Is investeren nu de moeite waard, of kan je nog beter even wachten?
Bijna alles wat er binnenkomt aan geld, investeer ik weer. Dat is wellicht niet altijd een slimme keuze, want zo ben ik wel eens te fanatiek in een training gestapt, waar ik vervolgens niets mee doe (Lees: een iPhone fotografiecursus, een opleiding Pedagogiek en een cursus Creatief Schrijven waar ik de opdrachten nooit van deed, want faalangst). Toch gaat het 90% van de keren wel goed. Dat heeft niet te maken met puur geluk. Dat heeft te maken met een weloverwogen beslissing, berekeningen en een verwachte uitkomst. Kortom: iets wat jij dus ook kan leren. In deze blogpost leer je door middel van een handige beslisboom en formules hoe jij de beslissing neemt om te investeren in je bedrijf en jezelf.
Er zijn verschillende manieren om te investeren met je bedrijf
Als je wil investeren, kun je dat op verschillende manieren doen. Je doet dat bijvoorbeeld door middel van:
- personeel;
- ZZP-ers zoals een virtual assistant of SEO-expert;
- een webbouwer;
- trainingen;
- een business coach;
- software-pakketten.
Er zijn natuurlijk nog veel meer voorbeelden waarin je kan investeren, maar dit is wel zo’n beetje het rijtje waar ik in investeer of in het verleden in heb geïnvesteerd.
Als je weet waar je in wilt investeren, dan is het belangrijk om de keuze te maken of het inderdaad de investering waard is. Zo ben ik bijvoorbeeld reuzeblij met een investering van 10.000 euro die ik dit jaar deed, maar minder met investeringen van een paar 100 euro, omdat ik daar niet zoveel van terug heb gezien. Je weet niet altijd van tevoren of een investering de moeite waard is, maar je kan dus wel een hoop risico’s elimineren.
Risico’s elimineren door je investering te ontleden
Risico’s elimineer je het beste door de mogelijke investering te ontleden. Stel, je wilt investeren in een business coach, dan is het belangrijk dat je bij de coach past, dat zij jou de dingen leert die je nodig hebt en dat jij je bedrijf niet zo kan laten groeien in dezelfde tijd zonder coaching. Zo krijg ik van veel mensen te horen dat zij het behoorlijk veel vinden wat ik in coaching heb geïnvesteerd. Dat mag. Voor mijzelf was het mijn beste investering, omdat ik mijn bedrijf in 2020 heb omgevormd, ondanks de Coronacrisis mijn omzet zag stijgen én nu aan het oriënteren ben op het inhuren van personeel. Was me dat gelukt zonder coach? Misschien. Maar sowieso niet in 2020. Misschien eerder in 2025. Of 2030.
Het belangrijkste met een investering, is dat je het geld kan missen. Kun je jezelf niet uitbetalen als je een bepaalde investering doet? Dan is de kans zeer groot dat het (voor nu) niet de beste investering is. Heb je het geld wel, maar twijfel je over de uitgave? Dan is het handig om het volgende af te vragen:
Zou je de dienst of de producten die je wilt aanschaffen, ook op een andere manier kunnen oplossen?
Wellicht ben je op zoek naar een nieuwe website en kun je zelf prima websites bouwen. Toch is het soms verstandiger om iemand in te huren voor dingen die je zelf ook kan. Als je de taak zelf kan volbrengen, dan is het handig om te weten of jij of de professional die je wilt inhuren, duurder is.
Jij bent niet gratis, ook al verstuur je geen factuur
Jouw tijd is niet gratis. Hoewel het soms goedkoper lijkt om iets zelf op te lossen, omdat je geen geld hoeft uit te geven, kan dit je juist geld kosten. Ook jij als bedrijfseigenaar hebt kosten. Je hebt je eigen uurloon en in de tijd dat je je eigen klussen doet, betaalt niemand je. Je had ook betaald werk kunnen uitvoeren in deze tussentijd.
Of je goedkoper uit bent door iemand in te huren, bereken je eenvoudig met deze formule:
geschatte uren * 1,5 * jouw uurloon = jouw kosten.
Je doet je geschatte uren keer anderhalf, omdat je altijd tegen dingen aanloopt waar je geen rekening mee houdt. De kosten vergelijk je vervolgens met de offerte van de leverancier. Zijn die kosten lager? Dan weet je dat je gerust kan investeren.
JE INVESTEERT NIET OM HET INVESTEREN
JE INVESTEERT IN JEZELF EN JE BEDRIJF ZODAT JE BETER WORDT IN WAT JE DOET
Wanneer doe je het zelf?
Soms is de beste keuze om een investering niet te doen. Dat kan en is niet raar. Een investering kun je beter niet doen, als:
- de kans klein is dat je over een half jaar nog wat aan de investering hebt: volg je bijvoorbeeld een training om beter te fotograferen met je iPhone, maar is de kans klein dat je over een half jaar echt nog steeds dagelijks in je Instagram-feed investeert? Dan is het zonde van je geld.
- de professional niet beter is dan jij bent. Als een professional sneller is dan jij ooit zou zijn, beter is in zijn of haar werk of gewoon echt expert is, dan weet je dat het het geld waard is. Als jij tenenkrommend kijkt naar zijn of haar werkzaamheden, of als deze minder expertise heeft op het gebied waarvoor je hem of haar wilt inhuren, laat dan maar lekker.
- je de tijd hebt en het geen stress oplevert als je het zelf doet. Soms leveren bepaalde werkzaamheden stress op. Ik kan prima mijn eigen mailbox bijhouden, maar ik ben erg chaotisch en neem er te weinig tijd voor. Als ik er meer tijd voor zou nemen, zou ik (deels!) het werk van mijn office manager kunnen doen, maar er blijft in mijn hoofd minder ruimte over. Door mijn office manager kan ik me richten op mijn belangrijke taken. Als dit niet het geval is, kan ik het net zo goed zelf doen.
Wanneer doe je de investering wel?
Om een investering wel te doen, is het belangrijk om te weten of wat je wil laten uitbesteden, zelf kan doen. Kan je het niet, of zou het je veel meer tijd kosten, dan weet je al dat je de goede stap zet door het uit te besteden. Je kan er ook voor kiezen om iets langdurig uit te besteden, ook kun je ervoor kiezen dat iemand jou onderwijst. Wellicht kun je nu nog iets niet, maar wil je dat straks wel. Niets mis mee: vraag dan aan de expert of zij het jou wil leren tegen een vergoeding. Als je behoefte hebt om het zelf te doen, vraag dan altijd om uitleg of een cursus als onderdeel van de investering. Je bent dan eenmalig geld kwijt, maar niet over een langere termijn.
Als je geen behoefte hebt om het zelf te kunnen, omdat je de tijd niet hebt, het niet wil, of andere prioriteiten hebt en de investering is het waard, dan weet je al wat je moet doen: de investering doen!
Een handige beslisboom om investeringen wel of niet te doen
Omdat we ons kunnen voorstellen dat het je wellicht duizelt, hebben we bovenstaande tips in een beslisboom gestopt. Zo kun je eenvoudig bij elke mogelijke investering doorlopen of je de investering wel of niet moet doen. Gebruik dit als hulpmiddel, niet als definitieve oplossing. Dit is natuurlijk niet de heilige graal. Wellicht heb je bepaalde stappen uit de beslisboom niet nodig, of mis je stappen.
Gebruik het als leidraad! Enne, als je nog tips hebt, dan hoor ik die natuurlijk graag!