Het (date)leed dat een dating app heet…

Online daten via dating apps, iedereen lijkt het te doen. Sommigen met succes, maar mij lijkt het niet te lukken. Laten we voorop stellen dat praten via dating apps 9 van de 10 keer meestal gewoon niet leuk is. Het gesprek begint vaak (ahum, meestal) gezellig, maar het eindigt bijna altijd in ‘ellende’. In mijn geval dan. Soms door de man aan de andere kant van het gesprek, en soms door mij – laten we daar ook eerlijk in blijven. Maar ben ik dan de enige bij wie dit gebeurt?

Mijn zus heeft een nieuwe relatie, ontstaan via – ja, je raad het al – een online dating app. Mijn ‘ouders’ hebben elkaar via het internet leren kennen. Toegegeven dat dit zo’n 10 jaar geleden was, dus onder iets andere omstandigheden. Maar toch. En ik? Ik ben single en date via dating apps. Nou ja, daten is misschien een groot woord – ik praat via dating apps. Want tot een date komt het vaak niet eens.

Een kijkje in mijn dating app inbox

“Wat ben jij lekker om te zien, date?”
“Damn girl, ik krijg het heet van je. Weet je wat ik met jou zou willen doen?”
“Ben jij eigenlijk rood van jezelf? Ik ben gek op roodharigen.”

Dit zijn enkele van de openingszinnen die ik kreeg in de afgelopen maand. Ik hoor van vriendinnen dat zij dezelfde soort ellende tegenkomen op online dating apps. Je vraagt je vast af waarom ik die laatste openingszin ook in het rijtje heb gezet. Want die is tamelijk onschuldig, nietwaar? Guess again. Op mijn antwoord (“yes”) kwam namelijk de vraag if the carpet matches the drapes (laten we zeggen dat hij dit niet zo subtiel vroeg, maar wat hij wél zei kan ik hier niet herhalen). Want dat vond hij wel een lekker idee. Ik gaf hem nog een out door een foto van mijn kater met de vraag “wat heeft mijn poesje hier mee te maken?” te sturen, maar meneer verduidelijkte al snel welke poes hij bedoelde door drie andere termen te sturen. Drie wel heel bijzonder creatieve termen moet ik erbij vertellen.

Ik besloot een luchtig grapje te maken over ‘mijn’ ginger dick, om ruimte te maken om subtiel over te gaan naar een ander onderwerp. Maar daar was meneer niet gecharmeerd van. Hij stelde hier serieus een vraag over mijn pussy en dan kwam ik aanzetten met zo’n rot antwoord? Wat dacht ik wel niet. Dat was echt not done. Nadat we woorden kregen, schoof hij de schuld op mij af. Ik had geen humor. Als ik zijn vragen ongemakkelijk vond, mocht ik dat ook gewoon zeggen. Hij wist het antwoord wel, maar hij wilde gewoon even peilen hoe ik zou reageren.

Ik zou willen dat dit gedrag een uitzondering is, maar ik krijg er tegenwoordig veel vaker mee te maken. Stiekem denk ik dat mijn humor too much voor hem was, en dan heeft hij nog geluk dat de dating app mij cockblockte. Ik wilde namelijk een foto van Google sturen van een ginger dick met een grote blauwe strik eromheen. Maar de app zei “nee, dat mag niet, dit is een safe space”… sure.

Vind de perfecte maîtresse makkelijk en snel op dating apps .nl

“Wat heb jij mooie borsten, daten?”
“Oef! De perfecte maîtresse!”
“Je ziet er mooi uit, wil je sex met mij?”

Wat is het toch met mannen tegenwoordig? Waarom is dit (in hun ogen) oké? Denken ze dat dames hier spontaan warm van lopen? “Hij vindt mijn borsten mooi, dit is the one.” Nee, want daar draait het ze niet om. Sex. Sex is de voornaamste reden dat mannen op dating apps zitten. De meeste mannen willen geen moeite meer doen, ze zoeken niet naar een relatie. Of ze hebben al een relatie, maar ze zijn op zoek naar ‘spanning en avontuur’. Ze zijn meer van de wham, bam, thank you ma’am. Een vluchtige one night stand, een paar biertjes en wat touching in de gang van het café, of natuurlijk Netflix en Chill.
Je wil ook niet weten hoe vaak ik de afgelopen maand geld aangeboden heb gekregen voor handelingen in de auto, terwijl hun vriendin of vrouw (en kinderen) nietsvermoedend thuis zit. 

Laat ik daar nou net niet van gediend zijn. Call me old fashioned. Ik wil lieve woordjes, goede gesprekken tot diep in de nacht, ik wil leuke dagjes uit, lachen, verrassingen, spontaniteit. Een man die moeite voor mij doet. Ik wil romance. Ik wil veel. Te veel als ik de mannen op de dating apps moet geloven. Wat ik wil bestaat niet meer – of ze zitten niet op dating apps. 

“I’m no longer dating” is vragen om ellende

Sindsdien heb ik een extra foto toegevoegd aan mijn profiel op de dating app. “I’m no longer dating. If you’re interested in me I need a 500 word essay on how you will not waste my time.” Niet dat ik werkelijk zit te wachten op een complete essay, maar het idee lijkt me zo duidelijk. Natuurlijk schiet dit veel mannen in het verkeerde keelgat, want hoe arrogant kun je zijn. Weet je hoe lang ze er over doen om een 500 woorden essay te schrijven? Come on. Zo lang duren hun bedprestaties vermoedelijk niet eens. Maar heb je enig idee hoe lang ik erover doe om me klaar te maken voor de zoveelste teleurstellende date? Is het dan zo erg dat ik selectief wordt in waar ik mijn tijd aan besteed? Of – beter gezegd, aan wie? 

Blijkbaar. Ik krijg er commentaar op alsof ik hem gevraagd heb mijn alibi te zijn voor de moord die ik heb gepleegd op zijn moeder. 

De wat mildere reacties zijn: “Je hebt dit niet nodig, ik ben oprecht.” of “Ik ga geen essay voor je schrijven, daden zeggen meer dan woorden”. Ze zijn verontwaardigd dat ik niet zomaar meer met ze op date wil. Wat belachelijk van mij. Ze gaan echt mijn tijd niet verdoen, trust him

Je leert jezelf nergens sneller kennen dan op een dating app

Wat ik daarnaast al wel tig keer ontvangen heb, is de vraag “waarom?” ik niet meer wil daten. Na een simpele uitleg komen de mannen tot enkele conclusies. Ik durf niet te daten, want ik ben te bang. Waarschijnlijk ben ik in het echt gewoon heel erg lelijk. Ik ben te dik om te daten. En daarnaast ben ik waarschijnlijk ook te arrogant en denk dat ik te goed voor hem ben. 

Heerlijk hoe ik mezelf steeds beter leer kennen, dit wist ik allemaal nog niet over mijzelf! Bijzonder hoe goed ze me kennen na twee minuten berichten sturen via een dating app, vragen om sex, afgewezen worden en mij dan even vertellen hoe ík in elkaar zit.
En misschien is dit zo. Misschien ben ik bang om te daten, ben ik lelijk en dik, misschien ben ik arrogant en denk ik dat ik beter ben dan hem. Geeft hem dat dan het recht om mij respectloos te behandelen? Om te zeggen wat hij wil, terwijl ik niet mag zeggen wat ik ervan denk? 

Tell me something I don’t know

Natuurlijk zijn dating apps niet de enige plek waar mannen zich tegenwoordig vrij genoeg voelen om te zeggen wat ze willen zeggen. Social media staat er vol mee. Het is alsof de grens weg is, de grens die een rem gooit op ongepast gedrag. Het kan allemaal maar zo, en ik ben niet de enige die dit opmerkt of er last van heeft. Ik hoor het van de meiden in mijn omgeving ook steeds meer.

Cat calling naar de vrouw op straat, die na een lange werkdag vermoeid naar huis loopt. Hoe durft ze je geen aandacht te geven. Het ongewenst betasten van het meisje dat in de bediening werkt. Moest ze maar niet zo dichtbij komen staan, ze vraagt er om. Het meisje dat belt in de trein met haar beste vriendin omdat een man naar haar blijft kijken. Uitgescholden worden omdat je als vrouw zijnde aangeeft dat dit gedrag niet geaccepteerd wordt. Respect is tegenwoordig ver te zoeken. Een sterke vrouw met een mening is bij vele mannen gelijk intimiderend en ongewenst. Je bent gelijk een f—cking bitch.

Elke vrouw heeft hier wel eens mee te maken gehad, op welke manier dan ook. En de woorden doen niet zozeer pijn, maar het is het feit dat deze situaties steeds meer voorkomen. Deze woorden zijn niet nieuw meer, we kennen ze onderhand al. Er is niets dat een man nog kan zeggen, wat we niet al tien keer eerder hebben gehoord in ons leven. En dat is het probleem. Het gaat niet om één specifiek incident, het gaat om de ‘nieuwe’ cultuur waarin wij leven. En dát is niet oké. 

Een essay? Nee joh, een hele PowerPoint presentatie!

Maar natuurlijk is dit niet het geval bij alle mannen, laat ik dat voorop stellen. Ik heb ook enkele leuke gesprekken gehad over mijn “I’m no longer dating” foto op de dating app. Sommige mannen geven gewoon op een leuke manier aan dat ze geen essay voor me gaan schrijven, maar mij wel graag beter leren kennen. En dat is ook prima, graag juist.
Op dit moment wacht ik namelijk op een PowerPoint presentatie, in plaats van een essay, want dat vond hij leuker. En hoewel ik twijfel of ik deze presentatie ooit te zien krijg, de suggestie is geweldig en het maakt een leuk gesprek. En dat is waar het om draait. Hij maakte nog de opmerking “dit is ouderwets strijden om een date, I like it!” en alleen daarmee heeft hij al punten gescoord. En wie weet, misschien is hij wel the one. Hij maakt in elk geval een stuk meer kans op een date dan de man die mijn borsten zo mooi vindt. 

P.S. Voor alle mannen die deze blog lezen. Het schrijven van deze blog heeft mij minder tijd gekost, dan als ik mij moet klaarmaken voor een date. Think about that. 

3 thoughts on “Het (date)leed dat een dating app heet…

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *