Geld besparen op je energierekening doe je zo

Oh man, ik geloof dat half Nederland jankend onder een dekentje op de bank lag toen bekend werd dat de prijzen van gas abnormaal hoog werden. Het zat er al een tijdje aan te komen, maar toch, als het dan gebeurt, merk je het pas écht. Wij hadden geluk, we hadden net een verbouwing achter de rug. Onze vloerverwarming werkt op infrarood en we koken nu op inductie in plaats van gas. Een fijne besparing! Toch bevries ik op dit moment terwijl ik achter mijn computer zit. We hebben namelijk ervoor gekozen om nog even niet de spouwmuur te isoleren en dat voel ik.

Wat is spouwmuurisolatie?

Wat is spouwmuurisolatie? Spouwmuurisolatie is heel simpel, de isolatie van de spouwmuur. Een spouwmuur is een muur die uit een binnen- en buitenmuur bestaat. De open ruimte die tussen deze twee muren zit, noemen we de spouw. Bij spouwmuurisolatie wordt de spouw gevuld met bijvoorbeeld glaswol. Het zorgt ervoor dat de kou van buiten niet naar binnen komt. Zo beperk je de stookkosten en bespaar je dus geld.

Wanneer is het handig om te isoleren?

Enkele jaren geleden kregen wij een brief van de gemeente. We mochten tegen een kleine vergoeding een isolatie-expert laten komen. Ons huis komt uit 1921, dus we hebben dit uiteraard gedaan. Onze kozijnen zijn van hout en ons huis heeft wat schade geleden in de oorlog, dus uiteraard waren we erg benieuwd! We hadden verwacht dat we bijvoorbeeld onze vensters moesten vervangen voor kunststof, maar omdat we al dubbelglas hebben, kregen we te horen dat dat eigenlijk alleen zou helpen tegen eventueel geluidsoverlast. We zouden de grootste winst halen uit spouwmuurisolatie en vloerisolatie. We lieten ons tegenhouden omdat we een behoorlijke kruipruimte hebben. De spouwmuur laten isoleren was op zich oké, maar ook nog de vloer erbij laten isoleren omdat we anders te veel zouden verliezen, werd ons te duur.

Een half jaar geleden hebben we ons huis laten verbouwen. Omdat wij nu vloerverwarming hebben met infrarood met extra lagen onder de vloer, hoeven we de kruipruimte niet meer te laten isoleren. Maar die spouwmuur? Dat is nu toch écht iets wat we willen.

Ik bevries, zet die kachel aan

Mijn bureau is onderdeel van de vensterbank. Dat betekent dat ik dit typ terwijl de luiken van het raam dicht zijn, om geen warmte te verliezen, maar de kou komt onder de verwarming vandaan, waar mijn voeten zitten. Of nou ja, beginnende ijsklontjes. De gaskachel die daar zit, doet het niet meer. Die hebben we bewust afgesloten in verband met de vloerverwarming en de gaskosten. Maar ja, mijn man heeft nu op veel aandringen van mij de houtkachel aangedaan. Wat ook niet al te best is voor het milieu. Hij mopperde erachteraan dat we toch echt de spouwmuur moesten laten isoleren nu. En ja, dan kom je op de volgende vraag…

Wat kost spouwmuurisolatie?

De prijzen van spouwmuurisolatie verschillen per huis en per situatie. Je kan dus niet echt een vast bedrag geven. Het isoleren van een appartement is een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld een vrijstaande woning. En dan heb je ook nog verschil in prijzen door het soort materiaal wat gebruikt wordt. Daarnaast kan het zijn dat je spouwmuur flink gevuld is met puin. Dat kan gevolgen hebben voor wat voor soort spouwmuurisolatie je nodig hebt. Verstandig is dat je iemand laat komen die checkt wat voor spouwmuurisolatie het beste past bij jouw wensen. Vervolgens wordt er een offerte uitgebracht. Wij hebben het dus een half jaar geleden niet gedaan, maar heel eerlijk, nu ik hier zit met bevroren vingers, heb ik spijt. Dus dit staat voor 2022 absoluut bovenaan ons lijstje.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *