Gevarieerd en lekker eten? Zet je recepten in Trello!

“Wat zullen we eten?” “Weet niet, jij?” “Nee, kies jij maar wat.” etc. etc. Dit gesprek heb jij vast ook wel eens, al dan niet wekelijks of zelfs dagelijks. Zeker op een drukke werkdag en met het vooruitzicht op bijvoorbeeld kinderen die nog gevoerd en gebadderd moeten worden of wat er dan ook nog meer moet gebeuren in je leven, is kiezen wat je nu weer moet eten niet altijd een piece of cake. Wij vonden er iets op dat voor ons werkt. Misschien voor jou ook wel?

Dezelfde vijf gerechten rouleren

Soms belanden we in een periode dat we gewoon even geen energie of cognitieve capaciteit over hebben. Dan lijkt het wel alsof we niet verder dan een week terug kunnen denken, en blijven we dezelfde paar gerechten een beetje afwisselen. Makkelijk, vast wel. Inspirerend? Niet echt. Soms vind ik een oude bullet journal van mezelf waarin ik ook opschreef wat we elke dag gingen eten. Ook dat is een leuke inspiratiebron! “Verrek, toen aten we iedere week wel een keer spinaziestamppot met pijnboompitten (erg lekker trouwens). Heb ik al in geen maanden op.” Dus regelmatig namen wij ons voor: we moeten een lijst maken van dingen die we kunnen eten. Dan kiezen we ten minste uit een iets langer lijstje. Maar nu heb ik de lijst waar ik al een paar keer aan begonnen was omgezet naar een Trellobord, en dat werkt een stuk beter!

Trello is er voor jou

Mocht je Trello nog niet kennen, dat is een superfijne (gratis) projectmanagementtool waarmee je bijvoorbeeld overzicht kunt houden over projecten. Ik heb bijvoorbeeld ook een Trellobord aangemaakt toen ik zwanger was en niet eens kon onthouden wat ik als ontbijt op had. Ik maakte dan een kaartje voor elke taak die moest gebeuren, bijvoorbeeld ‘Kraamzorg regelen’, en ‘Geboortekaartje uitzoeken’. Ik maakte kolommen aan zoals ‘to do’, ‘wachten op reactie’, en het ultieme doel: ‘done’. Nadat ik me aangemeld had voor kraamzorg mocht dat kaartje naar de kolom ‘wachten op reactie’, en zo had ik te allen tijde op één plek overzicht van alles dat nog moest gebeuren en wat de status ervan was. Trello heeft overigens allerlei toffe superpowers die je helpen bij projectmanagement, maar die heb je hiervoor niet nodig.

Een Trellobord vol recepten

Okee, wat nu? Ik heb een Trellobord aangemaakt en ben zelf expres niet begonnen met het maken van kolommen. Ik maakte een kaartje voor elk gerecht dat ik kon bedenken dat wij potentieel zouden willen maken en eten. Toen mijn inspiratie begon op te raken, ging ik op zoek naar nog meer makkelijk eten om te maken. Daarna ben ik gaan nadenken over logische kolommen. Ik keek naar de kaartjes die er stonden en ben kolommen gaan aanmaken waar ik ze in kon schuiven. De categorieën niet te breed maar ook niet te specifiek. Wel handig: ‘pasta’. Niet handig: ‘hamburgers’. Tenzij je hamburgerfan bent en allerlei verschillende soorten burgers maakt, dan wel. 

De kolommen die ik gebruik, puur ter inspiratie: pasta, ovenschotel, salade, soep, nieuw om te proberen, overige, en mijn persoonlijke favo: Siobhan (dat zijn gerechten die mijn man niet lust).

Gebruik de tags in Trello

Je categorieën (kolommen) zijn niet je enige manier om te categoriseren. Je kunt ook tags toevoegen. Ik gebruik die voor eigenschappen van gerechten die in alle categorieën kunnen vallen. Ik gebruik bijvoorbeeld de groene tag voor ‘vegetarisch’. Maar ik heb ook een tag ‘makkelijk’. Je kunt er namelijk ook voor kiezen alleen de kaartjes van een bepaalde tag te zien. Als ik weet dat het een drukke dag wordt dan kies ik het best iets met de tag ‘makkelijk’!

De tags die ik gebruik, puur ter inspiratie: vegetarisch, makkelijk, met meer tijd, en slowcooker.

Image
Snapshot van mijn Trellobord voor avondeten

Het bord gebruiken

Wat wij nu doen is op een moment in de week ons weekmenu kiezen. Of in elk geval een paar dagen vooruit. Ik heb als meest linkse kolom op mijn bord de kolom ‘Weekmenu week X’ staan. Als ik een gerecht zie dat ik komende week wil eten dan kopieer ik het kaartje naar die kolom, tot ik daar genoeg kaartjes (= aantal avonden) heb staan. De kaartjes erheen slepen is sneller, maar ik moest dan weer opzoeken uit welke kolom ze kwamen om ze weer terug te kunnen zetten.

Image
Je ziet hier links de kolom ‘ Weekmenu’, waar ik kaartjes uit andere kolommen naartoe gekopieerd heb.

In elk kaartje heb ik informatie staan. De link naar het recept of de naam van het kookboek waar het in staat, en liefst ook de ingrediënten op een rijtje. Bijvoorbeeld dit recept van couscous zoals mijn vader hem maakt:

Image

Anyway, speel er een beetje mee. Je kunt je kolommen en tags blijven aanpassen naar wat beter bij je past. Ik vind het in elk geval een fijne manier om visueel te maken welke gerechten we nu weer eens kunnen eten. En het maakt door Pinterest bladeren ook leuker, als ik nu een recept zie dat me lekker lijkt zorg ik dat het een kaartje op het bord krijgt, onder ‘nieuw om te proberen’. Ik vergeet het dan niet te proberen, wat ik wel heb met de rest van mijn megavolle Pinterestbord voor avondeten! Houden jij en je vrienden van koken en lekker eten? Je kunt ook een verzamelbord maken waarop je succesrecepten zet om met elkaar te delen.

Zo, dan heb je nu mooi tijd voor je dreumes die altijd wil helpen in de keuken!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *