jezelf duidelijk te hebben. En mocht je er niet uitkomen, kun je altijd een deskundige inschakelen.

Tips bij het verbouwen van je huis
  • Een verbouwing valt vaak duurder uit. Reserveer daarom altijd ongeveer 15% van de totale kosten als reserve.
  • Doe altijd vooronderzoek naar de beste prijs en zorg dat je minstens drie offertes opvraagt.
  • Bespaar op kosten voor je verbouwing met verschillende subsidies.

Kosten en mogelijkheden bij een huisverbouwing

De verbouwing van je huis kun je op meerdere manieren bekostigen. Hoe je dat doet, is natuurlijk helemaal afhankelijk van je situatie. Misschien ben je duurzaam aan het beleggen of heb je genoeg geld gespaard. Is dit niet het geval, dan moet je je hypotheek verhogen of je kan, zoals wij, een lening aanvragen. Voor het dekken van de kosten van een verbouwing, zijn meerdere mogelijkheden.

Spaargeld gebruiken

Sparen voor de verbouwing van je huis is de goedkoopste manier. Dit is vooral zo, wanneer je spaargeld hoger is dan €30.360, anders betaal je er namelijk belasting over. Dit gaat echter wel veranderen in 2022, dan ga je pas vanaf €440.000 spaargeld belasting betalen.

Hypotheek verhogen

Je hypotheek verhogen is een goede optie, maar dit wordt pas interessant vanaf een bedrag van ongeveer €25.000, omdat je ervoor naar de notaris moet, tenzij je dit al van tevoren hebt laten opnemen in je koopakte. De rente kun je gedeeltelijk terugkrijgen en je spreid de kosten voor je verbouwing uit over de looptijd van je hypotheek.

Persoonlijke lening

Je kunt bij ook een persoonlijke lening afsluiten. Deze moet je sneller aflossen, maar heeft wel een relatief lage rente.

Doe zo veel mogelijk zelf

Ben je een echte klusser? Of zijn er andere dingen waar je echt goed in bent, zoals een wandje schilderen of slopen? Dan kun je enorm op kosten besparen. Zaken als elektriciteit of gas kun je het beste aan gecertificeerde vakmensen overlaten, o.a. vanwege eisen van VvE of de verzekering. Maar met advies en tutorials van de bouwmarkt en YouTube kom je tegenwoordig best een eind en het is een leerzaam proces.

Let op: Geld lenen kost geld en beleggen kent risico’s. Je inleg kan minder waard worden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *