Zo maak je in een handomdraai de mooiste foto’s met je smartphone

Foto’s leggen ze de meest fantastische momenten vast. Dat ene leuke feestje waarop je je beste vriendin hebt ontmoet, dat gedurfde kapsel of die fantastische vakantie – de momenten zijn oneindig. Jaren later kijk je de foto’s nog eens terug, en lijkt het voor een moment alsof je daar weer bent.

Het maakt niet uit wat je daar qua camera voor hebt gebruikt. Je hebt helemaal geen luxe fotocamera meer nodig voor het maken van de mooiste foto’s. De meest prachtige foto’s maak je tegenwoordig gewoon met je smartphone. En stoor je je aan een klein detail in de foto? Daar hebben we ook de nodige oplossingen voor.

Waar moet je op letten bij het maken van foto’s met je smartphone?

Het lijkt altijd zo simpel om een mooie foto te maken, en heel eerlijk gezegd is dit het ook. Je moet gewoon weten waar je op moet letten. Ten eerste heb je altijd te maken met de vraag: waar maak je een foto van? Maak je een foto van de natuur, maak je een foto van iets / iemand anders, of maak je een foto van jezelf? Voor al deze onderwerpen zijn er weer andere tips en regels.

Deze globale regels gelden voor álle foto’s die je maakt

Er gelden andere regels en tips voor natuurfotografie dan voor selfies. Toch zijn er enkele globale regels voor het maken van een foto met je smartphone:

 1. Schone lens

  Let er allereerst op dat de lens op de achterkant schoon is. Wazige vlekken in de foto kunnen we later met opzet nog wel toevoegen.

 2. Scherpstellen

  Scherpstellen doe je door te klikken op het onderwerp in je scherm, waarop je de focus wil laten vallen.

 3. Houd je telefoon recht

  Houd je telefoon zo veel mogelijk recht, hoewel je dit later nog wel weer kan aanpassen is dit toch het mooiste.

 4. Zoom niet in

  Probeer zo min mogelijk in te zoomen, ga dan liever wat dichterbij staan. De kwaliteit van de foto gaat achteruit naarmate jij het beeld meer inzoomt.

 5. Lichtinval is cruciaal

  Denk aan je lichtinval. Je kunt hele leuke flair effecten maken door tegen de zon in te fotograferen, maar vaak zorg je er voor dat de zon achter jou staat. Als je een foto maakt met een model wil je de zon aan de zijkant van je hebben staan. Zodoende kijkt niemand tegen de zon in, maar heb je nog wel mooi en helder licht.

 6. Gebruik geen flits

  Gebruik zo min mogelijk de flits op je telefoon, dit maakt vaak rare schaduwen en weerkaatsingen en komt eigenlijk nooit je foto ten goede.

De basisregels van fotografie gelden ook voor het maken van een foto met je smartphone

 • Bij fotografie denk je aan de compositie. Dus de manier waarop iets staat in je foto. Zorg ervoor dat het vooral prettig is om naar te kijken. Let er ook op dat je je onderwerp nooit precies in het midden zet. Je zult heel erg geneigd zijn om dit juist wel te doen, omdat dit veilig voelt. Maar zet je onderwerp eens net iets meer naar de zijkant, je zult zien dat je een veel spannender beeld krijgt. Wil je hier meer over weten? Lees hier dan meer over de regel van derden.
 • Besluit of je je foto horizontaal of verticaal wil maken. Op zich is hier geen goed of fout antwoord voor. Meestal zijn natuur en landschapsfoto’s horizontaal, terwijl portretten vaker verticaal gemaakt worden. Maar als jij dit anders wil dan kan dat ook!
 • Maak je een foto met een model? Let er dan voor dat niets in de omgeving stoort of afleidt. Bijvoorbeeld langslopende mensen, auto’s of zelfs een boom op de achtergrond van je model, die per ongeluk lijkt te zijn ontsproten uit haar hoofd.
 • Perspectief is ook belangrijk. Dit wil eigenlijk zeggen: let op hoe jij staat en vanuit welke hoek je een foto maakt. Experimenteer hier eens mee. Probeer eens een foto van een kindje of hondje te maken terwijl je hurkt of zelfs op de grond gaat liggen. Maak je trouwens een foto van een staand model? Probeer je camera dan op redelijk gelijke hoogte te maken, of zelfs ietsjes hoger met een hoek naar beneden. Vooral de vollere dames (en ja, dan heb ik het ook over mijzelf) zullen hier blij mee zijn. Vanaf een lager perspectief hebben wij namelijk niet één maar ineens drie kinnen. Oeps. Probeer ook eens meer diepte in de foto te brengen door bijvoorbeeld een struik vlak voor je op de foto te zetten, terwijl je model wat meer naar achteren staat en je haar scherp in beeld zet.
 • Oefenen. Oefenen. Alleen dan leer je de mooiste foto’s maken met je smartphone. Fotografeer veel en vaak. Maak niet één, maar wel tien foto’s. Beweeg je smartphone steeds een paar centimeter anders, probeer het ook eens vanuit een iets andere hoek. Alleen op deze manier krijg je meer zicht in wat wel en niet werkt, en vooral wat je wel en niet mooi vindt. Want hou er rekening mee, dit zijn maar richtlijnen. Als jij iets ontdekt waar je helemaal gelukkig van wordt, dan is dat vele malen belangrijker dan wat de echte fotografen er over te zeggen hebben.

Zo maak je de perfecte (portret)foto met je smartphone

Er zijn veel verschillende soorten fotografie: natuur- en landschapsfotografie, portretfotografie, architectuurfotografie, streetfotografie (dit is een vorm van fotografie waarbij mensen in de stad centraal staan), reisfotografie, studiofotografie, reportagefoto– moet ik nog doorgaan, of hebben we het door? Dit is voor nu veel te veel en te overweldigend om allemaal uit te leggen.

Misschien maak je het liefst wel gewoon foto’s van de natuur en omgeving. Je weet wel, zonder gezichten die je beeld verpesten en die huilen dat ze er niet zo mooi op staan. Kan ik me ook heel erg goed voorstellen. Voor het maken van natuur en landschapsfoto’s zijn bovenstaande tips genoeg. Voor het modelfoto’s moet je nog even extra letten op deze dingen:

 • Denk na over wat voor foto je wil maken. Heeft dit een bepaald thema? Wil je bepaalde kleuren gebruiken? Wat voor sfeer wil je overbrengen? Kijk eens op websites als Pinterest voor wat voorbeeld afbeeldingen. Kijk hier dan ook gelijk eens welke poses leuk zouden staan bij dit thema. Deze voorbereiding is vooral prettig als je net bent begonnen met fotografie. Zo kan je ook eens kijken naar het maken van een moodboard.
 • Blijf communiceren! Het is als model nog best lastig om voor de camera te staan. Geef je model daarom duidelijke aanwijzingen en doe dingen ook voor zodat ze dit kunnen nadoen. Nou en, dat jij dat niet zo charmant kan! Zo ongemakkelijk voelt het model zich de eerste 30 minuten waarschijnlijk ook. Geef het model dus genoeg tijd. Elk onervaren model moet loskomen, ga er daarom vanuit dat het even tijd kost voor ze zich compleet op haar gemak voelt. Laat haar tussendoor ook foto’s zien (zo ziet ze ook wat je bedoelt en voor ogen hebt) en vraag om feedback.
 • Raak een model (dat je niet kent) nooit aan zonder toestemming, of vraag of je het model mag aanraken om bijvoorbeeld haar arm in de juiste positie te zetten. Elk model is ook uniek, doe hier je voordeel mee. Model met sproeten? Close-up foto. Model met prachtig haar? Zet haar zo neer dat er een klein briesje doorheen gaat voor meer effect.
 • Blijf realistisch. Als je pas bent begonnen met fotografie, is de kans klein dat je foto’s gelijk zijn zoals je ze voor ogen had. Kijk hoe je er alsnog je voordeel mee kan doen en leer hiervan voor de volgende keer. Let er ook op dat details voor jou meer zullen opvallen dan voor een ander. En dan met name de dingen die jij niet mooi vindt aan de foto, grote kans dat niemand zich hier verder aan stoort.

De perfecte selfie maken met je smartphone doe je zo!

Toch is het altijd wat lastiger als je een leuke foto van jezelf wil maken. Want hoe maak je nu een leuke selfie, en hoe bruikbaar zijn de bovenstaande tips daar voor? Misschien vind je deze blog over het maken van de perfecte selfie dan ook leuk om te lezen!

Apps die je helpen bij het maken van de perfecte foto op je smartphone

Natuurlijk is er soms net dat ene kleine dingetje wat je stoort in een foto, waardoor deze nét niet perfect is. Ook hier zijn handige oplossingen voor! Hier zijn een aantal van mijn favoriete fotobewerking apps, waarmee je zelf in een handomdraai de tofste foto’s maakt.

One thought on “Zo maak je in een handomdraai de mooiste foto’s met je smartphone

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *