Drones voor beginners: dit moet je weten

In Nederland zijn drones nog niet zo bekend als in andere gebieden. Drones, oftewel vliegende camera’s, worden vaak gezien als een speeltje van een nerd of een must voor mooie tv-shots. Dat is niet helemaal terecht, want er zijn genoeg drones voor consumenten. Daarnaast, wie heeft er vroeger niet genoten van een op afstand bestuurbare speelgoedauto? Een drone is een *klein* beetje hetzelfde. Ik zeg klein, want ja, het is natuurlijk wel een drone 😉

Hoe vlieg je met een drone?

Hoewel het een logische vraag is, is er niet een eenduidig antwoord op hoe je vliegt met een drone. Waarom? Omdat het vliegen met een drone afhankelijk is van ontzettend veel factoren. De grootste factor is de drone zelf, maar denk ook aan de weersomstandigheden en waar je vliegt.

Het is het handigst om te oefenen met je drone in een vrij gebied waar je even geen last hebt van extreme weersomstandigheden. Denk aan je woonkamer waar niet veel kapot kan gaan of, als je veel ruimte hebt, je achtertuin tijdens windstil en droog weer. Waarom ik dat zeg? Het is echt niet gemakkelijk om de allereerste keer een drone te besturen.

Enkele jaren geleden mocht ik in een grote hal een drone besturen. Het plafond was 6 meter hoog en er was ruimte zat, toch wist ik het voor elkaar te krijgen om bijna een horecamedewerker te raken. Ik gilde de hele tijd: bang dat ik zou crashen in mijn toen zo geliefde Cola Light. Man, wat was het moeilijk. Je kon overigens die dag een drone winnen als je een parcours het snelst kon afleggen. Ik dacht: dat doe ik wel even.

Uiteraard heb ik niet gewonnen.

Mag iedereen een drone kopen?

Als piloot van een drone (klinkt echt wel heel stoer, toch? Piloot?) moet je minimaal 16 jaar zijn. Zelfs als je drone een kleine drone is, moet je minimaal 16 jaar of ouder zijn.

Daarnaast moet je tegenwoordig ook een vliegbewijs hebben. Je bent dus met recht een piloot! Aan de hand van dit bewijs kun je aantonen dat jij weet wat de regels zijn rondom het vliegen met een drone en kun je je drone dus ook meenemen op vakantie. Dit bewijs geldt overigens niet als je drone lichter is dan 250 gram of als je alleen binnen vliegt. Gelukkig maar, ik denk niet dat ik geslaagd was voor mijn vliegbewijs, gezien mijn ervaringen.

Aan welke regels moet je je houden?

Sinds 31 december 2020 gelden er Europese regels voor drones. Als je drone meer dan 250 gram weegt of als je een camera hebt, moet je je drone registreren. Oók als je hobbymatig met een drone vliegt.

Je mag met een drone nooit hoger vliegen dan 120 meter, je moet je drone altijd kunnen zien én het mag niet zwaarder zijn dan 25 kilo. Daarnaast zijn er ook no-fly zones. Dit zijn gebieden waar je níet mag vliegen. Denk aan in de buurt van Schiphol of militaire oefengebieden.

En als je een camera hebt op je drone, mag je dan wel zomaar iedereen filmen? Dat hangt af van wat je filmt en waarom! Toch is het wel netjes om rekening te houden met de privacy van andere mensen!


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *