Is dit een date of een sollicitatie? [Dateleed #2]

Online daten op datingapps. Wat een ramp. Dateleed: ik kan het niet mooier maken dan het is. Elke keer als ik mijn berichten open is het weer een verrassing. Vraagt iemand naar mijn dag, of ik toevallig een FWB (friends with benefits = vrienden die sex hebben) zoek, of naar ‘mijn’ tarieven?
Ja, je leest het goed. In de afgelopen vier weken heb ik net zo veel verzoeken gekregen tot seksuele handelingen tegen betalingen. Van breeding* (BDSM), en blowjobs in de auto (€200), tot het worden van een maîtresse (een buitenechtelijke minnares) voor €525 per week. Ik zou rijk kunnen worden van het aanbod op dating apps, mits ik hier niet te veel zelfrespect voor zou hebben. 

Ook mijn “ik date niet meer, schrijf eerst maar een essay” foto is een veelbesproken onderwerp. Hoewel veel mannen er luchtig mee omgaan, is het toch merkbaar dat veel het stiekem toch ronduit belachelijk vinden. Welkom in mijn 2021 dateleed. Het tijdperk waarin vrouwen weinig tot geen macht meer lijken te hebben in de dating scene. 

* Voor de lezer die niet weet wat breeding is: dit is als een man een kink heeft om sex te hebben met zwangere vrouwen. Ze willen je dus eigenlijk constant zwanger. Wat je met je zwangerschap doet? Dat maakt vaak niet uit. Je kunt het kind krijgen of abortus plegen, als je kort daarna maar weer zwanger raakt.

Heb je zin in een korte geschiedenisles?

Laat mij je kort meenemen naar de 16de eeuw. De periode dat mannen deden aan courting, in plaats van het verspreiden van dateleed. Het tijdperk waarin mannen moeite deden voor vrouwen. Elkaar optimaal leren kennen. Een relatie zo intens, zonder dat hier ook maar sex aan te pas kwam. De tijd voor elkaar nemen, elkaar leren kennen, vertrouwen creëren en mogelijk samen een leven op te bouwen. Kan je het je nog voorstellen? 

We lopen op zoveel punten in de wereld nog honderden jaren achter. Lieve perverse mannen (die mij dateleed bezorgen), waarom kan courting daar niet één van zijn? 

Een kijkje in mijn inbox (lees: dateleed)

“Waar kan ik mijn essay inleveren?”
Dat mag gewoon hier.
“Ik heb liever een Powerpoint presentatie, ik hou van presenteren.”
Dat mag ook, leuk zelfs! 
“Wat is mijn beloning als ik een killer presentatie geef?”
Haha, wat wil je winnen, een date?
“Een date, 100%”
Deal. Als jij een killer presentatie geeft en I like what I see, ga ik met jou op date!
“We have a deal. Dit is ouderwets strijden om een date. I like it.”

So far, so good. Er zijn weinig mannen die leuk reageren op de “essay” foto. Veel mannen zijn verontwaardigd, en laten dit graag horen. Het voelt alsof elke man het opvat als een persoonlijke belediging, dat ik niet zomaar met hem op date wil. Moeite doen voor een date, hoe durf je dit te vragen?

Ik moet ineens denken aan een bio die ik net tegenkwam “Ik zoek een vrouw die voor mij strijkt, en haar benen voor mij spreidt.” ja mensen, er zitten ware Shakespeare’s op datingapps. Een romantische man die kan rijmen. Gooi je charmes in de strijd dames, deze wil je niet missen! 

Plot twist – niks is wat het lijkt op datingapps

“Het moet wel een face to face presentatie worden trouwens.”
Oh, moet dat?
“Hoe ga ik anders mijn charmes gebruiken dan?”
Ja je kan eens een poging doen toch? Om je charmes zo in de strijd te gooien dat ze van het scherm spatten.
“Haha, dat is net te veel moeite om een date te scoren. Vind je ook niet?”
Absoluut. Had ik ook niet gedaan.

Het is zondagmiddag. Jullie weten allemaal wat dat betekent. Ik zit in mijn pyjama op de bank, terwijl ik kijk naar de zoveelste Netflix aflevering van vandaag. Met een rommelige bun, en de make-up van gisteren, terwijl ik verloren popcorn uit mijn BH vis. En ik meen het, zoveel moeite zou ik ook niet doen voor een date. En laat ik mijzelf toonbaar maken om een 2 minuten rommelige presentatie aan te horen, nou nét niet bovenaan mijn prioriteitenlijstje hebben staan. 

Het leven is geen romantische film

“Het leven is geen film, helaas.”
Dat is maar goed ook, die achtergrondmuziek is soms echt cringy.
“Haha ja klopt, en die one liners om te kotsen. Overdreven feel good momenten.”
Totaal niet realistisch, en als dat het wel zou zijn was het vast heel creepy.

Romantische films zijn leuk, laten we dat voorop stellen. En toch zijn ze zó ontzettend niet realistisch. Zo veel moeite gaat geen enkele man voor jou doen. Ze staan ‘s avonds laat niet met een boombox buiten je raam. Ze rennen je niet achterna tot aan het vliegveld als jij besluit om weg te gaan. Ze schrijven je geen lange brieven waarin ze je de liefde verklaren (hallo, zelfs een 500 woorden essay is al te veel moeite). En ze geven je ook geen serenade ten overstaan van de hele school (of je kantoor). Dat doen ze niet, simpel.
Ze laten je gaan, want voor jou genoeg anderen – en die vinden ze tegenwoordig makkelijk via dating apps. De enige man die zoveel moeite voor jou zou doen zijn de Joe Goldberg’s van de wereld (uit YOU), en of je daar nou zo blij mee moet zijn?

Daten is geen online sollicitatie

“De realiteit blijft dat een lelijke man nooit een knappe vrouw kan krijgen. En andersom.”
Daar ben ik het dan weer niet mee eens. Wat is lelijk? Dat is ook maar net waar je eigen voorkeur ligt.

Ik hoef niet een perfecte knappe man. Plus als ik afga op deze dating app zit daar juist weinig inhoud in.
“Ik bedoel meer: knap kijkt niet naar lelijk. Jij zou bijvoorbeeld ook niet daten met iemand die dik is.”
Ik ben anders zelf ook niet dun.
“Je hebt thicc en dik, haha. Dit is mijn essay.” 
Onder het mom van kort maar krachtig zeker?
“Kort en bondig. Zo moet een presentatie ook zijn. Details kunnen we face to face bespreken.”
Hmm, het is anders geen elevator pitch hoor.
“Klopt.. en het is ook geen online sollicitatie.” 

Isn’t it though? Dankjewel voor de inspiratie voor deze dateleed blog. En – in de woorden van Ariana Grande: thank you, NEXT.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *