Jeffrey Epstein: filthy rich nu op Netflix

Hoe rijkdom en een machtspositie veel leed veroorzaakte

Als vrouw zijnde is het in sommige gevallen nog steeds pijnlijk duidelijk dat wij leven in een wereld die gedomineerd wordt door mannen. Dit blijkt zowel uit onderzoeken, als uit ervaringen. Vraag een willekeurige vrouw er maar eens naar, die heeft je vast genoeg voorbeelden om te geven. Mannen hebben macht. Dit blijkt dan ook uit de nieuwe Netflix docu over pedofiel Jeffrey Epstein.

Iemand die macht heeft, voelt zich vrijer in zijn of haar doen en laten, en doet makkelijker iets wat ‘goed’ voelt. Toch hebben vrouwen niet altijd het gevoel dat ze macht hebben, ook al hebben zij wel die positie. Er is zelfs in Nederland veel ongelijkheid als het gaat om mannen en vrouwen. Vrouwen worden in Nederland mager vertegenwoordigd in machtsposities. Dat dit in de rest van de wereld ook zo is, is dan ook niet zo verwonderlijk. Maar waar macht is, bestaat ook de kans van machtsmisbruik. En in een wereld die gevuld is met machtige mannen, hebben wij vrouwen toch het oppassen. 

Jeffrey Epstein, een gruwelijk voorbeeld van een man met macht

De trailer van Jeffrey Epstein: Filthy Rich

De afgelopen week heb ik alle vier afleveringen van de nieuwe Netflix serie ‘Jeffrey Epstein: Filthy Rich” gekeken. Een documentaire die gaat over een oudere rijke man met een behoorlijke status, die zich graag vergrijpt aan minderjarige meisjes. Jarenlang heeft hij ongestoord zijn gang kunnen gaan.

Jeffrey Epstein beloofde zijn slachtoffers geld en daarbij in veel gevallen een beter leven. Hij bood ze 200 dollar voor seksueel grensoverschrijdend gedrag, of 200 dollar voor elk nieuw meisje dat ze meebrachten. Hierdoor heeft hij in de loop der jaren een compleet netwerk van misbruik weten op te zetten. 

Jeffrey Epstein heeft friends in high places

Tijdens deze docu komen ook veel bekende namen in beeld. Donald Trump, Bill Clinton, Kevin Spacey, Woody Allen, Prince Andrew en Harvey Weinstein – om er maar enkele te noemen. Een president, een voormalig president, acteurs, een prins, en een filmproducent. In de documentaire wordt meerdere malen aangehaald dat Jeffrey Epstein zijn slachtoffers verhandelde aan zijn friends in high places.

Eén van de uitspraken die het meest bij mij is blijven hangen is misschien wel die van Donald Trump. Hij zei dat Epstein net als hem “houdt van prachtige vrouwen, alleen vaak wel een stuk jonger”.
Je begint je af te vragen hoeveel van zijn bekenden wisten van zijn voorkeur voor jonge meiden. Het is dan ook wel opmerkelijk dat veel van de mannen die voorbij komen, zelf ook de nodige problemen hebben gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag. 

Jeffrey Epstein verhandelde zijn slachtoffers aan friends in high places

Uit de documentaire Jeffrey epstein: filthy rich

Een overzicht van het gezelschap dat Jeffrey Epstein hield

Donald Trump

Donald Trump is al meerdere keren in opspraak geweest door zijn vrouwonvriendelijke uitspraken. Zijn meest bekende uitspraak komt van een in 2016 gepubliceerde tape, waarin hij stelt “I don’t even wait. When you’re a star, they let you do it, you can do anything. Grab them by the pussy.” Daarnaast is Trump ook betrokken geweest bij een politiek schandaal met een adult film actrice. Het schandaal kwam aan het licht in 2018, toen The Wall Street Journal bekendmaakte dat er 130.000 dollar aan de actrice was betaald voor het ondertekenen van een geheimhoudingsverklaring over een affaire die zij in 2006 met Trump had. 

Bill Clinton

Ook Bill Clinton is verwikkeld geweest in een (politiek)seksschandaal. De relatie tussen de 49 jarige Clinton en zijn 22 jarige stagiaire van het witte huis vond plaats tussen 1995 en 1997, en kwam aan het licht in 1998. Zijn uitspraak “I did not have sexual relations with that woman” is wereldwijd bekend. 

Kevin Spacey

Kevin Spacey wordt er in 2017 van beschuldigd om meer dan dertig mensen te hebben misbruikt over tientallen jaren. Deze beschuldigingen variëren van intimidatie tot poging tot verkrachting. Spacey gebruikte zijn succes als lokmiddel en beloofde zijn slachtoffers (veelal jonge mannen) mentorschap en een kans om het te maken in de filmindustrie. 

Woody Allen

Regisseur Woody Allen is in 1992 beschuldigd van het seksueel misbruiken van zijn destijds zevenjarige adoptiedochter. Allen heeft (mogelijk) zijn dochter misbruikt, is getrouwd met de geadopteerde dochter van zijn ex-vrouw, en staat erom bekend zich ongepast te gedragen in de buurt van meisjes. Zijn gedrag naar zijn dochter werd door de rechter tijdens de voogdij procedure gezien als “vreselijk ongepast” en “maatregelen moesten worden genomen voor de veiligheid van het meisje”. Toch is deze beschuldiging tot op de dag van vandaag nooit al te serieus genomen. 

Prince Andrew

Dan is er Prince Andrew, “Duke of York” en zoon van koningin Elizabeth II en Prins Philip. Prins Andrew is deel van de Britse Koninklijke familie, en was tweede in de lijn van opvolging tot de troon. Laten we zeggen dat hij die positie nu niet langer heeft. 
De goede relatie tussen Prince Andrew en Jeffrey Epstein wordt pijnlijk duidelijk bij het kijken van deze documentaire. Eén van Epsteins meisjes spreekt over het feit dat Epstein haar heeft uitgeleend aan Prince Andrew. Niet één keer, nee een stuk of zes. De tuinman op Pedophile Island weet dit nog te bevestigen, hij zag Prins Andrew het meisje betasten aan de rand van het zwembad.

Pedophile Island is de bijnaam van privé-eiland Little Saint James

Voor de mensen die de docu nog niet gezien hebben: Little Saint James is een privé-eiland van zo’n 28-32 hectare, en was eigendom van Jeffrey Epstein tussen 1998 en 2019. Het eiland kreeg de bijnaam Pedophile Island, omdat het een locatie was die Epstein vaak gebruikte voor het misbruiken van minderjarige meisjes. Hij nodigde hier ook veel bekenden uit, zo ook Prince Andrew. 

Harvey Weinstein

En dan hebben we het nog niet gehad over Harvey Weinstein. Weinstein is in 2017 behoorlijk in opspraak gekomen. Hij werd door meer dan 80 vrouwen (vanuit de filmindustrie) beschuldigd van seksueel misbruik. Tijdens deze zaak is de hashtag #metoo in het leven geroepen. Uiteindelijk is Weinstein dit jaar (2020), dus ruim drie jaar later, schuldig bevonden en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 23 jaar. 

Het machtsmisbruik en zwijgen van mannen

Als vrouwzijnde is het in sommige gevallen nog steeds pijnlijk duidelijk dat wij leven in een wereld die gedomineerd wordt door mannen.

Hoe komt het dat zoveel mannen in de vriendenkring van Jeffrey Epstein seksueel grensoverschrijdend gedrag vertonen? Hoe komt het dat veel hier (jaren) mee weg lijken te komen? En welke conclusies kunnen we hieruit trekken?

Deze mannen hebben macht en status

Deze mannen hebben allemaal enkele dingen gemeen met elkaar, het belangrijkste: macht en status. Het misbruik was tot in details gepland, volgde specifieke patronen en ze konden er mee wegkomen door hun ‘onschuld’ te kopen of af te dwingen door hun sociale status en positie. 

Onbeantwoorde vragen over Jeffrey Epstein laten ons achter met een leeg gevoel

De documentaire laat gruwelijke details los, maar toch blijven enkele vragen onbeantwoord. Dat is behoorlijk frustrerend, want wie was Jeffrey Epstein nou eigenlijk echt? Hoe kwam hij aan zijn rijkdom, hoe kon hij onder de radar een heel ‘piramidespel’ van misbruik opzetten, en hoe kan het dat zijn complete vriendenkring hier vermoedelijk vanaf wist en niets tegen deed? 

Ik heb hier helaas geen antwoorden voor, hoe graag ik ze ook zou willen. De documentaire richt zich niet op wie Jeffrey Epstein was als persoon en waarom hij deze dingen deed. De documentaire richt zich voornamelijk op de persoonlijke ervaringen van de vrouwen die slachtoffer zijn van Epstein. Keer op keer herhalen de vrouwen het leed dat hen als jonge meisjes is aangedaan. En dat is heftig en indrukwekkend om te horen.

Het maakt op een verschrikkelijke manier duidelijk hoe deze mannen hun macht inzetten om weg te komen met het misbruiken van (minderjarige) meisjes. Hoe ze jaren hun gang konden gaan, puur door te zijn wie ze zijn. En hoe wij als een samenleving nog een lange weg te gaan hebben om er voor te zorgen dat dit niet langer zo kan blijven. 

Jeffrey Epstein: Filthy Rich staat nu op Netflix. 

Let op! Deze documentaire heeft een enorme trigger warning voor mensen die te maken hebben gehad met misbruik. De beelden en verhalen kunnen als schokkend worden ervaren. 

One thought on “Jeffrey Epstein: filthy rich nu op Netflix

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *