Geen zin in iets? Topper! Doe het gewoon niet

De was, koken, stofzuigen, schoonmaken, boodschappen doen, het zijn dingen die bij het dagelijks leven horen. De druk om alles in orde te hebben is hoog. Nog hoger als je vrouw bent, want uit onderzoek blijkt dat wij vrouwen nog steeds het merendeel in het huishouden doen. En als je moeder bent, ben je ook nog eens bang voor die eeuwige moedermaffia. Want dat jij rondloopt in gekreukte kleding is tot daar aan toe, maar jouw kind? Dat kan écht niet! Maar soms wil je de boel de boel laten. En dat is ook helemaal niet erg. Als je nog niet toe bent om eerlijk toe te geven dat je iets gewoon even niet wil doen, hebben wij hier een aantal excuses die je kan gebruiken om vooral niet te doen wat je even moet doen.

Ik heb er geen zin in is de allerbeste reden om iets niet te doen

We mogen best wat meer ontspannen en luisteren naar ons lichaam. Als ik mijn bijna kleuter vraag om iets te doen, kijkt hij me soms aan en zegt hij ‘Nee, daar heb ik geen zin in’. Natuurlijk mopper ik en zeg ik dat we allemaal wel eens dingen doen waar we geen zin in hebben, maar soms moet het nu eenmaal. Alleen wat is soms? En hoezo moet het nu eenmaal? Van wie moet het? Van mezelf of van de criticus die in mij schuilt en die bang is hoe de rest van de wereld het vindt hoe ik mijn huishouden run? Ik merkte dat ik te vaak ‘Het moet nu’ riep en een stuk minder flexibel werd. Bij iemand langs? Nee, dat kan echt niet, want ik ben druk. Ja, waarmee dan? De was? Alsof ik die ’s avonds om negen uur doe.

Woorden die de afgelopen jaren steeds vaker opkomen, zijn ‘me-time’ en ‘selfcare’. We gebruiken de hashtags allemaal op Instagram, terwijl we een foto maken van een boek dat we lezen, het bad waar we in zitten of het net verschoonde bed waar we in willen gaan slapen. Alleen hoe lang pak je daadwerkelijk die ‘me-time’ tot je weer opspringt om iets nuttigs te gaan doen? Ik houd het niet lang vol, kan ik je verklappen. Maar wat is dan wél de bedoeling?

De opkomst van me-time, selfcare en de staking van vrouwen?

“Toe maar hoor, even lekker niksen! Ik ben jaloers! ik moet nog zóóóóóveel doen!” Ik ben niet meer zo gevoelig voor dit soort zinnen als dat ik een paar jaar geleden was. Dat komt ook omdat ik ondertussen weet dat altijd werken heel ongezond is. Is het je wel eens opgevallen dat mannen in je omgeving vaak een stuk minder gestrest lijken te zijn dan jij? Waar ik bang ben dat mijn kind zichzelf op weet te hangen aan de oplaadkabel van de iPad waar hij nu al veel te lang achter zit en waar ik nu van ga Googlen of hij daar écht vierkante ogen van kan krijgen en oké, ik maak maar alvast de soep voor vanavond en gooi er een wasje in – kan mijn echtgenoot gerust op de bank liggen gamen. Of ik hem daar een mindere vader van vind? Nee. Ik ben stikjaloers.

“Ontspan je eens wat vaker” en “Van wie moet jij dan de was doen?” Dit zijn opmerkingen die Jop regelmatig mijn kant op slingert als ik weer eens als een kip zonder kop door het huis ren. “Van jou!” snauw ik dan. En ja, het is inderdaad waar dat Jop soms de opmerking maakt dat hij geen schone t-shirts meer heeft liggen in zijn kast. Maar hij dwingt me niet de kelder in te gaan om daar direct te wassen. De was is mijn domein, dat hebben we ooit zo afgesproken. Dat ik het alleen zo serieus neem dat ik er ’s nachts wakker van lig, is niet zijn schuld. Maar mijn schuld.

En wellicht de schuld van hoe vrouwen decennia of misschien wel eeuwenlang zijn gezien. Want hoewel ‘wij vrouwen’ tegenwoordig werken, runnen we ook voor het merendeel het huishouden ernaast. Een erfgoed van de jaren 50 en daarvoor, toen we handelingsonbekwaam waren op het moment dat we trouwden en niet meer mochten werken. Dus dames: leg wat vaker die stofzuiger neer en ontspan. Waarom? Omdat dat goed voor je is. Nietsen moet zelfs. En als je dus gewoon nog niet weet hoe, maar het wel wil, begin je gewoon met redenen waarom je even iets niet hoeft te doen.

Goed excuus om onder het koken uit te komen

Overweldigende zin in pizza, friet, Chinees, of een magnetronmaaltijd, maar een te groot schuldgevoel? Bedenk je dat je wellicht vandaag hebt gewerkt, moe thuiskwam, even moest bijtanken, toen met je kind bent gaan spelen en voor je het wist, het al te laat was om fatsoenlijk te koken. Kijk je partner aan, die waarschijnlijk ook geen zin heeft om te koken en stuur je partner naar de supermarkt/snackbar/pizzeria/chinees voor een welverdiende maaltijd. Bedenk dat quality time met je kind/hond/jezelf/je partner belangrijker is dan een goed gebalanceerde maaltijd en dat je morgen wel weer gezond eet.

Goed excuus om even niet te stofzuigen

Deze is heel simpel: “Het wordt toch wel weer vies”. Zo. Klaar. Voetjes omhoog en door. Oh ja, extra tip: leg nooit, maar dan ook nooit, zwarte tegels in je keuken. Je ziet elke kruimel. Dank je wel, vorige bewoners. Die vloer moet er ooit uit, want het ziet eruit alsof we nooit stofzuigen, wat we dus dagelijks doen.

Even geen zin in de was? Doe het lekker niet

De was is zo’n eeuwig ding. Het grapje is niet voor niets: “Op basis van de hoeveelheid wasgoed die ik elke week doe, ga ik ervan uit dat hier mensen wonen die ik nog moet ontmoeten”. Wij hebben tegenwoordig een wasmachine die 8 kilo aan was aankan. Da’s een hoop, kan ik je zeggen. Het halveert in feite de aantal keer dat ik mijn was zou moeten doen, maar ja, het blijft gedoe. Zolang er nog schone kleren in kasten liggen, ben ik er niet zo vaak te vinden.

En dan: het beste excuus om even iets niet te doen

Ervanuitgaande dat je je huishouden niet volledig laat versloffen en je woont in iets wat eerder wat wegheeft van een vuilnisbelt, is: “Ik heb er gewoon even geen zin in” de allerbeste reden om iets niet te doen. Eerlijkheid is het allerbeste. Terwijl we opgroeien, leren we onze gevoelens steeds meer en meer onderdrukken. “Geen zin? Dan maak je maar zin!” of “We moeten allemaal eens dingen doen waar we geen zin in hebben” zijn zinsnedes die best ergens opslaan. Maar niet 100% van de tijd. Lekker doen waar je zin in hebt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *