7 redenen waarom je beter voor jaloezieën kan gaan dan gordijnen

Enkele jaren geleden kochten wij ons eerste koophuis. Het is een huis uit 1921 met prachtige ouderwetse details, hoge plafonds beneden, lage plafonds boven, een erker aan de voorkant en om het af te maken, een aanbouw dat weer in hoogte verschilt met de rest van het huis. Het is een sfeervol huis, maar de grootste ramp is toch wel het hangen van gordijnen. Want na twee jaar zijn de gordijnen nog steeds niet op maat.

Pas op, deze blogpost bevat beelden die mogelijk als schokkend ervaren kunnen worden.

Lange tijd had ik twee kamers waar de raambekleding in orde was. Namelijk de woonkamer en de slaapkamer van onze kleuter.

Houten jaloezieën

Onze woonkamer heeft enkele ramen en een erker. Toen we het huis net kochten, was de woonkamer een soort van karakteristieke bouwval. De erker was vernieuwd, maar de vloer eronder niet. Die was weggezaagd. Omdat ik altijd al een vensterbank wilde hebben waar ik in kon zitten, lieten we een bankje bouwen. De raamdecoratie lieten we nog even voor wat het was. Tot er mensen naar binnen begonnen te staren omdat we een doorlooproute naar het bos zijn. De eerste keer dat dit gebeurde, was ik stomverbaasd. De tweede keer zwaaide ik maar, in de hoop dat mensen beschaamd doorliepen. Toen er teruggezwaaid werd en ik het gevoel had dat ik naar buiten moest met koffie en koekjes, besloten Jop en ik direct dat hier iets moest komen.

Omdat de andere ramen houten luiken hadden, kozen we voor de erker voor bamboe houten jaloezieën. In de rest van het huis zijn de gordijnen nu ook op orde, dankzij een verbouwing van een paar maanden geleden. Toch word ik knettergek. Eén van onze katten hangt namelijk regelmatig in de gordijnen, waardoor onze hond knettergek wordt en tegen het gordijn opspringt. Gevolg: gordijn half uit de rails. Op de één of andere manier blijven ze met zijn allen van de jaloezieën af. Dus ja, ik ben op dit moment niet zo’n fan van mijn gordijnen. Deze en nog meer redenen waarom ik liever overstap naar jaloezieën.

7 redenen waarom je beter voor jaloezieën kan gaan dan gordijnen

  1. Omdat ik huisstofmijtallergie heb en het absoluut wordt afgeraden om dan tapijt en gordijnen te hebben. Dus wat heb ik op mijn slaapkamer: een dik wollig kleed en gordijnen. Mijn dokter zou me uitlachen en me dan gebieden om jaloezieën te nemen. Ik geef hem geen ongelijk.
  2. Er verstopt zich niet zo gauw iets tussen de jaloezieën: wel tussen gordijnen. Ik weet namelijk nooit of mijn kleuter de kledingkast heeft leeggehaald en dit naast mijn bed heeft verstopt, of er een kat verstopt ligt of dat de waterpas die ik al 2 jaar kwijt ben, tussen de rollen stof van de gordijnen ligt.
  3. Omdat mijn kat het beduidend minder interessant vindt om zijn nagels in de jaloezieën te zetten. De gordijnen daarentegen zijn fantastisch.
  4. De hond is het eens met punt 3. Die adviseert dan ook tegen het gebruik van jaloezieën.
  5. Jaloezieën hoeven niet in de wasmachine en kun je afnemen met een doek. Gordijnen moet je afhalen – best onhandig met een plafond op 3 meter hoogte – wassen, drogen en dan weer terug ophangen. Man, ik ben nu al moe als ik er aan denk.
  6. Jaloezieën slijten minder snel dan gordijnen. Je ziet aan onze gordijnen dat er dingen in hebben gehangen – zie punt 3 en 4. Daarnaast heb ik wel eens etensresten teruggevonden in de gordijnen. Ik denk dat mijn kleuter daarom woorden als ‘fuck’ en ‘oh my god’ kent.
  7. Bamboe is ontzettend duurzaam. Jaloezieën gemaakt van bamboe zijn dus ook nog eens goed voor het milieu!

Ik ben weg nu, even de kat uit de gordijnen vissen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *